Fasola nie musi być nudna - 5 przepisów, które zdobędą twoje serce

tekst: Grzegorz Łapanowski zdjęcia: Marcin Klaban
Fasola jednoznacznie kojarzy mi się z boczkiem, wieprzowiną w ogóle oraz kiełbasą. I z majerankiem. Aby sycące potrawy, idealne na zimę, miały lżejszy smak, potrzebują kwaśnych akcentów. Proponuję przygotować fasolę tak, jak to robią Południowcy.
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Fasola nie musi być nudna - 5 przepisów, które zdobędą twoje serce

Fasola jednoznacznie kojarzy mi się z boczkiem, wieprzowiną w ogóle oraz kiełbasą. I z majerankiem. Aby sycące potrawy, idealne na zimę, miały lżejszy smak, potrzebują kwaśnych akcentów. Proponuję przygotować fasolę tak, jak to robią Południowcy.

To dość przaśne składniki, co mocno deprecjonuje fasolę, robi z niej bieda-jedzenie. Kojarzy się też z ciężką, wojskową, nudną kuchnią. Południowcy - Hiszpanie, Portugalczycy, Latynosi - są dumni z fasoli, a my niewiele o niej wiemy.

W tradycyjnej polskiej kuchni używa się jedynie kilku jej rodzajów - jaś czy wrzawska to tylko skrawek fasolowego bogactwa. Istnieją przecież setki odmian, w różnych kolorach i kształtach.

Na szczęście coraz więcej osób szuka zamienników mięsa, chce jeść dużo warzyw, chce jeść zdrowo -  fasola powinna być więc gorącym tematem! Dobrze by było, gdyby na naszym rynku pojawiły się różne odmiany ugotowanej fasoli w słoikach.

Jednym z moich ulubionych śniadań, jako że jeszcze jestem kawalerem, jest puszka fasoli, oliwa, ocet, cebula - mieszamy i gotowe. Dorzucam do tego to, co mam w domu: natkę, grzanki, jajko. Jeśli nie ma nic, to też super, zjadam pół puszki fasoli i nie jestem głodny przez wiele godzin. Z obiadem jest podobnie. Pół puszki mieszam z kiełbasą, pomidorami, cebulą, soczewicą - robię bogatszą sałatkę.

Z fasoli można zrobić pastę, dorzucić ją do zupy, świetna jest do mięsa, szczególnie do wieprzowiny. W ogóle fasola zimą jest świetna!

Smak fasoli najlepiej wzbogacić wspomnianą już cebulą, boczkiem, kiełbasą - od chorizo, serrano, po węgierską pusztę i polski kindziuk, a także włoszczyzną (jako bazą do zup i gulaszu), grzybami - choć nie przesadzajmy z nimi, by potrawa nie była zbyt ciężka, a także liściem laurowym, szałwią, skórką z cytryny, octem, i innymi kwaśnymi smakami. Ciężkie, tłuste składniki, jak na pewno lardo, pancetta, awokado, potrzebują kwaśnych akcentów, takich jak pomidory i papryka To zestaw typowy dla kuchni Tex-Mex oraz dań z Portugalii i Hiszpanii ? w nich połączyłbym je z dorszem. A dziś jako klasyczne zestawienie tego rodzaju przyrządzimy troć z pomidorem, fasolą i szynką.

***

O autorze:

Grzegorz Łapanowski - miłośnik dobrego i zdrowego jedzenia, szef Food Lab Studio, juror w programie Top Chef.

Grzegorz ŁapanowskiFot. Marcin Klaban

Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75127 Zdjęcie THERMOHAUSER Miska kuchenna nierdzewna 0,7 l śr. 16cm do mikrofali
Curver Miska kuchenna kompl... Tadar Miska WYSOKA 75127 THERMOHAUSER Miska kuchenna...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ryba z fasolą, bulionem z szynką i z salsą

Dla 4 osób
Przygotowanie: godzina

Bulion:
3 łyżki oleju
szalotka
10 plastrów szynki serrano
200 g pomidorków cherry
łodyżka tymianku
liść laurowy
sól, pieprz, cukier
300 g czerwonej fasoli konserwowej

Ryba:
oczyszczony filet z troci lub łososia ze skórą
3 łyżki oleju
łyżka masła
sól

Salsa:
pół pęczka natki pietruszki
szalotka
łyżeczka posiekanego chili
pół kiszonej cytryny
60 ml oleju
sól, pieprz, cukier

Bulion: w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną szalotkę, dodajemy plastry szynki, wszystko przesmażamy. Dodajemy pomidorki, tymianek, liść laurowy, szczyptę cukru i pieprzu. Zalewamy połową litra wody i gotujemy godzinę. Odcedzamy i dodajemy do bulionu fasolę.
Ryba: z filetu wykrawamy równe kawałki szerokości około 6 cm. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy rybę na złoto od strony skóry. Dodajemy łyżkę zimnego masła i rozpuszczonym masłem polewamy rybę 3 minuty. Zdejmujemy z patelni, osuszamy na papierowym ręczniku, delikatnie solimy.
Salsa: wszystkie składniki siekamy i mieszamy z olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Bulion z fasolą wlewamy do talerza. Na fasoli układamy troć mięsem do góry, na niej łyżkę salsy. Dekorujemy posiekanymi suszonymi oliwkami i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie Altom Magnus Komplet Garnków Nierdzewnych 9el Zdjęcie Florina Garnki Henry Komplet 8el Dm-Ft37 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Folklor Białe 8el
Altom Magnus Komplet Garnkó... Florina Garnki Henry Komple... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pasta z fasoli i awokado

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

awokado
140 g białej fasoli konserwowej
łyżka czarnuszki
50 ml oliwy
3 krople tabasco
3 łyżki soku z cytryny
pęczek kolendry
sól i pieprz

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, przekładamy do pojemnika. Dodajemy wszystkie składniki oprócz kolendry. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pastę przekładamy do miseczki, dekorujemy kilkoma ziarnami fasoli, czarnuszką i listkami kolendry. Świetnie pasuje do chrupkiego pieczywa lub świeżych warzyw.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy BETA 51282 Zdjęcie KAROLINA Serwis obiadowy CLAUDETTE ECRU 42/12 0000 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844
Duo Serwis obiadowy BETA 51282 KAROLINA Serwis obiadowy CL... Chodzież Serwis obiadowy Gl...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Śniadaniowa sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Sałatka:
250 g fasoli konserwowej
2 szalotki
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
60 ml oliwy
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki białego octu winnego
łyżeczka posiekanego chili
sól i pieprz, ocet winny (dowolnie)
4 jajka

Grzanki:
bagietka
100 g masła
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
sól i pieprz

Sałatka: fasolę odcedzamy, przekładamy do miski. Szalotkę, czosnek i szczypiorek drobno siekamy. Mieszamy z oliwą, sosem sojowym i chili, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym (dowolnie). Jajka wyjmujemy z lodówki 20 minut przed gotowaniem, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Gotujemy 6 minut we wrzącej wodzie.
Grzanki: bagietkę zamrażamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy czosnek, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu. Zamrożoną bagietkę kroimy w kromki o grubości około 4 mm. Układamy na blasze, smarujemy ziołowym masłem i pieczemy 10 minut w 180 st. na złocistobrązowo. Osączamy na papierowym ręczniku.
Sałatkę układamy na środku talerza, na niej kładziemy grzanki, przekrojone na pół jajko i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie Oxford Zestaw śniadaniowy IRIS OKSN 003 Zdjęcie Sklep Przyrodnicze - Owady - komplet śniadaniowy Zdjęcie Thermobaby Pojemniki na jedzenie z łyżeczką
Oxford Zestaw śniadaniowy I... Sklep Przyrodnicze - Owady ... Thermobaby Pojemniki na jed...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa z fasoli z kiełbasą merguez, pomidorami i purée ziemniaczanym

Dla 6 osób
Przygotowanie: godzina

Zupa:
400 g kiełbasek merguez
3 łyżki oleju
3 szalotki
2 ząbki czosnku
strączek chili
400 g pomidorów
liść laurowy
500 ml bulionu warzywnego
200 g fasoli konserwowej
200 g gotowanej ciecierzycy z puszki

Chipsy i purée:
3 plastry szynki serrano
3 kg ziemniaków
100 ml śmietanki 30-proc.
150 g masła
sól i pieprz

Zupa: kiełbaski merguez kroimy w nieduże kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, i smażymy kiełbaski na złoty kolor. Dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek, chili, pokrojone w ćwiartki pomidory i liść laurowy. Wszystko smażymy razem jeszcze 4 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Dodajemy osączoną fasolę i ciecierzycę, podgrzewamy zupę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Chipsy: w blaszce układamy silikonową matę, na niej kładziemy szynkę serrano, przyciskamy z góry drugą matą i blaszką. Pieczemy 16 minut w 180 st.
Purée: ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy śmietankę i masło, przecieramy wszystko przez sito. Przekładamy purée do rękawa cukierniczego.
Zupę wlewamy do talerza lub miseczki, wyciskamy do niej z rękawa cukierniczego purée ziemniaczane, dekorujemy chipsem z szynki, pomidorkami koktajlowymi i natką kolendry.

Zdjęcie Pikselowe Rękawice Kuchenne Zdjęcie Ladelle CAFE LATTE Rękawice Kuchenne 2 Szt. 42890 Zdjęcie Melconi Silikonowe rękawice kuchenne, fioletowe
Pikselowe Rękawice Kuchenne Ladelle CAFE LATTE Rękawice... Melconi Silikonowe rękawice...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Gotowany boczek z fasolą, pieczoną papryką, pomidorkami cherry i chipsami z szalotki

Dla 8 osób
Przygotowanie: doba

Gotowany boczek:
1 kg boczku wieprzowego bez kości ze skórą
12 g soli
9 g pieprzu
3 łodyżki tymianku
łyżka masła
3 ząbki czosnku

Fasola z pieczoną papryką:
2 szalotki
200 g opieczonej papryki
300 g drobnej białej fasoli konserwowej
200 g drobnej czerwonej fasoli konserwowej
ząbek czosnku
5 łyżek oleju
szczypta wędzonej papryki
sól i pieprz

Chipsy z szalotki:
5 szalotek
100 g mąki ziemniaczanej
500 ml oleju
sól

Pomidorki:
500 g pomidorków
łyżeczka soli

Boczek: boczek nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do worka próżniowego wraz z tymiankiem, masłem i czosnkiem. Szczelnie zamykamy i gotujemy 24 godziny w 70 st. Po ugotowaniu hartujemy w wodzie z lodem. Wyjmujemy z worka, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości 3 cm. Każdy plaster obsmażamy z obydwu stron na złoto.
Fasola: szalotkę siekamy. Paprykę kroimy w kostkę, fasolę odcedzamy, czosnek kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy szalotki. Dodajemy wszystkie składniki i smażymy 6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chipsy: szalotki kroimy w cieniutkie krążki, obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu w 160 st., aż będzie złota. Osączamy na papierowym ręczniku i delikatnie solimy.
Pomidorki: nacinamy pomidorki na czubku i odcinamy dolną część z szypułką. Zagotowujemy wodę z solą (taką ilość, by wszystkie pomidorki były zanurzone, gdy je wrzucimy do garnka), wkładamy pomidorki na 4 sekundy i przekładamy do wody z lodem. Obieramy ze skórki.
Smażoną fasolę z dodatkami układamy na środku talerza. Obsmażony kawałek boczku opieramy o fasolę. Po bokach układamy pomidorki, chipsy z szalotki, dekorujemy rukwią wodną lub liśćmi kapusty.

Zdjęcie SSW Sztućce Melon 2375 Zdjęcie Kinghoff Sztućce KH-3501 Zdjęcie CAMPZ Sztućce wojskowe Śztućce
SSW Sztućce Melon 2375 Kinghoff Sztućce KH-3501 CAMPZ Sztućce wojskowe Śztu...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6