Gotuj szybko w lutym! W roli głównej: pietruszka, gruszka, natka, cytryna i pęczak
Pieczone gruszki i pietruszki z pęczakiem (fot. Dominika Wójciak)
Gotuj szybko w lutym! W roli głównej: pietruszka, gruszka, natka, cytryna i pęczak
W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy. Tym razem w roli głównej: pietruszka wraz z natką, gruszka, cytryna i pęczak. Wystarczy tylko pomysłowo połączyć smaki!
Pieczone gruszki i pietruszki z pęczakiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
pół szklanki pęczaku moczonego przez noc w wodzie
500 g korzeni pietruszki
2 twarde gruszki
2 pęczki natki pietruszki
sok i skórka otarta z niewoskowanej cytryny
Dodatki:
6 łyżek oliwy
200 g szalotek
łyżka syropu klonowego
100 g prażonych posiekanych orzechów laskowych
sól, pieprz
Pęczak płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 15 minut (ziarna powinny być ugotowane, ale nie rozpadające się). Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w słupki długości około 4 cm. Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Pietruszki, gruszki i szalotki mieszamy z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 30-40 minut (warzywa powinny być al dente). Studzimy. Pęczak mieszamy z upieczonymi warzywami, pozostałą oliwą, natką i skórką cytrynową. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posypujemy orzechami.
Jeśli chcemy, by sałatka była bogatsza, posypujemy ją pokruszoną fetą.
Amica EBI 7542 | Teka HKL 870 | WHIRLPOOL AKZM 784 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
Pietruszkowe frytki z cytrynowym majonezem
600 g korzenia pietruszki
Dodatki:
łyżeczka musztardy w proszku
2 łyżki mąki
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki płynnego miodu
sól
Majonez:
ząbek czosnku
skórka otarta z niewoskowanej cytryny
żółtko
łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki soku z cytryny
75 ml oliwy
75 ml oleju z pestek winogron
Pietruszki obieramy, kroimy jak na frytki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, studzimy. Musztardę mieszamy z mąką, równomiernie smarujemy warzywa. Olej wlewamy do blachy i wstawiamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy pietruszki i potrząsamy blachą. Pieczemy 30 minut. Skrapiamy miodem i posypujemy solą.
Majonez: czosnek rozgniatamy ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko, musztardę i sok z cytryny, ucieramy. Mieszając, powoli wlewamy oliwę wymieszaną z olejem. Ucieramy, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Przyprawiamy solą. Podajemy z pietruszkowymi frytkami, a pozostały majonez przechowujemy w lodówce.
Miele KFN 37682 iD | Samsung RH57H90507 | Smeg FAB30RV1 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Cytrynowy pudding z pęczaku z gruszkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
2 miękkie gruszki
sok i skórka cienko obrana z niewoskowanej cytryny
120 g niepolerowanego pęczaku moczonego przez noc w wodzie
Dodatki:
3 łyżki masła
4 łyżki syropu klonowego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
Gruszki obieramy i kroimy w ósemki. 2 łyżki masła i 2 łyżki syropu klonowego roztapiamy. Wrzucamy gruszki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Karmelizujemy 5 minut. Pęczak płuczemy na sicie, zalewamy mlekiem kokosowym i pozostałym syropem klonowym. Dodajemy skórkę z cytryny, pozostałe masło, cukier i sól. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Podajemy z gruszkami.
Pęczak z dodatkami możemy również upiec. Posypujemy drobnym cukrem. Pieczemy 15 minut w 180 st.
Pudding możemy posypać cukrem i opalić palnikiem gazowym (jak do creme brulée).
Amica ZIM 636 | Beko DFN 28330 X | SMEG ST322 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |