Wielkanoc - lekkie przepisy z ziołami
( )
Brioszki z kremem jajeczno-ziołowym i łososiowo-ziołowym
Brioszki z kremem jajeczno-ziołowym i łososiowo-ziołowym
Brioszki:
370g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
80ml mleka
4 jajka (1 roztrzepane)
4-5 gałązek tymianku
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
200g masła
Brioszki:
370g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
80ml mleka
4 jajka (1 roztrzepane)
4-5 gałązek tymianku
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
200g masła
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Dodajemy mąkę, jajka (3), sól i listki tymianku, mieszamy i zagniatamy ciasto. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie sprężyste.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto (jeśli bardzo się klei, możemy delikatnie podsypać mąką). Odrywamy małe cząstki i formujemy kuleczki , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Ostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Po wyrośnięciu, smarujemy każdą brioszkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy około 15-20 minut (do zarumienienia).
Krem jajeczno-ziołowy
- 250 g serka Philadelphia
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 4-5 gałązek pietruszki
- 2-3 gałązki tymianku
- sól, pieprz do smaku
Krem łososiowo-ziołowy
- 100g wędzonego łososia
- 250g serka Philadelphia
- 4-5 gałązek pietruszki
- pieprz czerwony
Sposób wykonania:
Składniki na każdy krem miksujemy blenderem w oddzielnych miskach. Jeśli kremy będą zbyt gęste można dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Brioszki przekrawamy na pół, do środka każdej z nich wyciskamy kremy.
Majonez
Przepis podstawowy do wszystkich rodzajów majonezu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki białego octu winnego
- 350 ml oleju słonecznikowego
*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Sposób wykonania:
Jajka sparzamy wrzątkiem i wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz, musztardę i ocet. Włączamy mikser i stopniowo dolewamy olej, cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i puszysta.
- majonez z awokado i kolendrą - połowę obranego i pokrojonego awokado i listki z kilku gałązek świeżej kolendry miksujemy blenderem z wcześniej przygotowanym majonezem
- majonez z bazylią i oregano - listki z kilku gałązek świeżych ziół miksujemy blenderem z wcześniej przygotowanym majonezem
- majonez miętowy z limonką - listki z kilku gałązek mięty miksujemy z połową soku z limonki i wcześniej przygotowanym gęstym majonezem.
Jajka w ziołowym cieście francuskim
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 400g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 180-200ml wody
- listki z 2 krzaczków lubczyku
- dodatkowo: jajka do tart (ilość uzależniona od wielkości wykrawanych tart), ser kozi, świeży tymianek i pietruszka
Sposób wykonania:
Sól rozpuszczamy w wodzie. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto (miękkie i nieklejące), chłodzimy w lodówce min. 30 minut.
Masło rozwałkowujemy przez mokrą ścierkę w prostokąt i schładzamy w lodówce do chwili, aż będzie plastyczne, ale nie miękkie.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Na środku rozwałkowanego ciasta kładziemy schłodzone masło i listki lubczyku przykrywamy je ciastem podstawowym, zawijając rogi w kopertę. Ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania. Rozwałkowany placek składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie, ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, składamy i oziębiamy tak jak poprzednio - czynność rozwałkowywania i oziębiania powtarzamy co najmniej cztery razy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, formą wykrawamy koła. Obciążamy ich środek (ok. 2 cm od krawędzi). Do tego celu możemy użyć fasoli lub specjalnych kuleczek do wypieku tart. Ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220-240°C na ok. 5 minut, po czym je wyjmujemy i zdejmujemy obciążenie. Na środek układamy ser kozi i wbijamy całe jajko. Pieczemy ok 6-7 minut (do zarumienienia ciasta i ścięcia się białka). Po wyciągnięciu posypujemy świeżym tymiankiem i pietruszką.