6 sposobów na brukselkę
Tortilla z brukselką (Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com)
6 sposobów na brukselkę
Popularna w swojej rodzinnej Belgii od paru dobrych stuleci. Trochę kapusta, trochę jarmuż. Klasyczny sposób podania to ugotować, obsmażyć w maśle, albo...
Tortilla z brukselką
dla 4 osób
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 200 g brukselki
- 1 ziemniak średniej wielkości
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- 10 jajek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 dymki
- tabasco do podania
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 190oC. Brukselki kroimy w paseczki, obranego ziemniaka w półcentymetrowe plastry, cebulę w piórka. Rozgrzewamy oliwę na patelni z żaroodporną rączką. Wrzucamy warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przykrywamy i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut - od czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny się lekko przyrumienić. Jajka roztrzepujemy z papryką i odrobiną soli, wlewamy na patelnię. Smażymy chwilę, po czym wstawiamy patelnię do piekarnika na mniej więcej 10 minut - aż jajka się zetną. Podajemy z pokrojonymi w krążki dymkami, skrapiamy tabasco (lub innym ostrym sosem).
Brukselka z jabłkami i kminkiem
dla 6 osób
Składniki
- 450 g brukselki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- 3 czerwone jabłka
- 90 ml dobrego soku jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1-2 szalotki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka obrana z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Od brukselek odcinamy końcówki, główki dzielimy na listki. Cebulę siekamy, szklimy na łyżce masła i doprawiamy solą. Obieramy dwa jabłka, kroimy je na kawałki i dodajemy do cebuli; smażymy 20 minut. Wlewamy sok, podgrzewamy jeszcze 10 minut, łączymy z musztardą i zestawiamy z ognia. Miksujemy
na purée i przechowujemy w cieple.
Szalotki drobno siekamy. Szklimy na pozostałym maśle, dodajemy kminek i liście brukselki. Smażymy
5 minut - liście powinny pozostać zielone i jędrne. Doprawiamy octem i sokiem z cytryny.
Ostatnie jabłko kroimy w cienkie słupki. Skórkę cytrynową - w paseczki. Na każdym talerzu kładziemy porcję purée i równomiernie rozprowadzamy (jak hummus), robiąc wgłębienie w środku. Na wierzchu kładziemy brukselkę, posypujemy pokrojonym jabłkiem i skórką z cytryny.
Orecchiette z kurkami i brukselką
dla 4 osób
Składniki:
- 120 g brukselki
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 230 g oczyszczonych kurek
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek oregano
- 60 g masła
- sok z cytryny do smaku
- 120 ml domowego wywaru warzywnego
- 450 g makaronu orecchiette
- 60 g startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Brukselkę czyścimy, myjemy, przycinamy końcówki i dzielimy na listki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy listki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy (nie mieszając), aż się lekko przyrumienią. Potrząsamy patelnią i smażymy jeszcze minutę. Listki przekładamy na talerz.
Na reszcie oliwy smażymy kurki, jakieś 5 minut. Wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek i listki oregano. Smażymy, aż szalotka zmięknie. Następnie dodajemy masło, sok z cytryny i wywar. Odparowujemy przez 2 minuty.
Makaron gotujemy al dente, cedzimy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Orecchiette, wodę i połowę parmezanu dodajemy do sosu kurkowego. Podgrzewamy przez minutę na mocnym ogniu. Mieszamy z podsmażonymi listkami brukselki i podajemy, posypując danie resztą parmezanu
Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą
dla 6 osób
Pieczona brukselka:
- 600 g brukselki
- 600 g czerwonych winogron bez pestek
- 2 łyżki oliwy
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sałatka z kapusty:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta chilli w proszku
- 60 ml oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 500 g czerwonej kapusty
- 100 g brukselki
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni lub w piekarniku
- 2 garści suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Przyrządzamy pieczoną brukselkę: rozgrzewamy piekarnik do 230oC. Oczyszczone główki brukselek kroimy na połówki lub ćwiartki. Łączymy z pozostałymi składnikami (poza octem balsamicznym) i układamy na blasze.
Pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mieszamy z octem balsamicznym.
Robimy sos do sałatki, mieszając sok z cytryny, miód, musztardę, chilli i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy, krótko podsmażamy na odrobinie oliwy. Łączymy z sosem.
Przyrządzamy sałatkę: czerwoną kapustę i brukselkę szatkujemy, łączymy z orzeszkami i żurawiną.
Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Układamy na półmisku, na wierzchu sałatki kładziemy pieczoną brukselkę oraz winogrona.
Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią
Składniki:
- 25 g masła
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 700 g brukselki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki. W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 min, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło.
Przegrzebki z brukselką i kolendrą
dla 4 osób
Składniki:
- 1 mały ząbek czosnku (posiekany)
- 2 czerwone papryczki chilli (pokrojone w paseczki)
- 60 ml sosu rybnego
- 1 łyżka białego octu winnego
- sok z 1/2 limonki
- 30 g cukru
- 1 pęczek kolendry
- 450 g brukselki
- 2 łyżki oleju z pestek winogron + 1 łyżeczka do smażenia
- 12 dużych przegrzebków, oczyszczonych
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ucieramy emulsję z czosnku, chilli, sosu rybnego, 2 łyżek wody, octu, soku z limonki i cukru. Dodajemy drobno posiekane łodyżki kolendry; listki pozostawiamy do posypania potrawy.
Rozgrzewamy piekarnik do 205 st. Brukselki przycinamy i przekrawamy na połówki. W brytfannie rozgrzewamy olej, kładziemy brukselki przecięciem do dołu i smażymy, aż się mocno przyrumienią. Mieszamy, wstawiamy brytfannę do piekarnika na 15 minut.
Przegrzebki osuszamy i oprószamy solą. Smażymy na mocnym ogniu na łyżeczce oleju przez 2-3 minuty, odwracamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Podlewamy odrobiną sosu kolendrowego, smażymy minutę; zdejmujemy z patelni.
Upieczone brukselki mieszamy z sosem. Na talerzach kładziemy przegrzebki, obok brukselki. Posypujemy listkami kolendry.