5 składników, 3 potrawy - gotuj szybko w styczniu!
![Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą](https://bi.im-g.pl/im/91/3e/14/z21228433AMP,Brukselka-pieczona-z-dynia-i-czerwona-cebula.jpg)
Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą (fot. Dominika Wójciak)
![fot. Dominika Wójciak](https://bi.im-g.pl/im/91/3e/14/z21228433IHG,Brukselka-pieczona-z-dynia-i-czerwona-cebula.jpg)
5 składników, 3 potrawy - gotuj szybko w styczniu!
W każdym miesiącu wybieramy pięć sezonowych składników i gotujemy z nich trzy łatwe potrawy. Wystarczy tylko pomysłowo połączyć smaki!
Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
500 g brukselki
300 g dyni
2 czerwone cebule
ziarenka z połowy granatu
Dodatki:
2 łyżki oliwy
skórka otarta z cytryny
sól, pieprz
pęczek posiekanej kolendry
Brukselki czyścimy i wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy, kroimy na pół. Dynię obieramy, kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki. Brukselki, dynię i cebule mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (160 st. z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut. Posypujemy kolendrą i granatem. Sałatka będzie bardziej pożywna, jeśli dodamy pół szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.
![fot. Dominika Wójciak](https://bi.im-g.pl/im/ab/3e/14/z21228459IHG,Dyniowa-jaglanka-z-granatem.jpg)
Dyniowa jaglanka z granatem
Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut
200 g dyni
pół szklanki kaszy jaglanej (moczonej przez noc)
ziarenka z połowy granatu
Dodatki:
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pół łyżeczki cynamonu
puszka mleka kokosowego
skórka otarta z pomarańczy
1-2 łyżki miodu
Dynię obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy dynię. Dodajemy szczyptę soli i cynamon (możemy go zastąpić kardamonem lub przyprawą do pierników), smażymy 5 minut. Dodajemy opłukaną kaszę jaglaną, mleko kokosowe, skórkę z pomarańczy oraz miód i mieszamy. Gotujemy około 25 minut, aż kasza zmięknie. Podajemy jaglankę z ziarenkami granatu.
![fot. Dominika Wójciak](https://bi.im-g.pl/im/c1/3e/14/z21228481IHG,Brukselka-z-dynia-i-jajkiem-pod-piklowana-cebula.jpg)
Brukselka z dynią i jajkiem pod marynowaną cebulą
Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut
mała czerwona cebula
200 g brukselki
200 g dyni
Dodatki:
4 łyżki octu winnego
łyżeczka płynnego miodu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 jajka
pęczek posiekanego koperku
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miseczki i ugniatamy z octem, miodem i szczyptą soli. Odstawiamy. Brukselki czyścimy i kroimy w plasterki - najcieniej, jak się da. Dynię obieramy, kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Razem z brukselką wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i wędzoną paprykę. Smażymy 10 minut. Zmniejszamy ogień, wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, aż dynia zmięknie. Pomiędzy warzywa wbijamy jajka, przyprawiamy. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posypujemy zamarynowaną cebulą i koperkiem. W wersji dla mięsożerców warzywa możemy podsmażyć na bekonie.