Pomidory, papryka i czosnek - przepisy Dominiki Wójciak

Dominika Wójciak
szakszuka

szakszuka (fot. Dominika Wójciak)

Ze straganów pysznią się soczyste pomidory i chrupiąca papryka. Połącz je z aromatycznym czosnkiem i cebulą. We wrześniu może być pysznie.
1 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Pomidory, papryka i czosnek - przepisy Dominiki Wójciak

Ze straganów pysznią się soczyste pomidory i chrupiąca papryka. Połącz je z aromatycznym czosnkiem i cebulą. We wrześniu może być pysznie.

Ekspresowa pomidorowa

Składniki:

  • 1.5 kg dojrzałych pomidorów
  • czerwona papryka (ok. 140 g)
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 180 g ugotowanego ryżu basmati

Dodatki:

  • 2 marchewki (ok. 150 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • garść listków bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek obieramy, grubo kroimy. Marchewki obieramy i kroimy na plastry. Wszystkie jarzyny układamy w głębokiej blasze, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. . Upieczone jarzyny przekładamy do garnka, wlewamy 500 ml wrzątku i miksujemy. Zupę doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy. Podajemy z ryżem i listkami bazylii.

2 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Szakszuka

Składniki:

  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kg dojrzałych pomidorów

Dodatki:

  • papryczka chili
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • kolendra lub bazylia do podania
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne. Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.

3 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Papryki faszerowane pomidorowym ryżem

Składniki:

  • 6 małych papryk (np. białych)
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 100 g ryżu basmati

Dodatki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego papryczka chili
  • 15 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki
  • cynamonu
  • garść listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Papryki myjemy, suszymy i smarujemy cienką warstwą oleju. Układamy na blasze i pieczemy 25 minut w 200 st. Studzimy. Obieramy cebulę i czosnek. Czosnek ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Chili i cebulę drobno siekamy. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy pozostały olej, wkładamy cebulę i chili, smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy czosnek, 1/2 łyżeczki soli oraz cynamon, smażymy 2 minuty. Dorzucamy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory i rodzynki, wlewamy 125 ml wody, gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Upieczone papryki kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i nadmiar soku, napełniamy pomidorowym ryżem. Posypujemy listkami bazylii.