Nalewki. Zapasy na zimę

Nalewka z aronii (Fot. Shutterstock.com / Piotr Tomicki)

Nalewka z aronii
Na ok. 2,5 l
Składniki
- 1 kg aronii
- 2 l wody
- 10 liści wiśni
- 50 g cukru
- 1 litr 70-procentowego alkoholu
Sposób przygotowania
Owoce zalewamy 2 l wody, dodajemy liście wiśni i gotujemy 30 min. Pozostawiamy do następnego dnia. Wtedy odcedzamy, dodajemy cukier, mieszamy, aby się dobrze rozpuścił, a na koniec dodajemy spirytus i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące.
Na ok. 2,5 l
Składniki
- 1 kg aronii
- 2 l wody
- 10 liści wiśni
- 50 g cukru
- 1 litr 70-procentowego alkoholu
Sposób przygotowania
Owoce zalewamy 2 l wody, dodajemy liście wiśni i gotujemy 30 min. Pozostawiamy do następnego dnia. Wtedy odcedzamy, dodajemy cukier, mieszamy, aby się dobrze rozpuścił, a na koniec dodajemy spirytus i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy na 3
miesiące.
![]() |
![]() |
![]() |
Crystal Julia Karafka 7737 | Karafka (29cm) | Menu 2 karafki 4680299 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Nalewka z pigwowca
Na 1,3 litra
Składniki
- 2 kg owoców pigwowca
- 250 g cukru
- 1 litr 70-procentowego alkoholu
Sposób przygotowania
Dojrzałe, umyte owoce pigwowca kroimy na plasterki, odrzucając pestki, i wrzucamy do słoja. Zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 2 dni, potrząsając nim od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie dolewamy alkohol. Zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na ok. 6 tygodni. Zlewamy nalewkę do butelek, a owoce znów zasypujemy małą ilością cukru, aby wyciągnął resztę alkoholu z owoców. Gdy się rozpuści, dodajemy do butelek z nalewką, korkujemy i pozostawiamy do zimy.

Pomarańczówka
Składniki
- cienko obrana zewnętrzna skórka oraz biała wewnętrzna skórka (albedo) z 10 dużych pomarańczy
- 8 szklanek wytrawnego białego wina (np. sauvignon blanc)
- 2 szklanki wódki
- 1/4 szklanki ziaren kawy
- 1-2 laski wanilii
- 2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Żółte i białe skórki pomarańczy wrzuć do dużego słoja lub szklanego naczynia, dodaj wino, wódkę, kawę i wanilię. Wsyp połowę cukru, wymieszaj. Resztę cukru wsyp do rondelka i powoli skarmelizuj na ciemnozłoty kolor. Karmel wlej do naczynia z pomarańczami i alkoholem, uważając, aby się nie oparzyć. Nie przejmuj się, że karmel szybko zastyga, bo za jakiś czas na pewno rozpuści się w płynie. Teraz przykryj naczynie i odstaw je na 6 dni. Zamieszaj kilka razy dziennie. Gotową nalewkę przecedź przez gazę i wlej do czystych i wyparzonych butelek. Zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc (najlepiej na cały rok), aby nalewka dojrzała.

Nalewka na orzechach włoskich
Składniki
- 6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich
- 0,5 l spirytusu 96%
- 20 dag cukru
- 0,5 l wody
Sposób przygotowania
Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą!). Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy, odstawiamy na 6 tygodni, co kilka dni nim potrząsamy. Następnie zlewamy alkohol, łączymy go z ostudzonym syropem, ugotowanym z cukru i 0,5 l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie do sklarowania, a potem zlewamy nalewkę znad osadu. Osad filtrujemy, uzyskany płyn dodajemy do nalewki. Orzechówka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

Nalewka imbirowa
Składniki
- 10 dag świeżego korzenia imbiru
- 2 cytryny
- 10 dag cukru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 0,75 l czystej wódki
Sposób przygotowania
Imbir myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Cytryny myjemy, kroimy na ósemki. Zalewamy wódką, dodajemy cukier oraz miód, odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy i odstawiamy, aby się sklarowała. Następnie ściągamy rurką płyn znad osadu, a osad filtrujemy i otrzymany płyn łączymy z podstawową nalewką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

Nalewka jałowcowa
Składniki
- 35 suszonych lub 70 świeżych jagód jałowca
- 2 łyżeczki cukru
- 1 l czystej wódki
Sposób przygotowania
Jagody myjemy, osączamy. Aby nalewka była bardziej aromatyczna, można utłuc je w moździerzu. Wkładamy do butli, dodajemy cukier, zalewamy wódką. Butlę zamykamy, odstawiamy na 6 tygodni w chłodne miejsce. Co 2-3 dni wstrząsamy naczyniem. Zlewamy płyn znad owoców do czystej butelki, odstawiamy, aby nalewka się sklarowała. Po 2 tygodniach zlewamy ją, a osad filtrujemy. Pić można od razu, ale radzimy poczekać jeszcze 3 miesiące.

Nalewka śliwkowa z węgierek
Składniki
- 1 kg dojrzałych wydrylowanych śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu
- 0,75 l czystej wódki
Sposób przygotowania
Śliwki kroimy, zalewamy w gąsiorze wódką i spirytusem, zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Rozpuszczamy cukier w 1/2 l gorącej wody, wlewamy do gąsiora, mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni. Zlewamy nalewkę, klarujemy ją. Sklarowana dojrzewa min. 4 miesiące.

Dereniówka z jagodami
Składniki
- 1 kg owoców derenia
- 5 łyżek ususzonych czarnych jagód
- 1 kg cukru
- 2 szklanki spirytusu (96%)
- 2 szklanki czystej wódki
Sposób przygotowania
Owoce myjemy, osuszamy. Dereń nakłuwamy, wraz z jagodami wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy, stawiamy na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Następnie zlewamy alkohol i odstawiamy go, a owoce zasypujemy cukrem, mieszamy, słój przykrywamy płótnem, obwiązujemy, odstawiamy na słońce lub w ciepłe miejsce. Co pewien czas wstrząsamy. Otrzymany syrop mieszamy z uzyskanym wcześniej wyciągiem alkoholowym, odstawiamy nalewkę na tydzień do sklarowania. Następnie ściągamy rurką sklarowany płyn, a osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Odstawiamy na min. 5-6 miesięcy, aby trunek dojrzał. Im dłużej postoi, tym będzie bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

Miodówka wrzosowa
Składniki
- 0,5 l spirytusu 96%
- 1 szklanka płynnego, wrzosowego miodu
- 1 kawałek ususzonej skórki limonki (oczyszczony z białego albedo)
- sok z 1 limonki
- sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
Miód lekko rumienimy w rondelku, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody, wkładamy skórkę z limonki, zagotowujemy i odszumowujemy. Zdejmujemy z ognia, studzimy pod przykryciem. Usuwamy skórkę, wlewamy powoli spirytus, i stale mieszając, cedzimy nalewkę do słoja zamykanego na klamrę. Odstawiamy na 6 tygodni w ciemne chłodne miejsce, co 3-4 dni mocno wstrząsamy naczyniem. Po tym czasie dodajemy przesączony przez gazę sok z pomarańczy i limonki, starannie mieszamy i odstawiamy nalewkę na następne dwa tygodnie, co jakiś czas mieszając, potem pozostawiamy w spokoju do sklarowania, na koniec filtrujemy. Nalewka powinna dojrzewać miesiąc.

Tarninówka korzenna z rodzynkami
Składniki
- 50 dag przemrożonych owoców tarniny
- 25 dag suszonych (ale nie wędzonych) śliwek bez pestek
- 10 dag rodzynek
- 5 szklanek alkoholu 70%
- 8 goździków
- 1 łyżka suszonego kwiatu głogu
- 3,5 l wódki 40%
- 6-7 łyżek miodu
Sposób przygotowania
Owoce tarniny myjemy, osączamy i nakłuwamy. Śliwki i rodzynki myjemy, osuszamy. Śliwki drobno kroimy. Wszystkie owoce oraz goździki i głóg wsypujemy do słoja o poj. 5 l i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Słojem należy mocno wstrząsnąć co 4-5 dni. Następnie zlewamy nalew znad owoców, owoce odciskamy przez gęste płótno i uzyskany płyn łączymy z nalewem. Mieszamy, odstawiamy do sklarowania. Cztery szklanki sklarowanego nalewu łączymy z wódką. Jeśli nalewu jest więcej, zlewamy go do butelki, korkujemy i pozostawiamy do ewentualnego łączenia z innymi trunkami - świetnie wzmacnia smak. Miód mieszamy z 1/2 szklanki wody, zagotowujemy, odszumowujemy, studzimy i łączymy z nalewką. Bardzo dokładnie mieszamy, wstrząsając butelką, następnie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy. Klarowną nalewkę zlewamy, a osad filtrujemy przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem (można też użyć papierowych filtrów do kawy).