"Wszystkie smaki Skandynawii" Clausa Meyera. Mamy kilka przepisów

red.
Już dziś premiera książki Clausa Meyera, współzałożyciela i współwłaściciela kopenhaskich restauracji Noma, Radio, Studio i Almanak. Można w niej znaleźć przepisy na dobrze znane nam proste, domowe jedzenie (kartoflanka na kilka sposobów, różne rodzaje klopsików), bardzo dużo inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku, smażoną owsiankę, czy pieczone rzepy ze szczawiem i miodem. Mamy dla was kilka przepisów!
Fot. materiały prasowe  Claus Meyer 2016 Fot. materiały prasowe Claus Meyer 2016

"Wszystkie smaki Skandynawii" Clausa Meyera. Mamy kilka przepisów

Już dziś premiera książki Clausa Meyera, współzałożyciela i współwłaściciela kopenhaskich restauracji Noma, Radio, Studio i Almanak. Można w niej znaleźć przepisy na dobrze znane nam proste, domowe jedzenie (kartoflanka na kilka sposobów, różne rodzaje klopsików),  bardzo dużo inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku, smażoną owsiankę, czy pieczone rzepy ze szczawiem i miodem. Mamy dla was kilka przepisów!

Tarta ze szpinakiem i twarogiem

Ciasto
100 g pełnoziarnistej mąki pszennej, plus do oprószenia
50 g mąki owsianej
50 g mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek zwykłego oleju rzepakowego,
plus do smarowania
2 łyżki wody
1 łyżeczka soli
250 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego

Farsz
350 g twarogu
200 ml odtłuszczonego mleka 2%
3 jajka
3 szczypty tartej gałki muszkatołowej
sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz
10 g masła
500 g świeżego szpinaku, umytego i osączonego
1 szalotka
35 g twardego żółtego sera, startego

Do podania
1 szalotka
1 garść świeżych ziół takich jak przytulia wonna, trybula i marchewnik anyżowy
kilka kropli octu jabłkowego
kilka kropli oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno

Na początek przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce wszystkie składniki i je zagnieć. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Przygotuj farsz. Połącz w misce twaróg, mleko, jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz tak, aby powstała gładka pasta. Rozpuść masło w garnku. Krótko podsmażaj szpinak, aż zmięknie i puści sok. Dopraw solą i pieprzem. Wylej zawartość garnka na sito, aby osączyć liście z płynu.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto. Posmaruj olejem rzepakowym formę na tartę o średnicy 24-26 cm, o głębokości 3 cm. Przyciśnij ciasto mocno do dna i ścianek formy. Usuń nadmiar ciasta wokół brzegu.
Wyłóż osączony szpinak na ciasto. Przykryj warstwą pasty z twarogu. Obierz szalotkę i pokrój na cienkie plasterki. Rozłóż na paście. Na końcu posyp tartym żółtym serem. Piecz 30-35 min na dolnej półce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 st. C, aż farsz się zetnie. Tarta powinna być z wierzchu jasnozłota, a ciasto upieczone.
Tuż przed podaniem obierz drugą szalotkę i pokrój na cienkie plasterki. Podrzuć razem z listkami ziół z octem i z olejem rzepakowym, żeby zaczęły błyszczeć. Nałóż mieszaninę ziół i szalotki na wierzch tarty i podawaj na ciepło. Jeśli masz ochotę na dodatkową zieleninę, zrób sałatkę. Możesz upiec tartę dzień wcześniej i podać ją na zimno na lunch lub jako dodatek do dania głównego.

© Claus Meyer 2016

Zdjęcie FlexiForm Silikonowa forma na tartę 28cm Zdjęcie Kitchen Craft KCMCHB55 Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37
FlexiForm Silikonowa forma ... Kitchen Craft KCMCHB55 Kitchen Craft MASTER CLASS ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. materiały prasowe  Claus Meyer 2016 Fot. materiały prasowe Claus Meyer 2016

Chrupki chleb domowej roboty

Ok. 35 - 40 chrupek

50 g mąki pełnoziarnistej
200 ml odtłuszczonego mleka 2%
15 g nasion kopru włoskiego, plus
do posypania, grubo rozgniecionego
220 g mąki pszennej
gruba sól morska, do posypania

Wymieszaj w misce mąkę pełnoziarnistą z mlekiem. Upraż nasiona kopru włoskiego na suchej patelni. Zsyp, gdy zaczną podskakiwać. Rozgnieć je w moździerzu. Dodaj do mąki z mlekiem. Wstaw na 15 min do lodówki. Cienko rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój na paski długości 3 na 20 cm. Wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj paski ciasta wodą. Posyp grubą solą morską i dodatkowymi nasionami kopru.
Piecz 6-8 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C, aż będą chrupiące. Zostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2-3 miesięcy.

© Claus Meyer 2016

Zdjęcie CLATRONIC BBA 3365 Zdjęcie REDMOND RMB-M1907-E Zdjęcie Unold ONYX 8695
CLATRONIC BBA 3365 REDMOND RMB-M1907-E Unold ONYX 8695
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. materiały prasowe  Claus Meyer 2016 Fot. materiały prasowe Claus Meyer 2016

Deser księżniczki

6 - 8 porcji
65 g masła, plus do smarowania
65 g cukru
65 g mąki pszennej
drobno otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
1/4 laski wanilii, przekrojona na pół z zeskrobanymi ziarenkami
250 ml odtłuszczonego mleka 2%
8 żółtek
4 białka

Rozpuść masło w garnku o grubym dnie. Dodaj cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii. Ucierając, podgrzewaj, aż mieszanina będzie gładka i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
W osobnym garnku podgrzej mleko. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj je do masy z mąką. Mieszaj ciasto dużą łyżką. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się zetnie i prawie "wstanie" z garnka. Odstaw do krótkiego przestygnięcia. Dodaj po jednym jajku. Ubij białka na sztywną pianę. Połącz z ciastem. Zawsze najpierw energicznie mieszam pierwszą łyżkę piany, aby potem delikatnie połączyć resztę z ciastem. Dzięki temu uzyskuję puszystą konsystencję.
Wlej ciasto do 12-16 małych, wysmarowanych masłem kokilek lub foremek. Przygotuj kąpiel wodną. Ustaw kokilki w płytkiej blasze do pieczenia i wlej wrzącą wodę w takiej ilości, aby sięgała do połowy ich wysokości. Piecz deser księżniczki 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż urośnie. Wyjmij z kokilek i wyłóż na półmisek. Podawaj na ciepło z musem jabłkowym lub ze świeżymi owocami.

© Claus Meyer 2016

Zdjęcie Alessi Ovale REB01/54 Zdjęcie PORCELANOWY TALERZ DESEROWY - BLOOMING OPULENCE (1358 BLOB) Zdjęcie ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALERZE DESEROWE - FLOWER GLAMOUR (976 GLUR)
Alessi Ovale REB01/54 PORCELANOWY TALERZ DESEROWY... ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. materiały prasowe  Claus Meyer 2016 Fot. materiały prasowe Claus Meyer 2016

Zupa cebulowa z tostami serowymi

5 dużych cebul
2 ząbki czosnku
10 g masła
8 gałązek tymianku
sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz
1,5 l wody lub lekkiego bulionu z kury
2 łyżki octu jabłkowego

Obierz cebulę i czosnek. Przekrój cebulę na pół i pokrój na cienkie plasterki. Rozpuść masło w dużym garnku. Wrzuć cebulę, całe ząbki czosnku i tymianek. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula zacznie się karmelizować i zmieniać kolor. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podsmażaj jeszcze 2-3 min. Wlej wodę albo bulion. Zostaw na 20 min na małym ogniu. Dopraw zupę octem i w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Jedz, kiedy jest wrząca z ciepłymi tostami serowymi (patrz poniżej).

Tosty serowe

8 kromek jednodniowego białego chleba
1 łyżka zwykłego oleju rzepakowego
100 g twardego sera, na przykład H'ost
lub Grana Padano, świeżo startego
sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz

Posmaruj chleb olejem. Ułóż na kratce i opiekaj pod gorącym rusztem niecałą minutę z każdej strony, aż chleb będzie chrupiący i złocisty. Zdejmij kromki z kratki, posyp tartym serem i wstaw ponownie pod grill na 30 sekund, aż ser się roztopi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, póki tosty są ciepłe i chrupiące.

© Claus Meyer 2016

Zdjęcie Chodzież Waza Iwona 2W1200 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie LUBIANA VENUS LAWENDA Waza 2.7 L 5979
Chodzież Waza Iwona 2W1200 HENDI Waza na zupę DI DIM 3L LUBIANA VENUS LAWENDA Waza ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. materiały prasowe  Claus Meyer 2016 Fot. materiały prasowe Claus Meyer 2016

Dorsz marynowany w soku pomarańczowym z koprem włoskim

400 g filetów z dorsza
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
1 łyżka cukru
1 czerwona cebula
1 fenkuł z pierzastymi wierzchołkami
500 ml octu jabłkowego
drobno otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
6 nasion kopru włoskiego, grubo rozgniecionych
5 owoców jałowca
2 łyżki zwykłego oleju rzepakowego
świeżo zmielony pieprz

Sprawdź świeżość filetów. Usuń skórę i wszelkie ości. Włóż je do naczynia. Posyp solą i cukrem. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw na 2 godz. do lodówki. Pokrój rybę na bardzo cienkie plasterki i przełóż na półmisek. Obierz cebulę. Przekrój bulwę fenkułu na pół. Opłucz dokładnie w zimnej wodzie i pozostaw do osączenia. Posiekaj bardzo drobno cebulę i fenkuł (pierzaste liście
zostaw do przybrania). Wrzuć warzywa do garnka. Wlej ocet i sok z pomarańczy. Dodaj otartą skórkę, grubo rozgniecione nasiona kopru, owoce jałowca i olej. Doprowadź do wrzenia. Wyłącz ogień i zostaw, żeby marynata lekko przestygła. Ciepłą marynatą zalej równomiernie filety dorsza. Zostaw do zamarynowania na 10 min przed podaniem. Dokończ danie. Posyp rybę drobno posiekanymi listkami koperku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Marynowany dorsz, podany że świeżym chlebem jest pyszną przystawką lub lunchem. Z kilkoma dodatkami może też wchodzić w skład dania głównego.

© Claus Meyer 2016

Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion Yellow 4el 0015175311 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Folklor Białe 8el
Silit Zestaw Garnków Passio... Silit Zestawy garnków 21092... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. materiały prasowe Fot. materiały prasowe

O książce

Claus Meyer wychowywał się na klopsikach w puszkach, ziemniakach w proszku, barwnikach do sosów i kostce rosołowej. Jego dzieciństwo przypadało na lata sześćdziesiąte, które były chyba najciemniejszym okresem w historii duńskiego odżywiania się.

Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się zaraz po maturze, kiedy pojechał do Francji pracować jako au pair. Na skutek szczęśliwego zbiegu okoliczności ostatecznie zamieszkał z rodziną francuskiego piekarza w Agen w Gaskonii. Tam okazało się, że ma prawdziwą obsesję na punkcie jedzenia i gotowania.

- W Danii przyrządzenie wieczornego posiłku z półproduktów zajmowało mojej matce więcej niż pół godziny. Zjadaliśmy go we trójkę z ojcem maksymalnie w dziesięć minut. Za to w Agen codziennie poświęcaliśmy mnóstwo czasu na gotowanie i całymi godzinami biesiadowaliśmy z przyjaciółmi i rodziną - pisze Claus Meyer.

Dzięki temu doświadczeniu Claus Meyer zrozumiał, że pragnie odmienić kulturę kulinarną swojej ojczyzny. Książka Wszystkie smaki Skandynawii jest efektem wielu lat pracy nad kształtowaniem nowej kuchni skandynawskiej, a przede wszystkim zapisem tego, co pojawiało się na jego rodzinnym stole przez ostatnich kilka lat.

Po ten poradnik kulinarny powinni sięgnąć wszyscy, którzy inspirują się skandynawskim stylem życia. Można w niej znaleźć przepisy na dobrze znane nam proste domowe jedzenie (kartoflanka na kilka sposobów, różne rodzaje klopsików),  bardzo dużo inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku, smażoną owsiankę, czy pieczone rzepy ze szczawiem i miodem.

Książka podzielona jest na cztery rozdziały, zgodnie z porami roku. W ramach rozdziałów podane są przepisy na zupy i przystawki, mięsa, ryby, proste lekkie potrawy, warzywne dodatki oraz wypieki i słodkości. Warto podkreślić, że Claus Meyer propaguje jedzenie chleba do głównych posiłków, co powinno spodobać się wszystkim wielbicielom dobrego pieczywa. Namawia nas przy tym, na samodzielne pieczenie chleba.

- Mógłbym bez trudu opracować książkę kucharską, w której opisane dania przyrządzałbyś nie dłużej niż pół godziny - pisze we wstępie do książki Claus Meyer. - Po namyśle wybrałem te przepisy, bo uważam, że są tak smakowite, iż usprawiedliwiają większy nakład pracy. To również taka książka kucharska, którą będę mógł z dumą wręczyć dzieciom - dodaje.

Zachęcamy zatem wszystkich do szukania inspiracji kulinarnych we Wszystkich smakach Skandynawii i wspólnego, rodzinnego gotowania.

***

O Autorze:

Claus Meyer jest współzałożycielem i współwłaścicielem kopenhaskich restauracji Noma, Radio, Studio i Almanak. Opublikował czternaście książek kucharskich. Był gospodarzem duńskiej wersji międzynarodowego programu telewizyjnego "Nowe skandynawskie gotowanie", pokazywanego w ponad pięćdziesięciu krajach.

Do Meyera należy również kilkanaście rzemieślniczych piekarni i delikatesów, sad, mikrofabryka octu, palarnia kawy oraz agencja pośrednictwa pracy, obsługująca najlepsze restauracje świata, reprezentująca ponad dwudziestu szefów kuchni. Ponadto Meyer szefuje akademii kulinarnej, założył fundację Melting Pot i prowadzi wykłady z zakresu odpowiedzialności społecznej wielkich korporacji.

Meyer był również inicjatorem odrodzenia kuchni skandynawskiej. W 2004 roku, razem grupą wybitnych szefów kuchni opracował skandynawski manifest kulinarny, który od tamtej pory stał się inspiracją dla większości ludzi związanych z nordycką gastronomią.

***

Tytuł: Wszystkie smaki Skandynawii

Autor: Claus Meyer

Premiera: 23 listopada

Oprawa: twarda

Cena: 69,99 zł

Wydawnictwo: Buchmann

Zdjęcie Wszystkie smaki Skandynawii Zdjęcie THK Komplet obiadowy 30el. DUNE OPT13896 Zdjęcie THK zastawa obiadowa Red Bird 6os. (4405)
Wszystkie smaki Skandynawii THK Komplet obiadowy 30el. ... THK zastawa obiadowa Red Bi...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6