Pizza w lepszym wydaniu - zaszalej ze składnikami

Honorata Piwowarska
Pizza

Pizza (Natalia Nowak-Bratek)

Gdy postukamy palcem w spód upieczonej pizzy, powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk. to znak, że jest chrupka, gotowa do jedzenia. w domu też możemy przygotować ją tak, jak robią to profesjonaliści
1 z 4
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Pizza w lepszym wydaniu - zaszalej ze składnikami

Gdy postukamy palcem w spód upieczonej pizzy, powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk. to znak, że jest chrupka, gotowa do jedzenia. w domu też możemy przygotować ją tak, jak robią to profesjonaliści.

Pizza - symbol kuchni włoskiej

Do lat siedemdziesiątych XX wieku wcale nie był popularny w macierzystym kraju. Jedynie w Neapolu, kolebce pizzy, nieprzerwanie robiono ją na przystawkę, układając na cieście składniki w narodowych barwach: czerwone pomidory, białą mozzarellę i zielone zioła. Dopiero gdy włoskie piekarnie w USA z sukcesem zaczęły wypiekać pizzę, pizzerie wyrosły jak grzyby po deszczu w całej Italii, a wkrótce i na świecie. Mąka na pizzę powinna mieć dużo glutenu (dzięki niemu pizza jest elastyczna i nie kruszy się). Najlepsza jest mąka manitoba typu 0 albo pszenna typu 500 lub 550. Pizza powinna być cienka ? nie możemy jej dać wyrosnąć! Po uformowaniu i ułożeniu składników od razu wkładamy ją do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy w najwyższej temperaturze, aż jej boki się zrumienią. Nie oszczędzamy na serach, tzn. na ich jakości (na ilości możemy, bo są tłuste). Dobra pizza musi mieć dobry ser: mozzarellę (najlepiej w kostce, bo ta z zalewy jest bardziej wodnista), oscypek, gorgonzolę, camembert, fetę. I dobry parmezan do posypania.

Zdjęcie Emerio do pizzy 401719 Zdjęcie Trebs do pizzy 402343 Zdjęcie EXCELSA Kamień do pizzy 847944
Emerio do pizzy 401719 Trebs do pizzy 402343 EXCELSA Kamień do pizzy 847...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 4
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Ciasto podstawowe

(na 2 pizze, przygotowanie: 35 minut)

oliwa i mąka do blachy
200 g mąki
30 g drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
szczypta soli

Blachę do pieczenia cienko smarujemy oliwą (wystarczy pół łyżeczki), posypujemy mąką (łyżka) i potrząsając blachą, równomiernie rozprowadzamy mąkę. Do miski wsypujemy mąkę i wkruszamy drożdże. Dolewamy powoli około pół szklanki ciepłej wody i oliwę, delikatnie mieszając łopatką, aż składniki się połączą (ciasto nie może być mokre). Ugniatamy, aż uformuje się zwarta kula. Układamy ją na posypanej mąką stolnicy i dalej ugniatamy, odpychając ciasto od siebie, a potem zwijając je do środka. Za każdym razem nieco je obracamy. Ugniatamy, aż w cieście nie będzie grudek. Wałkujemy okrąg o średnicy 23-25 cm. Wałkując, odwracamy placek, by uzyskać równomierny kształt. Ostrożnie przenosimy ciasto na blachę. Brzegi lekko zawijamy ku górze. Smarujemy sosem pomidorowym (przepisy na str. 58-59), układamy plasterki mozzarelli. Pieczemy 15-20 minut w 200 st.

Na surowym cieście możemy ułożyć różne składniki. My proponujemy:

Trzy sery z cukinią
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy pokrojonymi na kawałki serami mozzarella i fontina oraz startym parmezanem. Układamy pokrojoną na plasterki cukinię (lub kwiaty cukinii), posypujemy szczypiorkiem. Pieczemy 15-20 minut w 200 st.

Śniadanie mistrzów
Rozwałkowane ciasto podpiekamy 10 minut w 200 st. Wbijamy na nie jajka (jakbyśmy robili sadzone), układamy plasterki lekko podsmażonego wędzonego chudego boczku, skrapiamy oliwą, posypujemy startym parmezanem. Pieczemy kilka minut, aż jajka się zetną. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Pikantna (dla odważnych)
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Rozdrabniamy pikantną kiełbasę i posypujemy pizzę. Przykrywamy plasterkami mozzarelli, układamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Papryczkę chili kroimy na plasterki, rozkładamy na pizzy. Pieczemy 15-20 minut w 200 st. Posypujemy pieprzem i listkami oregano.

Zielono mi
Jarmuż i liście boćwiny kroimy na duże kawałki i lekko podsmażamy na oliwie. Oczyszczamy młode pory (nie kroimy!) obsmażamy na maśle. Rozwałkowane ciasto smarujemy pesto, posypujemy drobnymi kawałkami koziego sera, układamy boćwinę, jarmuż i pory. Pieczemy 15-20 minut w 200 st. Posypujemy szczypiorkiem, bazylią i natką.

Więcej pomysłowych przepisów na następnych slajdach!

Zdjęcie BranQ MISKI DO MIESZANIA KPL.3 SZT ŚLIWKA 1060 Zdjęcie Kare Design Miski Network 39021 Zdjęcie Silit Miski kuchenne ze stali 0022.7399.11
BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... Kare Design Miski Network 3... Silit Miski kuchenne ze sta...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 4
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Pizza na podpłomyku

(dla 4 osób, przygotowanie: 35 minut)

400 g mąki i mąka do posypania
4 łyżki oliwy
duża szczypta soli

Sos:
szklanka kwaśnej śmietany 18-proc.
100 g twardego żółtego sera
żółtko

Na wierzch:
kolorowe pomidory
suszona i świeża bazylia
oliwa
świeżo zmielony pieprz

Mąkę dokładnie mieszamy z oliwą, 250 ml wody i solą (do ciasta możemy też dodać posiekane zioła, parmezan). Oprószamy mąką, by ciasto nie kleiło się do rąk i wyrabiamy (gotowe surowe ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce). Przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy (im cieniej, tym ciasto będzie bardziej chrupiące). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy 10 minut w 200-220 st. Składniki sosu mieszamy, smarujemy podpłomyk. Pomidory kroimy na plasterki, układamy kolorami obok siebie. Posypujemy suszoną bazylią, lekko smarujemy oliwą. Pieczemy jeszcze 5-10 minut w 200-220 st., aż podpłomyk się zrumieni. Posypujemy pieprzem. Dekorujemy świeżą bazylią.

Zdjęcie Feel Maestro Nóż do Pizzy 1575 Zdjęcie Koch Messer NÓŻ DO PIZZY STAL 2 cm Zdjęcie Normann Copenhagen Nóż do Pizzy Wheel 260825
Feel Maestro Nóż do Pizzy 1... Koch Messer NÓŻ DO PIZZY ST... Normann Copenhagen Nóż do P...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 4
Natalia Nowak-Bratek
Natalia Nowak-Bratek

Langosz

(na około 10 placków, przygotowanie: 35 minut)

łyżeczka soli
300 g mąki
2 łyżeczki (6 g) suszonych drożdży
olej

Na wierzch:
300 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
2 ząbki czosnku
350 g startego żółtego sera

Sól rozpuszczamy w 240 ml ciepłej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Powoli wlewamy wodę z solą, mieszając, a potem wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut (powinno podwoić objętość). Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy placek grubości 1 cm - nieco cieńszy w środku niż na brzegach. Placki układamy na posypanych mąką ściereczkach i odkładamy na 30 minut. Dużą ilość oleju rozgrzewamy na patelni, smażymy langosze z obydwu stron. Smarujemy śmietaną, posypujemy plasterkami czosnku i startym żółtym serem.

Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne z Magnesem OLAF 36 2 szt Zdjęcie Ladelle CAFE LATTE Rękawice Kuchenne 2 Szt. 42890 Zdjęcie Melconi Silikonowe rękawice kuchenne, pomarańczowe
Euromat Rękawice Kuchenne z... Ladelle CAFE LATTE Rękawice... Melconi Silikonowe rękawice...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: pizza, przepisy na pizze