Grillowa uczta bez dymu - przepisy na pyszności pod chmurkę

Uczta grillowa (fot. Tomasz Poneta)

Grillowa uczta bez dymu - przepisy na pyszności pod chmurkę
Elektryczny sprzęt do grilla sprawia, że już nie musimy odkładać przyjemności grillowania na wyprawę za miasto. Jedzcie więc soczyste mięsa i warzywa i nie róbcie dymu!
Piersi, udka i warzywa
fot. Tomasz Poneta
Piersi kurczaka z sokiem z limonki i koprem włoskim
1 kg piersi kurczaka
po pół łyżeczki kopru włoskiego,
ziaren kolendry i ziaren pieprzu
olej
sok z limonki
skórka otarta z 2 limonek
sól
Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy, przekrawamy wzdłuż na dwa kotlety, przekładamy do miski. Do moździerza wsypujemy nasiona kopru włoskiego, ziarna kolendry oraz pieprzu i dokładnie miażdżymy. Zmiażdżone przyprawy wsypujemy do miseczki, dodajemy olej, sok i skórkę otartą z limonki. Doprawiamy solą i przelewamy do miski z mięsem, dokładnie mieszamy i marynujemy kilka godzin w lodówce. Mięso grillujemy, aż zrumieni się z każdej strony.
Udka kurczaka
500 g udek z kurczaka,
bez kości i skóry
pół łyżeczki nasion kminu
rzymskiego
łyżeczka czerwonego pieprzu
olej
sól
pieprz
łyżeczka peperoncini w oliwie
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Kmin rzymski i ziarna czerwonego pieprzu dokładnie rozcieramy w moździerzu. Przesypujemy do miseczki, dodajemy olej, sól, pieprz oraz peperoncini. Powstałą marynatę przelewamy do miski z mięsem i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Mięso nadziewamy na szpadki lub długie patyczki do grilla i pieczemy, aż się zrumieni.
Warzywa
Sałata: liście sałaty rwiemy na małe kawałki, rzodkiewki kroimy w ćwiartki, ogórki - w plasterki. W miseczce mieszamy łyżkę soku z cytryny i 2 łyżki oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy warzywa.
Pozostałe warzywa przed ułożeniem na ruszcie myjemy, osuszamy i kroimy na mniej więcej równe kawałki lub plastry. Jeśli mają być dodatkiem do mięs, możemy je zamarynować razem z nimi.
![]() |
![]() |
![]() |
Lauson ASM 108 | LANDMANN Przenośny grill ga... | LotusGrill Grill 674793 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Wieprzowina
Kofty wołowo-wieprzowe
1 kg mielonego mięsa
wołowo-wieprzowego
1,5 łyżeczki ziaren kolendry
łyżeczka czarnego pieprzu
w ziarnach
łyżeczka nasion kminu rzymskiego
duża suszona papryczka chili
olej
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej kolendry
natka pietruszki
świeża mięta
sól
Mielone mięso przekładamy do miski, a ziarna kolendry, pieprzu, kminu oraz suszoną papryczkę chili wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż wszystkie nabiorą intensywnego zapachu. Przyprawy z patelni miażdżymy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Na rozgrzanym na patelni oleju szybko przesmażamy drobno posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, które następnie dodajemy do mięsa. Wrzucamy suszoną kolendrę, posiekaną natkę pietruszki i listki mięty, przyprawiamy do smaku solą. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy podłużne kotleciki, które nadziewamy na szpadki lub długie patyczki do grilla. Kofty grillujemy, aż zrumienią się z każdej strony.
Polędwiczki wieprzowe z grilla
1 kg polędwiczek wieprzowych
łyżeczka ziaren pieprzu
syczuańskiego
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
3 małe suszone papryczki chili
olej
sól
3/4 łyżeczki
suszonego
tymianku
Polędwiczki wieprzowe oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy na kilkucentymetrowe kotlety i przekładamy do miski. W moździerzu z grubsza miażdżymy przyprawy i dodajemy do mięsa. Wlewamy olej, wsypujemy sól i suszony tymianek. Dokładnie mieszamy marynatę z mięsem i zostawiamy je przynajmniej na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nadziewamy mięso na szpadki lub patyczki do grilla. Polędwiczki grillujemy, aż się zrumienią.
![]() |
![]() |
![]() |
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... | HK Living Talerze drewniane... | NUOVA R2S Talerze deserowe ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Burgery z koftami i sałatka
Burgery z koftami, warzywami i sosem czosnkowym
grillowane kofty wołowo-wieprzowe
rustykalna bagietka lub chleb staropolski
grillowane plastry pomidorów
grillowana cukinia
zielony ogórek
rzodkiewki
świeży tymianek
200 g fety
Piklowana marchewka:
kilka marchewek
125 ml cukru
125 ml octu
250 ml wody
podprażone ziarna kolendry
Sos:
400g naturalnego jogurtu greckiego
sok z 1/4 cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
ząbek czosnku
1/3 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka mięty
sól i pieprz
Podgrzewamy kofty. Pieczywo kroimy ukośnie, aby uzyskać większe kromki, i opiekamy na grillu.
Na piklowane marchewki za pomocą mandoliny kroimy korzenie na cieniutkie plastry, przekładamy do słoika. Mieszamy cukier, ocet i wodę, aż cukier się rozpuści. Posypujemy marchewki prażoną kolendrą i zalewamy marynatą. Odstawiamy na godzinę.
Na sos mieszamy jogurt grecki z sokiem i skórką startą z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i miętą, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczywo smarujemy sosem czosnkowo-jogurtowym, układamy grillowane plastry pomidorów i cukinii, a na nich plastry ogórka i rzodkiewki. Na wierzchu kładziemy podgrzane kofty oraz plastry piklowanej marchewki, posypujemy świeżym tymiankiem i pokruszoną fetą.
Przykrywamy drugą kromką pieczywa, od razu podajemy.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
400 g grillowanych piersi kurczaka
2 małe sałaty rzymskie
mieszanka sałat z roszponką
awokado hass
zielony ogórek
pęczek rzodkiewek
czerwona cebula
płatki parmezanu
Sos:
3 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
łyżeczka soku z cytryny
świeży tymianek
sól i pieprz
Grillowanego kurczaka podgrzewamy i kroimy na małe kawałki. W misce układamy pokrojone na ćwiartki sałaty, dodajemy mieszankę sałat z roszponką, pokrojone na kawałki awokado, pokrojony w plasterki ogórek oraz rzodkiewki - część z nich kroimy w plasterki, część w ćwiartki. Dodajemy cieniutko pokrojoną czerwoną cebulę, kurczaka i wszystko skrapiamy sosem wymieszanym ze wszystkich składników. Posypujemy sałatkę płatkami parmezanu i podajemy z grillowanymi kromkami bagietki.
![]() |
![]() |
![]() |
ACTIVA Opiekacz do burgerów... | NATERIAL Ruszt do mięs i bu... | TOM-GAST Prasa do burgerów ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Tarta z polędwiczką i grillowaną cukinią
400 g grillowanej polędwiczki
plasterki grillowanej cukinii
płat ciasta francuskiego
160 ml śmietanki kremówki
2 jajka
sól, pieprz, ząbek czosnku
100 g pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
Zgrillowaną polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli nie mamy grillowanej cukinii, świeże cukinie kroimy na cienkie plasterki i grillujemy, aż się zrumienią. Formę do pieczenia tarty wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy je widelcem. Wkładamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i podpiekamy. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na podpieczonym cieście układamy pokrojoną polędwiczkę, polewamy połową sosu śmietanowo-
-jajecznego, kładziemy grillowaną cukinię i pomidorki koktajlowe. Polewamy resztą sosu. Wierzch tarty posypujemy świeżym tymiankiem i wkładamy do piekarnika.
Tartę pieczemy około 30 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Emile Henry 346187 | Kaiser HOME 2300659275 | Kitchen Craft MASTER CLASS ... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |