Ramen, czyli rosół. Wyjątkowe potrawy z restauracji Ramen Girl

Czarny ramen (fot. PAULINA JAKÓBIEC)

Czarny ramen
W tej zupie połączyłam składniki polskie i azjatyckie. Wymienię niektóre z nich: rzepa marynowana w zielonej herbacie, waniliowe buraczki, szpik wołowy, mięso z łopatki wieprzowej, karmelizowany boczek, bulion dashi, śliwki, pieprz syczuański, ocet ryżowy, sepia. Do tego oczywiście sprężysty makaron alkaliczny z lekko kredowym posmakiem. Dzięki nim mój ramen ma niezwykle złożony, głęboki smak. Między pierwszą a ostatnią łyżką wszyscy odbywają długą smakową podróż...
![]() |
![]() |
![]() |
Duo Serwis obiadowy BETA 51282 | KAROLINA CASTEL ECRU Serwis... | Chodzież Serwis obiadowy Iw... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kaczka meduza
To danie-żart. Pomysł na kaczkę meduzę przyszedł mi do głowy, gdy zostało nam dużo sosu ponzu [cierpki japoński sos na bazie owoców cytrusowych [przyp. red]. Chciałam zrobić z niego coś nowego, oryginalnego i... wyszły żelki. Kaczkę przygotowuję klasycznie: z pomarańczami, anyżem i innymi przyprawami; dbam, by zawsze miała dobrze wysmażoną skórkę. Kawałki mięsa przykrywam galaretką z ponzu i podaję na buraczkach marynowanych w hibiskusie i wanilii.
![]() |
![]() |
![]() |
Kahla Cumulus Osaka 423333A... | Kahla Cumulus Osaka 427771A... | Kahla Cumulus Osaka 423331A... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ramen grzybowy
Miks z glonów, grzybów, makaronu, sera, dymki. Grzybowy ramen jest przykładem charakterystycznego dla mojej kuchni połączenia morza i lasu. Morza, bo bulion dashi przygotowany jest z glonów kombu, z dodatkiem grzybów shiitake oraz daikonu. Lasu, ponieważ w ramenie jest kilka gatunków grzybów: shimeji, enokitake, boczniaki. Jestem fanką grzybów, bo są zdrowe i mają też smak umami. Bardzo chętnie je ze sobą mieszam. Przygotowanie grzybowego ramenu to długi proces (niektóre składniki muszą leżakować w wodzie 12 godzin), ale dzięki temu jest niezwykle esencjonalny. Zawsze podaję go z konfitowanym jajkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Pałeczki drewniane do sushi... | Koziol Pałeczki Twinny 3645... | Brabantia Pałeczki Tasty Co... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Lody z czerwonej kapusty i kminku z fermentowaną w winie kapustą
Potrawę tę nazywam "spełnieniem dzieciństwa". Mało które dziecko lubi czerwoną kapustę z kminkiem. Ja jej nie cierpiałam. Dopiero potem odkryłam, że kminek w połączeniu z czarną porzeczką daje posmak gorzkiej czekolady i świetnie pasuje do kapusty. Z takiego połączenia powstały lody. Dodatkowo podaję do nich kogel-mogel, bo również on przypomina mi młode lata. Całe danie jest proste, nawet superproste. Ale bardzo harmonijnie łączą się w nim wszystkie smaki.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Ovale REB01/54 | Luminarc 6 SZT. 300ML TOFFE... | Vialli Design 5905933231864 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Skórki z topinamburu z sosem
W kuchni nienawidzę marnotrawstwa. Uważam, że można wykorzystać każdy spożywczy odpad. Dlatego, gdy zostały mi kiedyś skórki z topinamburu, wysuszyłam je, skarmelizowałam i wyprażyłam. Taki proces jest wbrew pozorom bardzo drogi, bo trwa godzinami... Ale efekt zaskakuje moich gości. I o to chodzi!
Ciekawy jest też sos, który podaję ze skórkami. Jest słodki, kremowy, przygotowany na bazie dżemu kaya (wytwarzanego z mleka kokosowego, żółtek i liści pandanu, którym zawdzięcza aromat).
![]() |
![]() |
![]() |
Dary Natury Mąka z topinamb... | Living Food Koncentrat napo... | Herbal Pets - Chipsy natura... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Śledź w kawie i wasabi
Danie to wymyślił mój sous chef Grzegorz Bińczycki. Tak bardzo się nim zachwyciliśmy, że na stałe weszło do karty. Śledź jest dwukrotnie marynowany. Pierwsza marynata, dość klasyczna - marchewka, cebula, olej - to zestaw, który z kolei przypomina smaki dzieciństwa Grzegorza. Kolejna marynata - kawowa - jest już eksperymentem: mocno korzenny smak zawdzięcza czarnemu wędzonemu kardamonowi. W jej skład wchodzi także wasabi. Zresztą Grzegorz chyba wyjątkowo lubi wasabi, bo dodał je także do bitej śmietany, którą podaje do śledzi. A wszystko posypane jest dymką.
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Tao wok 0081280211 | Vinzer WOK 89456 | Napoleon WOK 56025 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Luiza Trisno - Ramen Girl, Warszawa
W jej restauracji rozsmakujemy się w makaronie alkalicznym (przygotowanym z dodatkiem węglanu sodu i potasu), który znajdziemy między innymi w ramenie. Zachwycą nas zresztą nie tylko kluski - Luiza, właścicielka i szefowa kuchni Ramen Girl, ma niezwykłą kulinarną wyobraźnię.
Praktyczne umiejętności zdobywała w Londynie, pracując m.in. u boku zdobywcy gwiazdki Michelina Toma Aikensa. Do pomysłu, by gotować w Polsce ramen, zainspirował ją japoński mistrz makaronu soba - Tatsuru Rai. Jego kulinarny pokaz obserwowała w Kopenhadze, do której została zaproszona na sympozjum organizowane przez René Redzepiego.
Razem z członkami swojej ekipy chętnie jeździ w Karkonosze i zbiera tam zioła, chwasty. Powstają z nich potem destylaty potrzebne między innymi do marynat.