Fasola nie musi być nudna - 5 przepisów, które zdobędą twoje serce

tekst: Grzegorz Łapanowski zdjęcia: Marcin Klaban
Zupa z fasoli z kiełbasą merguez, pomidorami i purée ziemniaczanym

Zupa z fasoli z kiełbasą merguez, pomidorami i purée ziemniaczanym (Fot. Marcin Klaban)

Fasola jednoznacznie kojarzy mi się z boczkiem, wieprzowiną w ogóle oraz kiełbasą. I z majerankiem. Aby sycące potrawy, idealne na zimę, miały lżejszy smak, potrzebują kwaśnych akcentów. Proponuję przygotować fasolę tak, jak to robią Południowcy.
1 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Fasola nie musi być nudna - 5 przepisów, które zdobędą twoje serce

Fasola jednoznacznie kojarzy mi się z boczkiem, wieprzowiną w ogóle oraz kiełbasą. I z majerankiem. Aby sycące potrawy, idealne na zimę, miały lżejszy smak, potrzebują kwaśnych akcentów. Proponuję przygotować fasolę tak, jak to robią Południowcy.

To dość przaśne składniki, co mocno deprecjonuje fasolę, robi z niej bieda-jedzenie. Kojarzy się też z ciężką, wojskową, nudną kuchnią. Południowcy - Hiszpanie, Portugalczycy, Latynosi - są dumni z fasoli, a my niewiele o niej wiemy.

W tradycyjnej polskiej kuchni używa się jedynie kilku jej rodzajów - jaś czy wrzawska to tylko skrawek fasolowego bogactwa. Istnieją przecież setki odmian, w różnych kolorach i kształtach.

Na szczęście coraz więcej osób szuka zamienników mięsa, chce jeść dużo warzyw, chce jeść zdrowo -  fasola powinna być więc gorącym tematem! Dobrze by było, gdyby na naszym rynku pojawiły się różne odmiany ugotowanej fasoli w słoikach.

Jednym z moich ulubionych śniadań, jako że jeszcze jestem kawalerem, jest puszka fasoli, oliwa, ocet, cebula - mieszamy i gotowe. Dorzucam do tego to, co mam w domu: natkę, grzanki, jajko. Jeśli nie ma nic, to też super, zjadam pół puszki fasoli i nie jestem głodny przez wiele godzin. Z obiadem jest podobnie. Pół puszki mieszam z kiełbasą, pomidorami, cebulą, soczewicą - robię bogatszą sałatkę.

Z fasoli można zrobić pastę, dorzucić ją do zupy, świetna jest do mięsa, szczególnie do wieprzowiny. W ogóle fasola zimą jest świetna!

Smak fasoli najlepiej wzbogacić wspomnianą już cebulą, boczkiem, kiełbasą - od chorizo, serrano, po węgierską pusztę i polski kindziuk, a także włoszczyzną (jako bazą do zup i gulaszu), grzybami - choć nie przesadzajmy z nimi, by potrawa nie była zbyt ciężka, a także liściem laurowym, szałwią, skórką z cytryny, octem, i innymi kwaśnymi smakami. Ciężkie, tłuste składniki, jak na pewno lardo, pancetta, awokado, potrzebują kwaśnych akcentów, takich jak pomidory i papryka To zestaw typowy dla kuchni Tex-Mex oraz dań z Portugalii i Hiszpanii ? w nich połączyłbym je z dorszem. A dziś jako klasyczne zestawienie tego rodzaju przyrządzimy troć z pomidorem, fasolą i szynką.

***

O autorze:

Grzegorz Łapanowski - miłośnik dobrego i zdrowego jedzenia, szef Food Lab Studio, juror w programie Top Chef.

Grzegorz ŁapanowskiFot. Marcin Klaban

Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75127 Zdjęcie THERMOHAUSER Miska kuchenna nierdzewna 0,7 l śr. 16cm do mikrofali
Curver Miska kuchenna kompl... Tadar Miska WYSOKA 75127 THERMOHAUSER Miska kuchenna...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Ryba z fasolą, bulionem z szynką i z salsą

Dla 4 osób
Przygotowanie: godzina

Bulion:
3 łyżki oleju
szalotka
10 plastrów szynki serrano
200 g pomidorków cherry
łodyżka tymianku
liść laurowy
sól, pieprz, cukier
300 g czerwonej fasoli konserwowej

Ryba:
oczyszczony filet z troci lub łososia ze skórą
3 łyżki oleju
łyżka masła
sól

Salsa:
pół pęczka natki pietruszki
szalotka
łyżeczka posiekanego chili
pół kiszonej cytryny
60 ml oleju
sól, pieprz, cukier

Bulion: w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną szalotkę, dodajemy plastry szynki, wszystko przesmażamy. Dodajemy pomidorki, tymianek, liść laurowy, szczyptę cukru i pieprzu. Zalewamy połową litra wody i gotujemy godzinę. Odcedzamy i dodajemy do bulionu fasolę.
Ryba: z filetu wykrawamy równe kawałki szerokości około 6 cm. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy rybę na złoto od strony skóry. Dodajemy łyżkę zimnego masła i rozpuszczonym masłem polewamy rybę 3 minuty. Zdejmujemy z patelni, osuszamy na papierowym ręczniku, delikatnie solimy.
Salsa: wszystkie składniki siekamy i mieszamy z olejem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Bulion z fasolą wlewamy do talerza. Na fasoli układamy troć mięsem do góry, na niej łyżkę salsy. Dekorujemy posiekanymi suszonymi oliwkami i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie Altom Magnus Komplet Garnków Nierdzewnych 9el Zdjęcie Florina Garnki Henry Komplet 8el Dm-Ft37 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Folklor Białe 8el
Altom Magnus Komplet Garnkó... Florina Garnki Henry Komple... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pasta z fasoli i awokado

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

awokado
140 g białej fasoli konserwowej
łyżka czarnuszki
50 ml oliwy
3 krople tabasco
3 łyżki soku z cytryny
pęczek kolendry
sól i pieprz

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, przekładamy do pojemnika. Dodajemy wszystkie składniki oprócz kolendry. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pastę przekładamy do miseczki, dekorujemy kilkoma ziarnami fasoli, czarnuszką i listkami kolendry. Świetnie pasuje do chrupkiego pieczywa lub świeżych warzyw.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy BETA 51282 Zdjęcie KAROLINA Serwis obiadowy CLAUDETTE ECRU 42/12 0000 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844
Duo Serwis obiadowy BETA 51282 KAROLINA Serwis obiadowy CL... Chodzież Serwis obiadowy Gl...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Śniadaniowa sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Sałatka:
250 g fasoli konserwowej
2 szalotki
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
60 ml oliwy
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki białego octu winnego
łyżeczka posiekanego chili
sól i pieprz, ocet winny (dowolnie)
4 jajka

Grzanki:
bagietka
100 g masła
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
sól i pieprz

Sałatka: fasolę odcedzamy, przekładamy do miski. Szalotkę, czosnek i szczypiorek drobno siekamy. Mieszamy z oliwą, sosem sojowym i chili, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym (dowolnie). Jajka wyjmujemy z lodówki 20 minut przed gotowaniem, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Gotujemy 6 minut we wrzącej wodzie.
Grzanki: bagietkę zamrażamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy czosnek, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu. Zamrożoną bagietkę kroimy w kromki o grubości około 4 mm. Układamy na blasze, smarujemy ziołowym masłem i pieczemy 10 minut w 180 st. na złocistobrązowo. Osączamy na papierowym ręczniku.
Sałatkę układamy na środku talerza, na niej kładziemy grzanki, przekrojone na pół jajko i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie Oxford Zestaw śniadaniowy IRIS OKSN 003 Zdjęcie Sklep Przyrodnicze - Owady - komplet śniadaniowy Zdjęcie Thermobaby Pojemniki na jedzenie z łyżeczką
Oxford Zestaw śniadaniowy I... Sklep Przyrodnicze - Owady ... Thermobaby Pojemniki na jed...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Zupa z fasoli z kiełbasą merguez, pomidorami i purée ziemniaczanym

Dla 6 osób
Przygotowanie: godzina

Zupa:
400 g kiełbasek merguez
3 łyżki oleju
3 szalotki
2 ząbki czosnku
strączek chili
400 g pomidorów
liść laurowy
500 ml bulionu warzywnego
200 g fasoli konserwowej
200 g gotowanej ciecierzycy z puszki

Chipsy i purée:
3 plastry szynki serrano
3 kg ziemniaków
100 ml śmietanki 30-proc.
150 g masła
sól i pieprz

Zupa: kiełbaski merguez kroimy w nieduże kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, i smażymy kiełbaski na złoty kolor. Dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek, chili, pokrojone w ćwiartki pomidory i liść laurowy. Wszystko smażymy razem jeszcze 4 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Dodajemy osączoną fasolę i ciecierzycę, podgrzewamy zupę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Chipsy: w blaszce układamy silikonową matę, na niej kładziemy szynkę serrano, przyciskamy z góry drugą matą i blaszką. Pieczemy 16 minut w 180 st.
Purée: ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy śmietankę i masło, przecieramy wszystko przez sito. Przekładamy purée do rękawa cukierniczego.
Zupę wlewamy do talerza lub miseczki, wyciskamy do niej z rękawa cukierniczego purée ziemniaczane, dekorujemy chipsem z szynki, pomidorkami koktajlowymi i natką kolendry.

Zdjęcie Pikselowe Rękawice Kuchenne Zdjęcie Ladelle CAFE LATTE Rękawice Kuchenne 2 Szt. 42890 Zdjęcie Melconi Silikonowe rękawice kuchenne, fioletowe
Pikselowe Rękawice Kuchenne Ladelle CAFE LATTE Rękawice... Melconi Silikonowe rękawice...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Gotowany boczek z fasolą, pieczoną papryką, pomidorkami cherry i chipsami z szalotki

Dla 8 osób
Przygotowanie: doba

Gotowany boczek:
1 kg boczku wieprzowego bez kości ze skórą
12 g soli
9 g pieprzu
3 łodyżki tymianku
łyżka masła
3 ząbki czosnku

Fasola z pieczoną papryką:
2 szalotki
200 g opieczonej papryki
300 g drobnej białej fasoli konserwowej
200 g drobnej czerwonej fasoli konserwowej
ząbek czosnku
5 łyżek oleju
szczypta wędzonej papryki
sól i pieprz

Chipsy z szalotki:
5 szalotek
100 g mąki ziemniaczanej
500 ml oleju
sól

Pomidorki:
500 g pomidorków
łyżeczka soli

Boczek: boczek nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do worka próżniowego wraz z tymiankiem, masłem i czosnkiem. Szczelnie zamykamy i gotujemy 24 godziny w 70 st. Po ugotowaniu hartujemy w wodzie z lodem. Wyjmujemy z worka, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości 3 cm. Każdy plaster obsmażamy z obydwu stron na złoto.
Fasola: szalotkę siekamy. Paprykę kroimy w kostkę, fasolę odcedzamy, czosnek kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy szalotki. Dodajemy wszystkie składniki i smażymy 6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chipsy: szalotki kroimy w cieniutkie krążki, obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu w 160 st., aż będzie złota. Osączamy na papierowym ręczniku i delikatnie solimy.
Pomidorki: nacinamy pomidorki na czubku i odcinamy dolną część z szypułką. Zagotowujemy wodę z solą (taką ilość, by wszystkie pomidorki były zanurzone, gdy je wrzucimy do garnka), wkładamy pomidorki na 4 sekundy i przekładamy do wody z lodem. Obieramy ze skórki.
Smażoną fasolę z dodatkami układamy na środku talerza. Obsmażony kawałek boczku opieramy o fasolę. Po bokach układamy pomidorki, chipsy z szalotki, dekorujemy rukwią wodną lub liśćmi kapusty.

Zdjęcie SSW Sztućce Melon 2375 Zdjęcie Kinghoff Sztućce KH-3501 Zdjęcie CAMPZ Sztućce wojskowe Śztućce
SSW Sztućce Melon 2375 Kinghoff Sztućce KH-3501 CAMPZ Sztućce wojskowe Śztu...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info