Domowe tofu - przepis podstawowy i kilka inspiracji

Tofu (fot. Natalia Nowak-Bratek)

Tofu z łatwością zrobisz w domu. Przepis podstawowy i kilka inspiracji
Azjatycki twaróg sojowy ma neutralny smak i właściwości gąbki. Bardzo chętnie chłonie smaki i zapachy innych składników. Jak go zrobić i do czego wykorzystać? Oto kilka przepisów.
Domowe tofu - przepis podstawowy
Na około 200 g serka:
200 g soi
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka soli
Soję zalewamy 6 szklankami zimnej wody i odstawiamy na noc w chłodne miejsce (w ciepłym może zacząć fermentować). Wodę odlewamy, płuczemy soję na sicie pod bieżącą wodą. Odrzucamy ziarna marnej jakości. 1/3 namoczonej soi i 250 ml wody miksujemy. Na garnku układamy sito, na nim gazę. Przekładamy zmiksowaną soję - dokładnie odciskamy, aby jak największa ilość płynu spłynęła do garnka. Suchą masę (zwaną okarą) ponownie zalewamy 250 ml wody i znów miksujemy. Przekładamy na sito i odciskamy. W ten sam sposób przygotowujemy resztę namoczonej soi, miksując ją i dobrze wyciskając płyn. Okarę wyrzucamy (możemy z niej zrobić pasztet, kotlety, pastę do chleba).
Powstały sojowy płyn (około 800 ml) mieszamy z solą i doprowadzamy do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiał!). Wlewamy sok z cytryny i delikatnie mieszamy okrężnymi ruchami (zanim wlejemy sok, możemy dodać zioła, np. czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę). Odstawiamy na 5 minut. Płyn zacznie się ścinać, woda się oddzieli i zaczną się wyodrębniać kawałki sera. Na garnku układamy sito wyłożone gazą. Wlewamy ścięty serek, lekko odciskamy. Gazę związujemy sznurkiem i odwieszamy, by reszta płynu ściekła. Po około czterech godzinach tofu jest gotowe. Przechowujemy je w lodówce do 6 dni (zalane przegotowaną wodą). Na początku jest kremowe, potem staje się białe.
Po wyjęciu z lodówki owijamy domowe tofu papierowym ręcznikiem i obciążamy talerzem na 10 minut. Tak osuszone łatwiej wchłonie marynaty, zioła i przyprawy (lubi garam masalę, curry, sos sojowy, imbir). Dobrze przyprawione obędzie się już bez soli. Domowe tofu możemy smażyć, piec, grillować.

Pasta z tofu z ogórkami
(dla 4 osób, przygotowanie: 15 minut)
3 ząbki czosnku
po kilka łodyżek szczypiorku i koperku
2 ogórki kiszone
200 g tofu
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka ostrej musztardy
łyżka oliwy
sok z cytryny
sól, pieprz ziołowy
ziarna słonecznika
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miski. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do czosnku. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy sok, wrzucamy do miski. Tofu rozdrabniamy, wkładamy do warzyw, dodajemy jogurt, musztardę, oliwę i skrapiamy sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką pastę 3-5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy podprażonym słonecznikiem. Pastą smarujemy np. podgrzane tortille, chlebki pita, razowe pieczywo.

Ratatuja z tofu i kruszonką z chleba
(dla 4 osób, przygotowanie: 35 minut)
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka curry
3 ząbki czosnku
150 g tofu
bakłażan (300 g)
cebula
czerwona papryka
oliwa
2 cukinie
4 duże pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 grube kromki pełnoziarnistego chleba
sól, pieprz
Sos sojowy mieszamy z curry i dwoma posiekanymi ząbkami czosnku. Tofu kroimy w niedużą kostkę, smarujemy marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Bakłażan kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę i pozostały czosnek siekamy, paprykę kroimy w paseczki. Oliwę rozgrzewamy w rondlu, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę i bakłażan. Mieszając, smażymy 5 minut. Cukinie kroimy w małą kostkę, dodajemy do warzyw. Smażymy 2 minuty. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw razem z przecierem. Wlewamy 6 łyżek wody. Przykrywamy, gotujemy 10 minut. Dodajemy kolendrę i natkę, mieszamy. Przyprawiamy.
Tofu przyprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy tofu. Chleb rwiemy na małe kawałki, dodajemy do tofu (ew. dolewamy trochę oliwy), podsmażamy. Wykładamy na ratatuję.

Chlebek tofu
(dla 6 osób, przygotowanie: 55 minut)
500 g tofu
125 g mozzarelli
ząbek czosnku
4 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
60 ml przecieru pomidorowego
4 łyżki startego parmezanu
2 jajka
po pół łyżeczki suszonego estragonu, majeranku i tymianku
200-250 g płatków owsianych
sól, pieprz
kilka kropli tabasco
olej do posmarowania formy
Tofu i mozzarellę kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski. Do serów przeciskamy obrany czosnek. Dodajemy słonecznik, sezam, przecier pomidorowy, parmezan, jajka i zioła. Składniki dokładnie mieszamy, wsypując płatki owsiane - ciasto powinno być dość zwarte (najlepiej wymieszać je robotem kuchennym). Przyprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Podłużną foremkę smarujemy olejem, wlewamy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 st. Chlebek studzimy, kroimy na kromki. Podajemy np. z sosem pomidorowym.

Wołowina z tofu i dymką na ryżu
(dla 4 osób, przygotowanie: 45 minut)
200 g mielonej wołowiny
łyżeczka przyprawy pięciu smaków
olej
3 ząbki czosnku
3 cm kłącza imbiru
łyżka mąki kukurydzianej
500 ml bulionu wołowego
2 łyżki sosu sojowego
480 g ryżu basmati
350 g tofu
200 g zielonego groszku
pęczek dymki
papryczka chilli
4 gałązki kolendry
limonka
Wołowinę posypujemy przyprawą pięciu smaków. Olej rozgrzewamy w rondlu, smażymy mięso na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając. Czosnek i imbir siekamy, dodajemy do mięsa, mieszamy, smażymy minutę. Dodajemy mąkę kukurydzianą, bulion i łyżkę sosu sojowego, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Tofu kroimy w kostkę o boku 2 cm, razem z groszkiem gotujemy w wodzie 4 minuty. Osączamy, skrapiamy resztą sosu sojowego i dodajemy do mięsa. Dymki i oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy, posypujemy mięso. Podajemy z ryżem, dekorujemy kolendrą i limonką.
* Przyprawa pięciu smaków to wyrafinowana mieszanka złożona ze zmielonych przypraw. Możemy przygotować ją w domu: mielemy łyżkę anyżu gwiaździstego, łyżeczkę ziaren kopru włoskiego, łyżeczkę cynamonu, po pół łyżeczki goździków i białego pieprzu. Składniki mieszamy.

Burgery z tofu z chutneyem z czerwonej cebuli
(dla 6 osób, przygotowanie: 70 minut)
500 g tofu
150 ml oliwy
3 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
łyżeczka startego imbiru
pieprz
Bułki:
200 ml mleka
saszetka (7 g) suszonych drożdży
2 łyżki cukru
100 g masła
jajko
500 g mąki
łyżeczka soli
białko
czarny sezam
Chutney z czerwonej cebuli:
10 czerwonych cebul
ocet balsamiczny
cukier, suszony tymianek, chilli w proszku
Tofu kroimy na plastry grubości 2-3 cm. Oliwę mieszamy z sosem sojowym, miodem, imbirem i szczyptą pieprzu. W marynacie zanurzamy plastry tofu, wkładamy na godzinę do lodówki.
Na ciasto lekko podgrzewamy mleko, wsypujemy suszone drożdże i cukier. Odstawiamy na 5 minut. Masło topimy. Jajko roztrzepujemy. Rozczyn drożdżowy, masło i jajko mieszamy z mąką i solą, wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy, formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Białko lekko roztrzepujemy, smarujemy bułki, lekko posypujemy czarnym sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Na chutney cebule obieramy, kroimy w piórka. Wkładamy do rondelka, podlewamy wodą, dusimy, aż zmiękną. Skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy cukrem, suszonym tymiankiem i chilli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż cebule zrobią się gęste i brunatne.
Tofu lekko osączamy, układamy na grillowej patelni, podsmażamy z obydwu stron. Układamy na spodzie przekrojonych bułek, smarujemy chutneyem z cebuli.