Chłodniki ze szparagów, botwinki, ogórków - najlepsze przepisy
Chłodnik szparagowy (Fot. Agata Jakubowska/ Agencja Wyborcza.pl)
Chłodniki ze szparagów, botwinki, ogórków - najlepsze przepisy
Nie przegapcie szparagów i botwinki - czas na coś zimnego! Chłodnik to najlepszy przepis na zdrową ochłodę.
Chłodnik szparagowy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut
30 ml oliwy
2 cebule
3 obrane ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
pęczek zielonych szparagów
100 ml śmietanki 30-proc.
sól, świeżo mielony pieprz
150 ml jogurtu greckiego
pół cytryny
W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojone w kostkę cebule, dodajemy ziemniaki, czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Szparagi myjemy, odcinamy końce (z kwiatostanem), resztę szparagów gotujemy w bulionie 10 minut. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Do kremu dodajemy pokrojone końce szparagów, śmietankę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy, chłodzimy. Chłodnik podajemy z jogurtem i skórką otartą z cytryny.
Chłodnik litewski z botwinki i ogórków małosolnych
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 12 godz.
pęczek botwinki
4 łyżeczki cukru
sól
2 cytryny
4 małosolne ogórki
długi ogórek
po pół pęczka rzodkiewki, koperku i szczypiorku
ząbek czosnku
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
pieprz
Botwinkę myjemy, liście z łodygami kroimy na małe kawałki, buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Botwinkę wkładamy do małej ilości gotującej się wody, dodajemy połowę cukru, sól. Gotujemy 5 minut, zakwaszamy sokiem z cytryn, odstawiamy z ognia i studzimy. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony czosnek. Dolewamy jogurt, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i resztą cukru. Odstawiamy do lodówki na 12 godzi. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub awokado.
Wegański chłodnik z prażoną cieciorką
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
3 ogórki
50 ml pasty sezamowej - tahina
sok z cytryny
30 ml oliwy
po pół pęczka koperku, natki pietruszki i bazylii
2 ząbki czosnku
sól morska, pieprz cayenne
puszka cieciorki (340 g)
płaska łyżeczka kminu rzymskiego
Ogórki obieramy, kroimy w kostkę dodajemy tahini, sok z cytryny, oliwę, koperek, natkę, bazylię i czosnek. Wszystko miksujemy, przecieramy przez sitko o małych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem. (ew. dolewamy trochę przegotowanej wody). Odstawiamy do lodówki. Odsączoną i osuszoną cieciorkę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i kminem rzymskim. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st., aż cieciorka się zrumieni. Chłodnik podajemy posypany cieciorką i posiekanymi ziołami.
Gazpacho
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
3 pomidory malinowe
ogórek
mała czerwona cebula
czerwona papryka
1/4 papryczki chili
bez pestek
30 ml octu winnego białego
500 ml soku pomidorowego
50 ml oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku
kromka wiejskiego chleba bez skórki
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i chili, skrapiamy octem winnym, odstawiamy. Gniazda nasienne z pomidorów i ogórków zalewamy sokiem pomidorowym i oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszone pieczywo, miksujemy. Płyn przelewamy przez sito do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy.