Karmelizowanie mięsa - to nie taki trudne! Pokazujemy krok po kroku
Karmelizowanie mięsa (Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl)
Karmelizowanie mięsa
Jedyne, o czym musimy pamiętać, to bardzo mocne rozgrzanie patelni. Ułożone na niej mięso błyskawicznie się smaży (w temperaturze powyżej 100 st.), a jednocześnie w środku pozostaje soczyste (bo w tak krótkim czasie temperatura nie zdąży go przeniknąć). Po kilku minutach smażenia na patelnię możemy dorzucić zimne masło, ząbki czosnku i gałązki świeżych ziół - dzięki temu wzbogacimy smak i zapach mięsa, nadamy mu też piękny połysk. W ten sposób usmażymy mięsa grubości 2-3 cm. Grubsze kawałki też możemy karmelizować, ale potem musimy je dopiec: mięso przekładamy na blaszkę i wkładamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Skarmelizowane już mięso odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce, by odpoczęło. Dzięki temu po pokrojeniu nie wypłynie z niego sok.
Idealnym dodatkiem do karmelizowanego mięsa są buraczkowe pikle. Przygotujemy je bardzo szybko: surowy burak kroimy na cienkie plasterki, układamy na pergaminie. Smarujemy miodem, skrapiamy białym octem winnym i posypujemy tymiankiem. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
Dekoria Komplet noży w blok... | Gerpol Komplet noży SAKO | Home& You Komplet Noży ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Karmelizowanie mięsa
Pierś kaczki myjemy i suszymy. Odcinamy wszystkie łykowate i tłuste fragmenty mięsa. Przycinamy skórkę z każdej strony tak, by kończyła się równo z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię i lekko smarujemy ją tłuszczem (np. olejem).
Eh Excellent Houseware Desk... | TADAR KUCHENNA DESKA BAMBUS... | Zwilling Deska do krojenia ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Karmelizowanie mięsa
Układamy kaczkę skórą do dołu. Smażymy chwilę, aż się zrumieni. Na patelnię wkładamy kosteczki zimnego masła, ząbki czosnku i świeże zioła (np. tymianek).
Ambition Patelnia Eco Cook ... | Le Creuset Patelnia Black 2... | Fissler Patelnia Patelnia G... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Karmelizowanie mięsa
Zrumienione mięso odwracamy. Smażymy, cały czas polewając je wytworzonym sosem.
Bugatti GLLU-02160 | Joseph Joseph Nest 10124 | Drewniane przybory kuchenne... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Karmelizowanie mięsa
Zarmelizowana pierś kaczki z purée i pianą z buraka, buraczkowymi piklami, czarnym bzem, posypką z chleba razowego i sosem z czerwonego wina.
THK Komplet obiadowy 30el. ... | THK zastawa obiadowa Red Bi... | THK Zastawa obiadowa Rose p... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |