Tru Love - 5 truskawkowych przysmaków

Anna Dobrowolańska/smaczneujecie.pl
Kochamy je, nie możemy się ich doczekać. Kuszą nawet te z importu. Aż wreszcie pojawiają się nasze rodzime - i wtedy truskawkowa uczta trwa kilka tygodni.
fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Tru Love - truskawkowe przysmaki na sezon [5 PRZEPISÓW]

Kochamy je, nie możemy się ich doczekać. Kuszą nawet te z importu. Aż wreszcie pojawiają się nasze rodzime - i wtedy truskawkowa uczta trwa kilka tygodni.

Chłodnik truskawkowy z awokado

Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut

1 kg truskawek
3 ogórki
dojrzałe awokado
5 łodyg selera naciowego
czerwona cebula
kilka listków mięty
sok z cytryny
kubek jogurtu naturalnego

Truskawki obieramy z szypułek. Ogórki i awokado obieramy, kroimy. Seler naciowy myjemy i kroimy. Truskawki miksujemy z warzywami na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na 40 minut do lodówki. Czerwoną cebulę obieramy, siekamy. Miętę siekamy, mieszamy z cebulą i skrapiamy sokiem z cytryny. Chłodnik podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, posypujemy cebulą z miętą.

1
fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Sałatka ze smażonym fenkułem i truskawkami

Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut

3 fenkuły
3 łyżki oliwy
sok z pomarańczy
100 g orzechów piniowych
(możemy zamienić je na włoskie)
100 g migdałów
500 g świeżego szpinaku
500 g truskawek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka octu balsamicznego
pieprz

Odcinamy liście i korzeń fenkuła, obieramy z wierzchnich liści. Bulwę kroimy w grube plastry. Łyżkę oliwy mieszamy z sokiem z pomarańczy, smarujemy fenkuły, marynujemy 30 minut. Na suchej patelni osobno prażymy orzechy piniowe i migdały, aż nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy, wkładamy plastry kopru, smażymy z każdej strony, aż staną się rumiane i miękkie. Układamy na talerzach, dodajemy umyte listki szpinaku i pokrojone na ćwiartki truskawki. Sok z cytryny ucieramy z resztą oliwy i octem balsamicznym. Sosem skrapiamy sałatkę, posypujemy uprażonymi orzechami piniowymi i migdałami, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

2
fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Łosoś z truskawkami i szparagami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

4 dzwonka łososia (po 200 g)
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
sól
pęczek zielonych szparagów
łyżka oliwy
łyżka masła
300 g truskawek
estragon do dekoracji

Dzwonka łososia smarujemy sosem sojowym i miodem, posypujemy solą, odstawiamy na 20 minut. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końce, szparagi kroimy wzdłuż na pół.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, układamy ryby, smażymy po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Masło topimy na drugiej patelni, układamy szparagi, smażymy do miękkości. Dodajemy pokrojone na plasterki truskawki, smażymy jeszcze 3 minuty. Podajemy do łososia, dekorujemy estragonem.

3
fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową

Dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut

250 g mąki
150 g masła
szczypta soli
10 łyżek cukru pudru
500 g truskawek  
gałka muszkatołowa
jajko

Przesianą mąkę mieszamy palcami z pokrojonym masłem, szczyptą soli i 3 łyżkami cukru pudru. Mieszamy, stopniowo wlewając 125 ml zimnej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią do żywności i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Wkładamy ciasto i wałkujemy na kształt koła. Układamy pokrojone w dowolny sposób truskawki, zostawiając 3 cm brzegu ciasta. Truskawki posypujemy resztą cukru pudru i gałką muszkatołową. Zawijamy brzegi ciasta i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Placek pieczemy 25-30 minut w 200 st.

4
fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Nalewka truskawkowa z czarnym bzem

Na 5 butelek po 500 ml
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: ok. 1,5 miesiąca

450 g cukru
1 kg truskawek
25 gałązek czarnego bzu
cytryna
500 ml spirytusu
500 m wódki

Z cukru i 500 ml wody gotujemy gęsty syrop na małym ogniu. Studzimy. Truskawki szypułkujemy, kwiatki bzu odrywamy od łodyżek. Do wyparzonego dużego słoika wkładamy truskawki, kwiaty bzu i plasterki cytryny. Wlewamy syrop, przykrywamy gazą i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 10 dni.
Powstały syrop przecedzamy przez sitko podwójnie wyłożone gazą. Syrop mieszamy ze spirytusem i wódką, przelewamy do butelek i zakręcamy. Odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy. Nalewkę zlewamy przez gazę, pozbywając się osadu. Przelewamy do wyparzonych butelek.

5