Karmelizowanie mięsa - to nie taki trudne! Pokazujemy krok po kroku

Paweł Zasławski
Karmelizowanie mięsa

Karmelizowanie mięsa (Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl)

Zapach smażonego mięsa potrafi przyciągnąć do kuchni wszystkich domowników. Obawiasz się, że karmelizowanie mięsa to trudna technika? Z tym poradnikiem sobie poradzisz.
1 z 5
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Karmelizowanie mięsa

Jedyne, o czym musimy pamiętać, to bardzo mocne rozgrzanie patelni. Ułożone na niej mięso błyskawicznie się smaży (w temperaturze powyżej 100 st.), a jednocześnie w środku pozostaje soczyste (bo w tak krótkim czasie temperatura nie zdąży go przeniknąć). Po kilku minutach smażenia na patelnię możemy dorzucić zimne masło, ząbki czosnku i gałązki świeżych ziół - dzięki temu wzbogacimy smak i zapach mięsa, nadamy mu też piękny połysk. W ten sposób usmażymy mięsa grubości 2-3 cm. Grubsze kawałki też możemy karmelizować, ale potem musimy je dopiec: mięso przekładamy na blaszkę i wkładamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

Skarmelizowane już mięso odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce, by odpoczęło. Dzięki temu po pokrojeniu nie wypłynie z niego sok.

Idealnym dodatkiem do karmelizowanego mięsa są buraczkowe pikle. Przygotujemy je bardzo szybko: surowy burak kroimy na cienkie plasterki, układamy na pergaminie. Smarujemy miodem, skrapiamy białym octem winnym i posypujemy tymiankiem. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.

Skarmelizowane już mięso odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce, by odpoczęło. Dzięki temu po pokrojeniu nie wypłynie z niego sok.
Idealnym dodatkiem do karmelizowanego mięsa są buraczkowe pikle. Bardzo szybko je przygotujemy: surowy burak kroimy na cienkie plasterki, układamy na pergaminie. Smarujemy miodem, skrapiamy białym octem winnym i posypujemy tymiankiem. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
Zdjęcie Dekoria Komplet noży w bloku S&P Soho czerwony Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ
Dekoria Komplet noży w blok... Gerpol Komplet noży SAKO Home& You Komplet Noży ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Karmelizowanie mięsa

Pierś kaczki myjemy i suszymy. Odcinamy wszystkie łykowate i tłuste fragmenty mięsa. Przycinamy skórkę z każdej strony tak, by kończyła się równo z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię i lekko smarujemy ją tłuszczem (np. olejem).

Zdjęcie Eh Excellent Houseware Deska B003M8CI84 Zdjęcie TADAR KUCHENNA DESKA BAMBUSOWA Z WYSUWANYM POJEMNIKIEM Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Eh Excellent Houseware Desk... TADAR KUCHENNA DESKA BAMBUS... Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Karmelizowanie mięsa

Układamy kaczkę skórą do dołu. Smażymy chwilę, aż się zrumieni. Na patelnię wkładamy kosteczki zimnego masła, ząbki czosnku i świeże zioła (np. tymianek).

Zdjęcie Ambition Patelnia Eco Cook 34026 26cm Zdjęcie Le Creuset Patelnia Black 20059280000460 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm
Ambition Patelnia Eco Cook ... Le Creuset Patelnia Black 2... Fissler Patelnia Patelnia G...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Karmelizowanie mięsa

Zrumienione mięso odwracamy. Smażymy, cały czas polewając je wytworzonym sosem.

Zdjęcie Bugatti GLLU-02160 Zdjęcie Joseph Joseph Nest 10124 Zdjęcie Drewniane przybory kuchenne 2 sztuki, różowe
Bugatti GLLU-02160 Joseph Joseph Nest 10124 Drewniane przybory kuchenne...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl
Różalski/Walaszczyk/warsztatkadru.pl

Karmelizowanie mięsa

Zarmelizowana pierś kaczki z purée i pianą z buraka, buraczkowymi piklami, czarnym bzem, posypką z chleba razowego i sosem z czerwonego wina.

Zdjęcie THK Komplet obiadowy 30el. DUNE OPT13896 Zdjęcie THK zastawa obiadowa Red Bird 6os. (4405) Zdjęcie THK Zastawa obiadowa Rose porcelana 6os. (4404)
THK Komplet obiadowy 30el. ... THK zastawa obiadowa Red Bi... THK Zastawa obiadowa Rose p...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: karmelizowane mięsa, mięso