Kolorowe ziemniaki - żółte, fioletowe i purpurowe

Lidia Wasilewska, Olga Badowska
Kolorowe ziemianki

Kolorowe ziemianki (Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl)

Krzysztof i Lidia Wasilewscy w niewielkim gospodarstwie we wsi Stefanów w Łódzkiem uprawiają nietypowe warzywa, w tym kolorowe ziemniaki. Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują i czym się różnią fioletowe i purpurowe od białych i żółtych
1 z 7
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Ziemniaki w soli z sosem kolendrowym

dla 6 osób

 

Sos kolendrowy:

  • 50 g liści kolendry
  • garść liści natki pietruszki
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 mała cebula, posiekana
  • sól i pieprz
  • 180 ml oliwy extra vergine

 

Ziemniaki:

 

Sposób przygotowania

Robimy sos kolendrowy. Miksujemy wszystkie składniki (poza oliwą) na ziarnistą masę. Mieszamy z oliwą i odstawiamy na godzinę.

Gotujemy ziemniaki. W garnku z szerokim dnem zagotowujemy wodę z 400 g soli (jeśli na dnie nie zostaną nierozpuszczone drobinki soli, dodajemy jeszcze trochę). Wrzucamy ziemniaki, przykrywamy garnek i znów doprowadzamy wodę do wrzenia. Odkrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Spora część wody powinna wyparować. Cedzimy i zostawiamy na durszlaku do obeschnięcia - na skórce skrystalizuje się sól, pokrywając ziemniaki słonym szronem. Podajemy na zimno z sosem kolendrowym.

 

Autor

Olga Badowska
Zdjęcie Korkmaz Komplet garnków TOMBIK 70180 Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 66598 Zdjęcie Tadar Komplet garnków STOKROTKI 76598
Korkmaz Komplet garnków TOM... Meyerhoff Komplet garnków 6... Tadar Komplet garnków STOKR...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 7
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Pieczone fioletowe ziemniaki z gęsiną i pestkami granatu

przepis z bloga Lidii Wasilewskiej koloroweziemniaki.blogspot.com

dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, skrapiamy olejem i doprawiamy tymiankiem.
Piersi płuczemy i osuszamy. Nacieramy solą, czosnkiem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Cebule kroimy w ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju, układamy mięso, wlewamy niepełną szklankę wrzątku, dodajemy cebulę, suszone śliwki i rodzynki. Na mięsie układamy wiórki masła. Pieczemy 70-80 minut, podlewając sosem. W połowie pieczenia dodajemy ziemniaki. Lekko studzimy, ozdabiamy natką i pestkami granatu.

3 z 7
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Ziemniaki nadziewane jagnięciną

dla 4 osób

 

Jagnięcina:

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

W garnku o grubym dnie obsmażamy na oliwie golenie jagnięce na brązowy kolor, wyjmujemy z garnka. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 5 minut, dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Drobno siekamy marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka - gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając.

Łączymy z koncentratem, chwilę podsmażamy, wkładamy zrumienione mięso, wlewamy bulion i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek. Gotujemy około 3 godzin, co jakiś czas odwracając golenie. Wyjmujemy kości - mięso powinno łatwo od nich odchodzić. Rozrywamy jagnięcinę widelcem. Pozostały w garnku sos zagotowujemy, redukujemy, aż się zagęści (jakieś 8 minut). Łączymy z kawałkami mięsa i doprawiamy.


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Każdy ziemniak nakłuwamy wykałaczką, nacieramy oliwą i dokładnie owijamy w folię aluminiową. Pieczemy 75-90 minut (w zależności od odmiany ziemniaka) - do miękkości.
Odwijamy z folii, odkrawamy jeden dłuższy bok każdego ziemniaka, ostrożnie wyskrobujemy ze środka mączysty miąższ. Napełniamy mięsnym sosem, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 5-8 minut. Oprószamy solą i podajemy.

Autor

Olga Badowska
4 z 7
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Musztardowy łosoś z purpurowymi ziemniakami

dla 4 osób

 

Składniki

  • 500 g purpurowych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki
  • 30 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 60 g musztardy Dijon
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 4 kawałki filetu z łososia (po 180 g każdy) bez skóry
  • 20 g japońskiej panierki panko
  • zioła do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ziemniaki mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Rozkładamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Mieszamy Dijon i musztardę w proszku, nacieramy kawałki łososia, oprószamy panierką, lekko dociskając, aby dobrze się przykleiła. Układamy w formie pomiędzy ziemniakami. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Posypujemy ziołami.

 

Autor

Olga Badowska
5 z 7
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Sałatka z purpurowych ziemniaków z kurczakiem

przepis z bloga Lidii Wasilewskiej koloroweziemniaki.blogspot.com
dla 2 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy na parze albo w wodzie przez 20 minut. Cedzimy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Filet z kurczaka również kroimy w kostkę, smażymy z rozmarynem i rodzynkami na oleju na złoty kolor, studzimy i solimy. Łączymy z?ziemniakami, sokiem z limonki i oliwą. Układamy na roszponce i podajemy, nim straci objętość.

Autor

Magazyn Kuchnia
6 z 7
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Fioletowe gnocchi

dla 4 osób

 

Gnocchi:

  • 400 g fioletowych ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprz
  • jajko
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g mąki pszennej + dodatkowa do?podsypywania
  • 4 łyżki oliwy

 

Oraz:

  • 40 g masła, stopionego
  • 30 g migdałów bez skórki, posiekanych i podprażonych
  • 30 g orzechów laskowych, posiekanych i podprażonych
  • garść startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki płuczemy i szorujemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20-30 minut do miękkości. Studzimy i obieramy ze skóry.

Jajko roztrzepujemy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę, doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z migdałami, gałką muszkatołową i skórką pomarańczową. Robimy wgłębienie w masie ziemniaczanej, wlewamy do środka jajko, dodajemy jakieś 40 g mąki, mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy 3-4 łyżki oliwy oraz resztę mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy w kulę. Dzielimy ciasto na połowę albo na trzy równe części. Z każdej rolujemy wałek o średnicy 1,5 cm, podsypując mąką. Odkrawamy porcje o grubości 2 cm. Każdą kluskę delikatnie przyciskamy wewnętrzną stroną widelca, aby powstały rowki. Oprószamy mąką.


W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i partiami gotujemy kluski. Będą gotowe po 3-4 minutach.
Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Mieszamy gnocchi z masłem, oprószamy migdałami, orzechami i parmezanem.

 

Autor

Olga Badowska
7 z 7
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Tarta ziemniaczano-buraczana

dla 6 osób

 

Składniki

  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smaku
  • biały ocet winny do smaku
  • 1 mały czerwony burak, obrany
  • 1 mały żółty burak, obrany kilka ziemniaków purpurowych lub fioletowych, obranych kilka ziemniaków białych, kremowych lub żółtych, obranych
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g startego sera gruyere
  • 500 g ciasta francuskiego
  • kilka gałązek tymianku i oregano

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy - szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy 2 łyżki octu i chwilę podsmażamy. Kroimy warzywa w plastry o grubości 1 cm. Wszystkie ziemniaki i buraki (każdy kolor oddzielnie) mieszamy z odrobiną oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednej blasze układamy warstwę ziemniaków, na drugiej - buraków. Wkładamy blachy do piekarnika na 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.


Prostokątną lub owalną formę smarujemy oliwą, na dnie ciasno układamy warstwę ziemniaków i buraków. Na nich rozkładamy cebulę, posypujemy posiekanymi listkami tymianku i oregano oraz serem. Rozwałkowujemy ciasto francuskie na grubość 1/2 cm. Kładziemy płat ciasta na warzywach, dociskając brzeg do boków formy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby dać ujście parze. Pieczemy 30 minut. Wykładamy tartę na talerz (warzywami do góry). Skrapiamy oliwą i octem.

 

Autor

Olga Badowska
Więcej na ten temat: ziemniaki