Grillowa uczta bez dymu - przepisy na pyszności pod chmurkę

Przepisy: Katarzyna Bartoszewska-Poneta, zdjęcia: Tomasz Poneta
Uczta grillowa

Uczta grillowa (fot. Tomasz Poneta)

Elektryczny sprzęt do grilla sprawia, że już nie musimy odkładać przyjemności grillowania na wyprawę za miasto. Jedzcie więc soczyste mięsa i warzywa i nie róbcie dymu!
1 z 4
fot. Tomasz Poneta
fot. Tomasz Poneta

Grillowa uczta bez dymu - przepisy na pyszności pod chmurkę

Elektryczny sprzęt do grilla sprawia, że już nie musimy odkładać przyjemności grillowania na wyprawę za miasto. Jedzcie więc soczyste mięsa i warzywa i nie róbcie dymu!

Piersi, udka i warzywa

 

Piersi z kurczaka z limonką i szaszłyki z kurczakafot. Tomasz Poneta

 

Piersi kurczaka z sokiem z limonki i koprem włoskim

1 kg piersi kurczaka
po pół łyżeczki kopru włoskiego,
ziaren kolendry i ziaren pieprzu
olej
sok z limonki
skórka otarta z 2 limonek
sól

Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy, przekrawamy wzdłuż na dwa kotlety, przekładamy do miski. Do moździerza wsypujemy nasiona kopru włoskiego, ziarna kolendry oraz pieprzu i dokładnie miażdżymy. Zmiażdżone przyprawy wsypujemy do miseczki, dodajemy olej, sok i skórkę otartą z limonki. Doprawiamy solą i przelewamy do miski z mięsem, dokładnie mieszamy i marynujemy kilka godzin w lodówce. Mięso grillujemy, aż zrumieni się z każdej strony.

Udka kurczaka

500 g udek z kurczaka,
bez kości i skóry
pół łyżeczki nasion kminu
rzymskiego
łyżeczka czerwonego pieprzu
olej
sól
pieprz
łyżeczka peperoncini w oliwie

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Kmin rzymski i ziarna czerwonego pieprzu dokładnie rozcieramy w moździerzu. Przesypujemy do miseczki, dodajemy olej, sól, pieprz oraz peperoncini. Powstałą marynatę przelewamy do miski z mięsem i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Mięso nadziewamy na szpadki lub długie patyczki do grilla i pieczemy, aż się zrumieni.

Warzywa

Sałata: liście sałaty rwiemy na małe kawałki, rzodkiewki kroimy w ćwiartki, ogórki - w plasterki. W miseczce mieszamy łyżkę soku z cytryny i 2 łyżki oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy warzywa.
Pozostałe warzywa przed ułożeniem na ruszcie myjemy, osuszamy i kroimy na mniej więcej równe kawałki lub plastry. Jeśli mają być dodatkiem do mięs, możemy je zamarynować razem z nimi.

Zdjęcie Lauson ASM 108 Zdjęcie LANDMANN Przenośny grill gazowy czarny 12050 Zdjęcie LotusGrill Grill 674793
Lauson ASM 108 LANDMANN Przenośny grill ga... LotusGrill Grill 674793
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 z 4
fot. Tomasz Poneta
fot. Tomasz Poneta

Wieprzowina

Kofty wołowo-wieprzowe

1 kg mielonego mięsa
wołowo-wieprzowego
1,5 łyżeczki ziaren kolendry
łyżeczka czarnego pieprzu
w ziarnach
łyżeczka nasion kminu rzymskiego
duża suszona papryczka chili
olej
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej kolendry
natka pietruszki
świeża mięta
sól

Mielone mięso przekładamy do miski, a ziarna kolendry, pieprzu, kminu oraz suszoną papryczkę chili wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż wszystkie nabiorą intensywnego zapachu. Przyprawy z patelni miażdżymy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Na rozgrzanym na patelni oleju szybko przesmażamy drobno posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, które następnie dodajemy do mięsa. Wrzucamy suszoną kolendrę, posiekaną natkę pietruszki i listki mięty, przyprawiamy do smaku solą. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy podłużne kotleciki, które nadziewamy na szpadki lub długie patyczki do grilla. Kofty grillujemy, aż zrumienią się z każdej strony.

Polędwiczki wieprzowe z grilla

1 kg polędwiczek wieprzowych
łyżeczka ziaren pieprzu
syczuańskiego
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
3 małe suszone papryczki chili
olej
sól
3/4 łyżeczki
suszonego
tymianku

Polędwiczki wieprzowe oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy na kilkucentymetrowe kotlety i przekładamy do miski. W moździerzu z grubsza miażdżymy przyprawy i dodajemy do mięsa. Wlewamy olej, wsypujemy sól i suszony tymianek. Dokładnie mieszamy marynatę z mięsem i zostawiamy je przynajmniej na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nadziewamy mięso na szpadki lub patyczki do grilla. Polędwiczki grillujemy, aż się zrumienią.

Zdjęcie CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TALERZE DESEROWE KEW LAVENDER - Lawenda Zdjęcie HK Living Talerze drewniane 6 szt HAP1061 Zdjęcie NUOVA R2S Talerze deserowe - 4szt 615 FERM
CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... HK Living Talerze drewniane... NUOVA R2S Talerze deserowe ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 z 4
fot. Tomasz Poneta
fot. Tomasz Poneta

Burgery z koftami i sałatka

Burgery z koftami, warzywami i sosem czosnkowym

grillowane kofty wołowo-wieprzowe
rustykalna bagietka lub chleb staropolski
grillowane plastry pomidorów
grillowana cukinia
zielony ogórek
rzodkiewki
świeży tymianek
200 g fety
Piklowana marchewka:
kilka marchewek
125 ml cukru
125 ml octu
250 ml wody
podprażone ziarna kolendry
Sos:
400g naturalnego jogurtu greckiego
sok z 1/4 cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
ząbek czosnku
1/3 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka mięty
sól i pieprz

Podgrzewamy kofty. Pieczywo kroimy ukośnie, aby uzyskać większe kromki, i opiekamy na grillu.
Na piklowane marchewki za pomocą mandoliny kroimy korzenie na cieniutkie plastry, przekładamy do słoika. Mieszamy cukier, ocet i wodę, aż cukier się rozpuści. Posypujemy marchewki prażoną kolendrą i zalewamy marynatą. Odstawiamy na godzinę.
Na sos mieszamy jogurt grecki z sokiem i skórką startą z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i miętą, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczywo smarujemy sosem czosnkowo-jogurtowym, układamy grillowane plastry pomidorów i cukinii, a na nich plastry ogórka i rzodkiewki. Na wierzchu kładziemy podgrzane kofty oraz plastry piklowanej marchewki, posypujemy świeżym tymiankiem i pokruszoną fetą.
Przykrywamy drugą kromką pieczywa, od razu podajemy.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

400 g grillowanych piersi kurczaka
2 małe sałaty rzymskie
mieszanka sałat z roszponką
awokado hass
zielony ogórek
pęczek rzodkiewek
czerwona cebula
płatki parmezanu
Sos:
3 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
łyżeczka soku z cytryny
świeży tymianek
sól i pieprz

Grillowanego kurczaka podgrzewamy i kroimy na małe kawałki. W misce układamy pokrojone na ćwiartki sałaty, dodajemy mieszankę sałat z roszponką, pokrojone na kawałki awokado, pokrojony w plasterki ogórek oraz rzodkiewki - część z nich kroimy w plasterki, część w ćwiartki. Dodajemy cieniutko pokrojoną czerwoną cebulę, kurczaka i wszystko skrapiamy sosem wymieszanym ze wszystkich składników. Posypujemy sałatkę płatkami parmezanu i podajemy z grillowanymi kromkami bagietki.

Zdjęcie ACTIVA Opiekacz do burgerów 16450 Zdjęcie NATERIAL Ruszt do mięs i burgerów 45372145 Zdjęcie TOM-GAST Prasa do burgerów NC-1311
ACTIVA Opiekacz do burgerów... NATERIAL Ruszt do mięs i bu... TOM-GAST Prasa do burgerów ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 z 4
Fot. Katarzyna Bartoszewska
Fot. Katarzyna Bartoszewska

Tarta z polędwiczką i grillowaną cukinią

400 g grillowanej polędwiczki
plasterki grillowanej cukinii
płat ciasta francuskiego
160 ml śmietanki kremówki
2 jajka
sól, pieprz, ząbek czosnku
100 g pomidorków koktajlowych
świeży tymianek

Zgrillowaną polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli nie mamy grillowanej cukinii, świeże cukinie kroimy na cienkie plasterki i grillujemy, aż się zrumienią. Formę do pieczenia tarty wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy je widelcem. Wkładamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i podpiekamy. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na podpieczonym cieście układamy pokrojoną polędwiczkę, polewamy połową sosu śmietanowo-
-jajecznego, kładziemy grillowaną cukinię i pomidorki koktajlowe. Polewamy resztą sosu. Wierzch tarty posypujemy świeżym tymiankiem i wkładamy do piekarnika.
Tartę pieczemy około 30 minut.

Zdjęcie Emile Henry 346187 Zdjęcie Kaiser HOME 2300659275 Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37
Emile Henry 346187 Kaiser HOME 2300659275 Kitchen Craft MASTER CLASS ...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info