"Ulubione s³owo? Miodzio!" Szef kuchni Miros³aw Jab³oñski opowiada o swoich daniach

Miros³aw Jab³oñski, red.
Zupa z pieczonych ziemniaków z soterowanym borowikiem

Zupa z pieczonych ziemniaków z soterowanym borowikiem (fot. Paulina Jakóbiec)

¦wie¿y plaster miodu jest znakiem rozpoznawczym restauracji prowadzonej przez Miros³awa Jab³oñskiego. Jego kuchnia oparta jest bowiem na naturalnych produktach. "Go¶cie coraz czê¶ciej i ¶mielej pytaj± mnie o sposób przygotowania potraw; coraz wiêcej osób chêtnie nawi±zuje dialog z kucharzem".
1 z 6
fot. Paulina Jakóbiec
fot. Paulina Jakóbiec

"Ulubione s³owo? Miodzio!" Szef kuchni Miros³aw Jab³oñski opowiada o swoich daniach

¦wie¿y plaster miodu jest znakiem rozpoznawczym restauracji prowadzonej przez Miros³awa Jab³oñskiego. Jego kuchnia oparta jest bowiem na naturalnych produktach. "Go¶cie coraz czê¶ciej i ¶mielej pytaj± mnie o sposób przygotowania potraw; coraz wiêcej osób chêtnie nawi±zuje dialog z kucharzem".

Kozi ser z warzywami i emulsj± z buraka

Od kilku lat mamy modê na kozie sery; na naszym rynku jest ich du¿o i s± znakomitej jako¶ci. Wystarczy taki serek lekko zgrillowaæ i po³±czyæ z sezonowymi warzywami: szalotkami, burakami, ziemniakami (warzywa najpierw lekko podpiekamy, a potem dla smaku sma¿ymy na ma¶le). Do tego zestawu ¶wietnie pasuje emulsja z buraków: upieczonych, a potem zmiksowanych z any¿em i go¼dzikami. Danie dekorujemy ¶wie¿ymi zio³ami i równie¿ sezonowym jarmu¿em (podsma¿onym na oleju). Posypujemy pokruszonym kozim serem.

Zdjêcie Swiss Hufeisen Komplet no¿y 10 el 7866 Zdjêcie Dekoria Komplet no¿y w bloku S&P Soho czerwony Zdjêcie Komplet 5 no¿y w czerwonym bloku GKB-52CR Global
Swiss Hufeisen Komplet no¿y... Dekoria Komplet no¿y w blok... Komplet 5 no¿y w czerwonym ...
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info
2 z 6
fot. Paulina Jakóbiec
fot. Paulina Jakóbiec

Przegrzebki z szalotkami i bazyliowy winegret

Przegrzebki, czyli ma³¿e ¶w. Jakuba, marynujê w czosnku i tymianku, a potem sma¿ê na klarowanym ma¶le. Podajê do nich pieczone szalotki, które uprzednio równie¿ marynujê w czosnku, tymianku i dodatkowo w miodzie. Znajduj±cy siê w fiolce bazyliowy winegret nieco przypomina pesto, bo w¶ród jego sk³adników s± orzeszki piniowe, a ponadto limonka i kolendra. Dekoracyjne bia³e kleksy to równie¿ wa¿ny sk³adnik potrawy: kalafiorowe purée. By je przygotowaæ, kalafior gotujê w mleku kokosowym z odrobin± wanilii.

Zdjêcie Andropol Bawe³niany obrus Anna Zdjêcie Andropol Bawe³niany obrus Natalia Zdjêcie Elvang Obrus Moon Stalowy
Andropol Bawe³niany obrus A... Andropol Bawe³niany obrus N... Elvang Obrus Moon Stalowy
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info
3 z 6
fot. Paulina Jakóbiec
fot. Paulina Jakóbiec

Zupa z pieczonych ziemniaków z soterowanym borowikiem

Zim± lubiê przyrz±dzaæ zupê krem z dobrej jako¶ci ziemniaków, bo dziêki nim zupa jest rozgrzewaj±ca i dodaje energii. Ziemniaki piekê z zio³ami (tymiankiem, bazyli±) i czosnkiem na z³oty kolor. Upieczone miksujê i mieszam z bulionem miêsnym (mo¿na te¿ z warzywnym, ale na miêsnym zupa jest smaczniejsza). Borowiki, lepiej mro¿one ni¿ suszone, soterujê, czyli lekko przesma¿am na klarowanym ma¶le. Dekorujê paseczkami marchewki, dla koloru.

Zdjêcie Blender Camry CR 4612 Zdjêcie Blender Bosch MSM 64010 Zdjêcie Blender Bosch MSM 6700
Blender Camry CR 4612 Blender Bosch MSM 64010 Blender Bosch MSM 6700
Sprawd¼ ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
¼ród³o: Okazje.info
4 z 6
fot. Paulina Jakóbiec
fot. Paulina Jakóbiec

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi pistacjami

Wy¶mienite ciasto czekoladowe przygotowujê z gorzkiej czekolady (minimum 70-proc.) i ¿ó³tek. Bardziej przypomina suflet ni¿ brownie. ¦wietnie smakuje z wi¶niami z kompotu lub konfitur± jab³kow± z imbirem - w takim zestawie ciasta czekoladowe mo¿emy podawaæ w domu. W restauracji ³±czê je jednak z innymi dodatkami: pistacjami karmelizowanymi z kryszta³kami morskiej soli, karmelizowanymi laskowymi orzechami i skórk± pomarañczow±. Dla koloru podajê te¿ pokruszon± bezê. A ca³y deser na plastrze miodu wygl±da po prostu ob³êdnie.

Zdjêcie ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALERZE DESEROWE - PEACOCK PAW (976 PEAC) Zdjêcie Nuova R2S Komplet: 4 Talerzyki Deserowe - Motyle (Papi) - Nostalgie Zdjêcie Komplet: Porcelanowe Talerze Deserowe - Lady Liz
ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... Komplet: Porcelanowe Talerz...
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info
5 z 6
fot. Paulina Jakóbiec
fot. Paulina Jakóbiec

Sandacz z suszon± kiszon± kapust±, dyni± i gruszkami

Rybê sma¿ê, oczywi¶cie na klarowanym ma¶le, a wcze¶niej j± marynujê w tymianku i czosnku. Kiszon± kapustê suszê. To d³ugotrwa³y proces: w niskiej temperaturze kapusta piecze siê oko³o 8 godzin. Ale dziêki temu jest taka chrupi±ca. Do sandacza i kapusty podajê zimowe warzywa: podgotowan± marchewkê i podpieczony por oraz dyniê upieczon± w miodzie i soku z limonki. Rybê uk³adam na cz±stkach upieczonych gruszek zamarynowanych w miodzie, any¿u i go¼dzikach. Bia³e kropki to sos chrzanowy na bazie ¶mietany.

Zdjêcie TADAR KUCHENNA DESKA BAMBUSOWA Z WYSUWANYM POJEMNIKIEM Zdjêcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt Zdjêcie LINO¦CIER DESKA DO KROJENIA 40X20 DD1C-79855
TADAR KUCHENNA DESKA BAMBUS... Zwilling Deska do krojenia ... LINO¦CIER DESKA DO KROJENIA...
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info
6 z 6
fot. Paulina Jakóbiec
fot. Paulina Jakóbiec

Miros³aw Jab³oñski, szef kuchni restauracji Delight w ³ódzkim hotelu Andel·s

Uwielbiam? To, co robiê.

Nienawidzê? Ba³aganu.

Gdybym nie by³ szefem kuchni? Po prostu nie wyobra¿am sobie innego zawodu...

Kiedy chcê zje¶æ na mie¶cie? Mocno siê zastanawiam, gdzie pój¶æ. W innych restauracjach czujê siê niezrêcznie: zawsze oceniam jako¶æ potraw, zastanawiam siê, co mo¿na ulepszyæ. Mam takie skrzywienie zawodowe.

Z dzieciñstwem kojarzy mi siê? Rodzinny dom, wspólne gotowanie z dziadkami, zw³aszcza przy okazji ró¿nych ¶wi±t.

Najlepszym kucharzem ¶wiata jest? Podoba mi siê charyzma i styl zarz±dzania Gordona Ramsaya. W podobny sposób staram siê prowadziæ swoj± restauracjê.

W mojej lodówce znajdziesz na pewno? Sa³atê, rukolê, pomidory i bia³y ser, najczê¶ciej wêdzony.

Mia³bym ochotê zje¶æ kiedy¶ kolacjê? Z nikim z bran¿y.

Denerwuje mnie, kiedy go¶cie mojej restauracji? By³ czas, gdy irytowa³y mnie niektóre pytania go¶ci. Ale od kiedy w naszym kraju zmieni³a siê kulinarna ¶wiadomo¶æ i edukacja, gdy zaczêli¶my czê¶ciej chodziæ do restauracji, bardzo lubiê rozmawiaæ z klientami.

Gdybym planowa³ podró¿ kulinarn±, wybra³bym siê? Na Daleki Wschód. Ca³a Azja jest ciekawa.

W wolnym czasie? Ja go nie mam!

Najdziwniejsz± rzecz±, jak± kiedykolwiek jad³em jest? Na pocz±tku kariery zawodowej by³o sporo takich produktów. Dzi¶ chyba ju¿ nic mnie nie zadziwia. Chcia³bym poznaæ ka¿dy smak.

***

Miros³aw Jab³oñski pracowa³ w restauracjach warszawskich (m.in. Belvedere, Sheraton), krakowskich (Qubus Hotel), a od ponad siedmiu lat jest szefem kuchni restauracji Delight w hotelu Andel`s w £odzi. Hotel mie¶ci siê w zabytkowym budynku przêdzalni wchodz±cej niegdy¶ w sk³ad fabryki Izraela Poznañskiego (obecnie teren centrum handlowego Manufaktura). Historyczn± atmosferê miejsca mo¿emy poczuæ w restauracji Delight: ka¿de z jej stu siedemdziesiêciu krzese³ to (bardzo wygodny) antyk.
Miros³aw Jab³oñski jest wielbicielem kuchni fusion. Odwa¿nie ³±czy znane sk³adniki z tymi z ró¿nych stron ¶wiata; miesza ró¿ne techniki i kuchnie. Uwa¿a, ¿e upowa¿ni³a go do tego ³ódzka tradycja, czyli skrzy¿owanie czterech kulinarnych kultur: polskiej, niemieckiej, ¿ydowskiej i rosyjskiej. Zawsze proponuje sezonowe menu oparte na naturalnych produktach najlepszej jako¶ci. Lubi wszystko robiæ od pocz±tku: buliony, sosy, zupy, marynaty, poniewa¿ wiêksz± satysfakcj± jest zrobienie czego¶ od podstaw ni¿ bazowanie na pó³produkcie.
Ten sposób gotowania i my¶lenia sprawi³, ¿e jako szef kuchni restauracji Delight zdoby³ dwie czapy ¿ó³tego przewodnika Gault&Millau ju¿ w jego pierwszej edycji w roku 2015 i utrzymuje je do dzi¶.

Zdjêcie Silesia Rybnik Komplet Garnków z Pokrywkami Janina Kremowy 8el Zdjêcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjêcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Daphne Bia³e 8el
Silesia Rybnik Komplet Garn... Silit Zestawy garnków 21092... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info