Presto pesto! Nie tylko z bazylii

Przepisy: Ewa Wagner, zdjęcia i stylizacja: Natalia Nowak-Bratek

(FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK)

Najczęściej jadamy bazyliowe lub pomidorowe. A czy próbowaliście już pesto z groszku albo ogórecznika?
1 z 6
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK

Pesto - 4 przepisy

Przepis podstawowy - pesto bazyliowe

(dla 4 osób, przygotowanie: 5 minut)

25 g parmezanu pokrojonego w małą kostkę
w ząbek czosnku
50 g orzechów piniowych lub włoskich
20 g świeżej bazylii (doniczka)
150 ml oliwy

Parmezan, czosnek, orzechy oraz bazylię miksujemy, aż masa będzie spójna, chociaż grudkowata. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy oliwę. Miksujemy, aż masa zgęstnieje, a grudki będą minimalne.

Pesto z ogórecznika

(dla 4 osób, przygotowanie: 5 minut)

10 g parmezanu pokrojonego w małą kostkę
mały ząbek czosnku
50 g orzechów włoskich
20 g liści ogórecznika
200 ml oliwy

Parmezan, rozgnieciony czosnek, orzechy oraz ogórecznik miksujemy, aż masa będzie spójna, chociaż grudkowata. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy oliwę. Miksujemy, aż masa zgęstnieje, a grudki będą minimalne.

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

(dla 4 osób, przygotowanie: 5 minut)

słoik suszonych pomidorów w oleju (ok. 160 g)
4 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki startego parmezanu
20 g świeżej bazylii (doniczka)
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki wody

Pomidory osączone z oleju (olej zostawiamy) miksujemy blenderem, wsypujemy pestki słonecznika, parmezan, posiekany czosnek, listki bazylii i znów miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i olej z pomidorów, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pesto miętowo-groszkowe

(dla 4 osób, przygotowanie: 20 minut)

15 g świeżej mięty
150 ml oliwy
łyżka octu balsamicznego
mały por
300 g młodego groszku
sól i pieprz

Listki mięty siekamy i mieszamy z oliwą i octem. Por płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy por i smażymy 5 minut. Groszek wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy 10 minut, osączamy. Szybko miksujemy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem.

Nie tylko z makaronem

Pesto najczęściej jadamy z makaronem, chlebem (fantastycznie smakuje na grzankach) lub w sałatce. Po przygotowaniu przechowujemy je w lodówce do siedmiu dni (dobrze jest polać je z wierzchu oliwą). Nadmiar można zamrozić jak kostki lodu lub w woreczkach strunowych.

Kombinacji smaków jest mnóstwo. Możemy zmieniać dodane zioła, warzywa, nasiona, ale także rodzaje oleju. Do naszych przepisów użyliśmy oliwy extra virgin, ale warto eksperymentować także z olejem sezamowym czy lnianym.

Klasyczny przepis zawiera orzeszki piniowe. Spróbujcie wykorzystać również pestki dyni albo słonecznika, orzechy włoskie lub nerkowca.

2 z 6
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK

Bułeczki z pesto bazyliowym

(na 8 bułeczek, przygotowanie: godzina)

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej chlebowej
łyżeczka soli
220 g ciepłej wody
40 g oleju
40 g świeżych drożdży
szczypta cukru
jajko
5 łyżek pesto bazyliowego

Wszystkie składniki (oprócz jajka i pesto) dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy w roladę. Kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut.

3 z 6
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK

Sałatka z młodym bobem i pesto miętowo-groszkowym

(dla 4 osób, przygotowanie: 25 minut)

500 g bobu
50 g pestek dyni
3 pomidory
długi ogórek
kilka łodyżek świeżej mięty
4 łyżki pesto miętowo-groszkowego
2 łyżki oliwy

Bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut, aż będzie miękki. Osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupin. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy. Bób, pokrojone na kawałki pomidory i ogórek, pestki oraz pesto mieszamy w dużej misce. Posypujemy porwanymi listkami mięty i skrapiamy oliwą.

4 z 6
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK

Pierś kurczaka zapiekana z mozzarellą z pesto bazyliowym

(dla 4 osób, przygotowanie: 40 minut, oczekiwanie: godzina)

4 łyżki pesto bazyliowego
kubek (ok. 180 g) śmietany 18-proc.
pieprz
500 g piersi kurczaka
4 pomidory
150 g mozzarelii
20 g parmezanu
kilka gałązek rozmarynu

Mieszamy pesto ze śmietaną, doprawiamy pieprzem. Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w równe paski. Wkładamy do pesto i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Pomidory i osączoną mozzarellę kroimy w plasterki. W żaroodpornej formie układamy w rzędach na przemian mozzarellę, pomidory i kawałki kurczaka. Zalewamy sosem z pesto, posypujemy startym parmezanem i listkami rozmarynu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i zapiekamy 25 minut.

5 z 6
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK

Dorsz pieczony w pesto z ogórecznika

(dla 4 osób, przygotowanie: 30 minut)

4 filety z dorsza
4 łyżki pesto z ogórecznika
4 łyżki bułki tartej
olej
cytryna
200 g pomidorków koktajlowych
200 g fasolki szparagowej
łyżka octu balsamicznego

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Filety płuczemy, osuszamy, smarujemy ze wszystkich stron pesto i obtaczamy w tartej bułce. W natłuszczonym płytkim naczyniu żaroodpornym układamy filety, pokrojoną cytrynę oraz pomidorki. Pieczemy około 15 minut.

Fasolkę płuczemy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Filety z cytryną, pomidorkami oraz fasolką podajemy skropione odrobiną octu balsamicznego.

6 z 6
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK
FOT.: NATALIA NOWAK-BRATEK

Antrykot z masełkiem z czerwonym pesto

(dla 4 osób, przygotowanie: 15 minut, marynowanie: 12 godzin)

4 plastry antrykotu po 300 g
po łyżce grubo zmielonych ziaren czarnego i kolorowego pieprzu
2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
główka czosnku w łupinach
listki z 3 gałązek rozmarynu

Masełko z czerwonym pesto:
100 g miękkiego masła
4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
sól, świeżo zmielony pieprz

Mięso układamy w kamiennym garnku i posypujemy czarnym i kolorowym pieprzem. Zalewamy winem, układamy na wierzchu główkę czosnku pokrojoną w poprzek w grube plastry, posypujemy rozmarynem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Miękkie masło mieszamy z dodatkami, doprawiamy i przekładamy na folię do żywności. Formujemy z masła rulonik i chłodzimy 2-3 godziny. Wyjmujemy mięso z wina, smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 3-5 minut z każdej strony. Podajemy z masełkiem.