Gotuj szybko w lutym! W roli głównej: pietruszka, gruszka, natka, cytryna i pęczak

Dominika Wójciak
Pieczone gruszki i pietruszki z pęczakiem

Pieczone gruszki i pietruszki z pęczakiem (fot. Dominika Wójciak)

W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy. Tym razem w roli głównej: pietruszka wraz z natką, gruszka, cytryna i pęczak. Wystarczy tylko pomysłowo połączyć smaki!
1 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Gotuj szybko w lutym! W roli głównej: pietruszka, gruszka, natka, cytryna i pęczak

W każdym miesiącu Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy. Tym razem w roli głównej: pietruszka wraz z natką, gruszka, cytryna i pęczak. Wystarczy tylko pomysłowo połączyć smaki!

Pieczone gruszki i pietruszki z pęczakiem

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

pół szklanki pęczaku moczonego przez noc w wodzie
500 g korzeni pietruszki
2 twarde gruszki
2 pęczki natki pietruszki
sok i skórka otarta z niewoskowanej cytryny

Dodatki:
6 łyżek oliwy
200 g szalotek
łyżka syropu klonowego
100 g prażonych posiekanych orzechów laskowych
sól, pieprz

Pęczak płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 15 minut (ziarna powinny być ugotowane, ale nie rozpadające się). Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w słupki długości około 4 cm. Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Pietruszki, gruszki i szalotki mieszamy z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 30-40 minut (warzywa powinny być al dente). Studzimy. Pęczak mieszamy z upieczonymi warzywami, pozostałą oliwą, natką i skórką cytrynową. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posypujemy orzechami.

Jeśli chcemy, by sałatka była bogatsza, posypujemy ją pokruszoną fetą.

Zdjęcie Amica EBI 7542 Zdjęcie Teka HKL 870 Zdjęcie WHIRLPOOL AKZM 784
Amica EBI 7542 Teka HKL 870 WHIRLPOOL AKZM 784
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Pietruszkowe frytki z cytrynowym majonezem

600 g korzenia pietruszki

Dodatki:
łyżeczka musztardy w proszku
2 łyżki mąki
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki płynnego miodu
sól

Majonez:
ząbek czosnku
skórka otarta z niewoskowanej cytryny
żółtko
łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki soku z cytryny
75 ml oliwy
75 ml oleju z pestek winogron

Pietruszki obieramy, kroimy jak na frytki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, studzimy. Musztardę mieszamy z mąką, równomiernie smarujemy warzywa. Olej wlewamy do blachy i wstawiamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy pietruszki i potrząsamy blachą. Pieczemy 30 minut. Skrapiamy miodem i posypujemy solą.

Majonez: czosnek rozgniatamy ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko, musztardę i sok z cytryny, ucieramy. Mieszając, powoli wlewamy oliwę wymieszaną z olejem. Ucieramy, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Przyprawiamy solą. Podajemy z pietruszkowymi frytkami, a pozostały majonez przechowujemy w lodówce.

Zdjęcie Miele KFN 37682 iD Zdjęcie Samsung RH57H90507 Zdjęcie Smeg FAB30RV1
Miele KFN 37682 iD Samsung RH57H90507 Smeg FAB30RV1
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
3 z 3
fot. Dominika Wójciak
fot. Dominika Wójciak

Cytrynowy pudding z pęczaku z gruszkami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

2 miękkie gruszki
sok i skórka cienko obrana z niewoskowanej cytryny
120 g niepolerowanego pęczaku moczonego przez noc w wodzie

Dodatki:
3 łyżki masła
4 łyżki syropu klonowego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli

Gruszki obieramy i kroimy w ósemki. 2 łyżki masła i 2 łyżki syropu klonowego roztapiamy. Wrzucamy gruszki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Karmelizujemy 5 minut. Pęczak płuczemy na sicie, zalewamy mlekiem kokosowym i pozostałym syropem klonowym. Dodajemy skórkę z cytryny, pozostałe masło, cukier i sól. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Podajemy z gruszkami.
Pęczak z dodatkami możemy również upiec. Posypujemy drobnym cukrem. Pieczemy 15 minut w 180 st.

Pudding możemy posypać cukrem i opalić palnikiem gazowym (jak do creme brulée).

Zdjęcie Amica ZIM 636 Zdjęcie Beko DFN 28330 X Zdjęcie SMEG ST322
Amica ZIM 636 Beko DFN 28330 X SMEG ST322
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info