Wielkanoc - lekkie przepisy z ziołami

MG

( )

Zioła warto mieć na parapecie w kuchni cały rok. Wielkanocnym daniom dodadzą aromatu i wyrazistości.
1 z 3

Brioszki z kremem jajeczno-ziołowym i łososiowo-ziołowym

Brioszki z kremem jajeczno-ziołowym i łososiowo-ziołowym

Brioszki:

370g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

80ml mleka

4 jajka (1 roztrzepane)

4-5 gałązek tymianku

1 łyżeczka soli

3 łyżki cukru

200g masła

Brioszki:

370g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

80ml mleka

4 jajka (1 roztrzepane)

4-5 gałązek tymianku

1 łyżeczka soli

3 łyżki cukru

200g masła

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Dodajemy mąkę, jajka (3), sól i listki tymianku, mieszamy i zagniatamy ciasto. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie sprężyste.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto (jeśli bardzo się klei, możemy delikatnie podsypać mąką). Odrywamy małe cząstki i formujemy kuleczki , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Ostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Po wyrośnięciu, smarujemy każdą brioszkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy około 15-20 minut (do zarumienienia).

Krem jajeczno-ziołowy

  • 250 g serka Philadelphia
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 4-5 gałązek pietruszki
  • 2-3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Krem łososiowo-ziołowy

  • 100g wędzonego łososia
  • 250g serka Philadelphia
  • 4-5 gałązek pietruszki
  • pieprz czerwony

Sposób wykonania:

Składniki na każdy krem miksujemy blenderem w oddzielnych miskach. Jeśli kremy będą zbyt gęste można dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Brioszki przekrawamy na pół, do środka każdej z nich wyciskamy kremy.

2 z 3

Majonez

Przepis podstawowy do wszystkich rodzajów majonezu

  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 350 ml oleju słonecznikowego

*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Sposób wykonania:

Jajka sparzamy wrzątkiem i wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz, musztardę i ocet. Włączamy mikser i stopniowo dolewamy olej, cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i puszysta.

- majonez z awokado i kolendrą - połowę obranego i pokrojonego awokado i listki z kilku gałązek świeżej kolendry miksujemy blenderem z wcześniej przygotowanym majonezem

- majonez z bazylią i oregano - listki z kilku gałązek świeżych ziół miksujemy blenderem z wcześniej przygotowanym majonezem

- majonez miętowy z limonką - listki z kilku gałązek mięty miksujemy z połową soku z limonki i wcześniej przygotowanym gęstym majonezem.

3 z 3

Jajka w ziołowym cieście francuskim

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 400g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 180-200ml wody
  • listki z 2 krzaczków lubczyku
  • dodatkowo: jajka do tart (ilość uzależniona od wielkości wykrawanych tart), ser kozi, świeży tymianek i pietruszka

Sposób wykonania:

Sól rozpuszczamy w wodzie. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto (miękkie i nieklejące), chłodzimy w lodówce min. 30 minut.

Masło rozwałkowujemy przez mokrą ścierkę w prostokąt i schładzamy w lodówce do chwili, aż będzie plastyczne, ale nie miękkie.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Na środku rozwałkowanego ciasta kładziemy schłodzone masło i listki lubczyku przykrywamy je ciastem podstawowym, zawijając rogi w kopertę. Ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania. Rozwałkowany placek składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie, ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, składamy i oziębiamy tak jak poprzednio - czynność rozwałkowywania i oziębiania powtarzamy co najmniej cztery razy.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, formą wykrawamy koła. Obciążamy ich środek (ok. 2 cm od krawędzi). Do tego celu możemy użyć fasoli lub specjalnych kuleczek do wypieku tart. Ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220-240°C na ok. 5 minut, po czym je wyjmujemy i zdejmujemy obciążenie. Na środek układamy ser kozi i wbijamy całe jajko. Pieczemy ok 6-7 minut (do zarumienienia ciasta i ścięcia się białka). Po wyciągnięciu posypujemy świeżym tymiankiem i pietruszką.

Więcej na ten temat: zioła