Banan niebanalnie - tak go jeszcze nie jadłeś [PRZEPISY]

Przepisy: Honorata Piwowarska, zdjęcia i stylizacja: Małgorzata Dzięgielewska (pieprzczywanilia.blogspot.com)
Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu różnych potraw, wytrawnych i słodkich.
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Banan niebanalnie - tak go jeszcze nie jadłeś [PRZEPISY]

Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu różnych potraw, wytrawnych i słodkich.

Banany pieczone w sosie karmelowym

Dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut

4 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego nierafinowanego)
50 g masła
100 ml tłustej śmietany
2 goździki
8 bananów (średnich i niezbyt twardych)
cukier puder do posypania
4 łodygi trawy cytrynowej

Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy odrobinę wody i rozpuszczamy (w tym czasie cukru nie mieszamy). Gdy się stopi, zwiększamy ogień i gotujemy 3-5 minut, aż zacznie się karmelizować i brązowieć. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy śmietanę i goździki, mieszamy. Sos studzimy (w tym czasie nabierze aromatu goździków).
Cztery arkusze papieru do pieczenia przycinamy do wymiarów 40 na 40 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym dnem). Banany (nieobrane) kroimy wzdłuż na pół, posypujemy cukrem pudrem. Układamy na patelni miąższem do dołu i karmelizujemy kilka sekund (możemy je smażyć partiami, za każdym razem wycierając patelnię do sucha). Układamy po cztery połówki na każdym kawałku papieru. Z karmelu wyjmujemy goździki, polewamy nim banany. Łodygi trawy cytrynowej nacinamy, a bulwy miażdżymy. Układamy na bananach. Brzegi papieru podnosimy do góry i wiążemy (nad bananami powinno być trochę wolnego miejsca). Pakieciki układamy na blasze. Pieczemy 7-10 minut w 200 st. Banany możemy podawać udekorowane kremówką.

1
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Zupa pomidorowa z bananami i curry

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 30 minut

2 cebule
2 banany
2 łyżki oleju
250 g krojonych pomidorów z puszki
150 ml bulionu drobiowego
łyżeczka curry
sól, pieprz
150 ml śmietany 22-proc.

Cebule obieramy, kroimy w piórka. Banany obieramy, kroimy na kawałki. Olej rozgrzewamy w rondlu, szklimy cebule. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, wlewamy bulion, dodajemy pokrojone banany, posypujemy curry, szczyptą soli i pieprzu. Gotujemy 8-10 minut na małym ogniu. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy.

2
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Chutney bananowy z rodzynkami

Na 3-4 słoiki po 250 ml
Przygotowanie: 25 minut

100 g rodzynek
600 g bananów
2 szalotki
30 g masła
łyżka czerwonej pasty curry (przepis publikowaliśmy w numerze 01/2017)
2 łyżki soku z limonki
200 g brązowego cukru
pół łyżeczki soli
łyżeczka suszonego imbiru

Rodzynki moczymy 5 minut w ciepłej wodzie. Banany obieramy i kroimy na kawałki. Szalotki obieramy, siekamy. Roztapiamy masło w rondelku, szklimy szalotki przez minutę. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Wkładamy banany i rodzynki, wlewamy sok z limonki, posypujemy cukrem, solą i imbirem. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu około 10 minut, aż chutney zgęstnieje. Napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy i odwracamy dnem do góry. W piwnicy przechowujemy chutney kilka miesięcy.

3
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Kurczak duszony w przyprawach z bananami i liczi

Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

zielona papryka
2 marchewki
łodyga selera naciowego
25 g świeżego imbiru
papryczka chili
2 łyżki oleju słonecznikowego
laska cynamonu
2 łyżeczki nasion kopru
łyżka nasion kuminu
500 g piersi kurczaka
puszka liczi (400 g)
300 ml bulionu drobiowego
4 dojrzałe banany
150-200 ml jogurtu naturalnego
50 g migdałów

Zieloną paprykę kroimy w kostkę. Marchewki obieramy, kroimy w kostkę. Seler naciowy czyścimy, kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy, ścieramy na tarce. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek, siekamy.
Olej słonecznikowy rozgrzewamy w dużej patelni. Wkładamy cynamon, nasiona kopru i kuminu, smażymy na małym ogniu 1-2 minuty. Dodajemy imbir i papryczkę chili, mieszamy. Dodajemy paprykę, marchewkę i seler, mieszamy i smażymy 5 minut.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę o boku 2,5 cm. Składniki na patelni rozsuwamy na boki, na środku układamy kurczaka i smażymy 4-5 minut na większym ogniu, aż zacznie się rumienić. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut, aż kurczak będzie miękki. Liczi osączamy z zalewy i kroimy na pół. Banany obieramy, kroimy na plasterki. Dodajemy do kurczaka razem z liczi, polewamy jogurtem. Delikatnie mieszamy i gotujemy minutę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.

4
fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Tartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Spód:
85 g suszonych daktyli bez pestek
30 g startych wiórków kokosowych
50 g posiekanych pekanów
szczypta soli
łyżka oleju kokosowego

Nadzienie:
2 dojrzałe awokado
duży banan
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego
skórka starta z 2 cytryn

Spód: daktyle moczymy 20 minut w ciepłej wodzie. Osączamy, siekamy. Dodajemy resztę składników, rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, dno i brzegi wylepiamy bakaliową masą. Wkładamy do lodówki.

Nadzienie: awokado i banan obieramy, kroimy na kawałki. Miksujemy z sokiem z cytryny, syropem klonowym i stopionym olejem kokosowym. Pod koniec dorzucamy skórkę z cytryn. Gładką masę wykładamy na bakaliowy spód, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (i wyjmujemy z niej 15 minut przed podaniem). Dekorujemy np. granatem.

5