Kolorowe ziemniaki - żółte, fioletowe i purpurowe
Kolorowe ziemianki (Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl)
Ziemniaki w soli z sosem kolendrowym
dla 6 osób
Sos kolendrowy:
- 50 g liści kolendry
- garść liści natki pietruszki
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryczka chilli
- 1 mała cebula, posiekana
- sól i pieprz
- 180 ml oliwy extra vergine
Ziemniaki:
- 1,8 l wody
- 400-450 g soli
- 1,8 kg drobnych żółtych twardych ziemniaków (np. lord lub denar)
Sposób przygotowania
Robimy sos kolendrowy. Miksujemy wszystkie składniki (poza oliwą) na ziarnistą masę. Mieszamy z oliwą i odstawiamy na godzinę.
Gotujemy ziemniaki. W garnku z szerokim dnem zagotowujemy wodę z 400 g soli (jeśli na dnie nie zostaną nierozpuszczone drobinki soli, dodajemy jeszcze trochę). Wrzucamy ziemniaki, przykrywamy garnek i znów doprowadzamy wodę do wrzenia. Odkrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Spora część wody powinna wyparować. Cedzimy i zostawiamy na durszlaku do obeschnięcia - na skórce skrystalizuje się sól, pokrywając ziemniaki słonym szronem. Podajemy na zimno z sosem kolendrowym.
Korkmaz Komplet garnków TOM... | Meyerhoff Komplet garnków 6... | Tadar Komplet garnków STOKR... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Pieczone fioletowe ziemniaki z gęsiną i pestkami granatu
przepis z bloga Lidii Wasilewskiej koloroweziemniaki.blogspot.com
dla 4 osób
Składniki
- 1,2 kg fioletowych ziemniaków
- olej o neutralnym smaku
- tymianek do smaku
- 2 piersi gęsi
- sól do smaku
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 czerwone cebule
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki do smaku
- pestki z 1/2 granatu
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, skrapiamy olejem i doprawiamy tymiankiem.
Piersi płuczemy i osuszamy. Nacieramy solą, czosnkiem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Cebule kroimy w ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju, układamy mięso, wlewamy niepełną szklankę wrzątku, dodajemy cebulę, suszone śliwki i rodzynki. Na mięsie układamy wiórki masła. Pieczemy 70-80 minut, podlewając sosem. W połowie pieczenia dodajemy ziemniaki. Lekko studzimy, ozdabiamy natką i pestkami granatu.
Ziemniaki nadziewane jagnięciną
dla 4 osób
Jagnięcina:
- 50 ml oliwy
- ok. 1 kg goleni jagnięcych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- 120 ml wytrawnego białego wina
- sól i pieprz do smaku
Oraz:
- 8 mączystych ziemniaków (irga, irys, bryza), każdy o wadze 150-200 g
- 40 ml oliwy
- kwiat soli morskiej do smaku
Sposób przygotowania
W garnku o grubym dnie obsmażamy na oliwie golenie jagnięce na brązowy kolor, wyjmujemy z garnka. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 5 minut, dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Drobno siekamy marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka - gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając.
Łączymy z koncentratem, chwilę podsmażamy, wkładamy zrumienione mięso, wlewamy bulion i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek. Gotujemy około 3 godzin, co jakiś czas odwracając golenie. Wyjmujemy kości - mięso powinno łatwo od nich odchodzić. Rozrywamy jagnięcinę widelcem. Pozostały w garnku sos zagotowujemy, redukujemy, aż się zagęści (jakieś 8 minut). Łączymy z kawałkami mięsa i doprawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Każdy ziemniak nakłuwamy wykałaczką, nacieramy oliwą i dokładnie owijamy w folię aluminiową. Pieczemy 75-90 minut (w zależności od odmiany ziemniaka) - do miękkości.
Odwijamy z folii, odkrawamy jeden dłuższy bok każdego ziemniaka, ostrożnie wyskrobujemy ze środka mączysty miąższ. Napełniamy mięsnym sosem, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 5-8 minut. Oprószamy solą i podajemy.
Autor
Olga BadowskaMusztardowy łosoś z purpurowymi ziemniakami
dla 4 osób
Składniki
- 500 g purpurowych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
- 30 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 60 g musztardy Dijon
- 2 łyżki musztardy w proszku
- 4 kawałki filetu z łososia (po 180 g każdy) bez skóry
- 20 g japońskiej panierki panko
- zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ziemniaki mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Rozkładamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Mieszamy Dijon i musztardę w proszku, nacieramy kawałki łososia, oprószamy panierką, lekko dociskając, aby dobrze się przykleiła. Układamy w formie pomiędzy ziemniakami. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Posypujemy ziołami.
Sałatka z purpurowych ziemniaków z kurczakiem
przepis z bloga Lidii Wasilewskiej koloroweziemniaki.blogspot.com
dla 2 osób
Składniki
- 600 g purpurowych ziemniaków
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżka świeżych igiełek rozmarynu
- 3 łyżki rodzynek
- olej do smażenia
- sól
- sok z limonki do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 garści liści roszponki
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy na parze albo w wodzie przez 20 minut. Cedzimy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Filet z kurczaka również kroimy w kostkę, smażymy z rozmarynem i rodzynkami na oleju na złoty kolor, studzimy i solimy. Łączymy z?ziemniakami, sokiem z limonki i oliwą. Układamy na roszponce i podajemy, nim straci objętość.
Autor
Magazyn KuchniaFioletowe gnocchi
dla 4 osób
Gnocchi:
- 400 g fioletowych ziemniaków
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka z 1 pomarańczy
- 100 g mąki pszennej + dodatkowa do?podsypywania
- 4 łyżki oliwy
Oraz:
- 40 g masła, stopionego
- 30 g migdałów bez skórki, posiekanych i podprażonych
- 30 g orzechów laskowych, posiekanych i podprażonych
- garść startego parmezanu
Sposób przygotowania
Ziemniaki płuczemy i szorujemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20-30 minut do miękkości. Studzimy i obieramy ze skóry.
Jajko roztrzepujemy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę, doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z migdałami, gałką muszkatołową i skórką pomarańczową. Robimy wgłębienie w masie ziemniaczanej, wlewamy do środka jajko, dodajemy jakieś 40 g mąki, mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy 3-4 łyżki oliwy oraz resztę mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy w kulę. Dzielimy ciasto na połowę albo na trzy równe części. Z każdej rolujemy wałek o średnicy 1,5 cm, podsypując mąką. Odkrawamy porcje o grubości 2 cm. Każdą kluskę delikatnie przyciskamy wewnętrzną stroną widelca, aby powstały rowki. Oprószamy mąką.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i partiami gotujemy kluski. Będą gotowe po 3-4 minutach.
Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Mieszamy gnocchi z masłem, oprószamy migdałami, orzechami i parmezanem.
Tarta ziemniaczano-buraczana
dla 6 osób
Składniki
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smaku
- biały ocet winny do smaku
- 1 mały czerwony burak, obrany
- 1 mały żółty burak, obrany kilka ziemniaków purpurowych lub fioletowych, obranych kilka ziemniaków białych, kremowych lub żółtych, obranych
- sól i pieprz do smaku
- 100 g startego sera gruyere
- 500 g ciasta francuskiego
- kilka gałązek tymianku i oregano
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy - szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy 2 łyżki octu i chwilę podsmażamy. Kroimy warzywa w plastry o grubości 1 cm. Wszystkie ziemniaki i buraki (każdy kolor oddzielnie) mieszamy z odrobiną oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednej blasze układamy warstwę ziemniaków, na drugiej - buraków. Wkładamy blachy do piekarnika na 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Prostokątną lub owalną formę smarujemy oliwą, na dnie ciasno układamy warstwę ziemniaków i buraków. Na nich rozkładamy cebulę, posypujemy posiekanymi listkami tymianku i oregano oraz serem. Rozwałkowujemy ciasto francuskie na grubość 1/2 cm. Kładziemy płat ciasta na warzywach, dociskając brzeg do boków formy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby dać ujście parze. Pieczemy 30 minut. Wykładamy tartę na talerz (warzywami do góry). Skrapiamy oliwą i octem.