Gotuj szybko w kwietniu!
Wytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewką (fot. Dominika Wójciak)
Gotuj szybko w kwietniu! Przepisy Dominiki Wójciak
W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy. Wystarczy tylko pomysłowo połączyć smaki!
Ekspresowy chutney z rabarbaru
(na 4-6 porcji, przygotowanie: 50 minut)
Składniki:
6 łodyg rabarbaru
łyżka drobno startego imbiru
Dodatki:
duża cebula
200 g jasnego cukru trzcinowego
80 ml octu z czerwonego wina
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry grubości około 2 cm. Wrzucamy do rondla razem z imbirem, posiekaną cebulą, cukrem i octem. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy 30-40 minut, aż chutney zgęstnieje. Podajemy na grzance z kozim serkiem i listkami botwinki albo z wędzoną makrelą i sałatką z listków botwinki.
Chutney świetnie dopełnia smak serów, pieczonych mięs i wędlin.
Wytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewką
(dla 4 osób, przygotowanie: 40 minut)
Składniki:
2 pęczki rzodkiewki
duży pęczek botwinki
180 g kaszy owsianej
Dodatki:
4 łyżki oliwy
cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skrapiamy łyżką oliwy, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i pieczemy 20 minut.
Cebulę siekamy, solimy. Czosnek siekamy i miażdżymy. Botwinkę myjemy, oddzielamy listki od łodyżek. Listki rwiemy palcami i odkładamy, najmniejsze zostawiamy w całości do dekoracji. Łodyżki i korzenie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek oraz korzenie i łodyżki botwinki, mieszamy, smażymy 5 minut. Dodajemy kaszę owsianą i smażymy 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy parmezan i listki botwinki. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczonymi rzodkiewkami.
Rabarbar pieczony z imbirem, na owsiance
(na 4 porcje, przygotowanie: 40 minut)
Składniki:
6 łodyg rabarbaru
łyżka drobno startego imbiru
180 g kaszy owsianej
Dodatki:
sok i skórka otarta z pomarańczy
50 g jasnego cukru trzcinowego
500 ml mleka roślinnego
2 łyżki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w dosyć grube plastry. Mieszamy z imbirem, skórką i sokiem z pomarańczy. Wysypujemy na blachę i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 minut.
Kaszę owsianą mieszamy z mlekiem roślinnym, szklanką wody, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Podajemy z upieczonym rabarbarem i skrapiamy sokiem z pieczenia rabarbaru.
Młody rabarbar nie wymaga obierania. Jego skórka jest cienka i delikatna.