Nalewki. Zapasy na zimę

Mg
Bądźcie staranni przy wyborze składników - nalewki smakują najlepiej gdy zrobione są z dobrych produktów. Ciekawe jest obserwowanie zmian koloru w?butelce. Dojrzewające nalewki ewoluują różnie, pigwowcówka na przykład robi się coraz ciemniejsza, bursztynowa. Miętówka przeciwnie - im jest starsza, tym delikatniejsza i jaśniejsza
Fot. Shutterstock.com / Piotr Tomicki Fot. Shutterstock.com / Piotr Tomicki

Nalewka z aronii

Na ok. 2,5 l

 

Składniki

  • 1 kg aronii
  • 2 l wody
  • 10 liści wiśni
  • 50 g cukru
  • 1 litr 70-procentowego alkoholu

 

Sposób przygotowania

Owoce zalewamy 2 l wody, dodajemy liście wiśni i gotujemy 30 min. Pozostawiamy do następnego dnia. Wtedy odcedzamy, dodajemy cukier, mieszamy, aby się dobrze rozpuścił, a na koniec dodajemy spirytus i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące.

Na ok. 2,5 l

Składniki

  • 1 kg aronii
  • 2 l wody
  • 10 liści wiśni
  • 50 g cukru
  • 1 litr 70-procentowego alkoholu

Sposób przygotowania

Owoce zalewamy 2 l wody, dodajemy liście wiśni i gotujemy 30 min. Pozostawiamy do następnego dnia. Wtedy odcedzamy, dodajemy cukier, mieszamy, aby się dobrze rozpuścił, a na koniec dodajemy spirytus i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy na 3

miesiące.

Zdjęcie Crystal Julia Karafka 7737 Zdjęcie Karafka (29cm) Zdjęcie Menu 2 karafki 4680299
Crystal Julia Karafka 7737 Karafka (29cm) Menu 2 karafki 4680299
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Nalewka z pigwowca

Na 1,3 litra

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Dojrzałe, umyte owoce pigwowca kroimy na plasterki, odrzucając pestki, i wrzucamy do słoja. Zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 2 dni, potrząsając nim od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie dolewamy alkohol. Zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na ok. 6 tygodni. Zlewamy nalewkę do butelek, a owoce znów zasypujemy małą ilością cukru, aby wyciągnął resztę alkoholu z owoców. Gdy się rozpuści, dodajemy do butelek z nalewką, korkujemy i pozostawiamy do zimy.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pomarańczówka

Składniki

  • cienko obrana zewnętrzna skórka oraz biała wewnętrzna skórka (albedo) z 10 dużych pomarańczy
  • 8 szklanek wytrawnego białego wina (np. sauvignon blanc)
  • 2 szklanki wódki
  • 1/4 szklanki ziaren kawy
  • 1-2 laski wanilii
  • 2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania

Żółte i białe skórki pomarańczy wrzuć do dużego słoja lub szklanego naczynia, dodaj wino, wódkę, kawę i wanilię. Wsyp połowę cukru, wymieszaj. Resztę cukru wsyp do rondelka i powoli skarmelizuj na ciemnozłoty kolor. Karmel wlej do naczynia z pomarańczami i alkoholem, uważając, aby się nie oparzyć. Nie przejmuj się, że karmel szybko zastyga, bo za jakiś czas na pewno rozpuści się w płynie. Teraz przykryj naczynie i odstaw je na 6 dni. Zamieszaj kilka razy dziennie. Gotową nalewkę przecedź przez gazę i wlej do czystych i wyparzonych butelek. Zakorkuj i odstaw na co najmniej miesiąc (najlepiej na cały rok), aby nalewka dojrzała.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Nalewka na orzechach włoskich

Składniki

  • 6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l wody

 

Sposób przygotowania

Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą!). Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy, odstawiamy na 6 tygodni, co kilka dni nim potrząsamy. Następnie zlewamy alkohol, łączymy go z ostudzonym syropem, ugotowanym z cukru i 0,5 l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie do sklarowania, a potem zlewamy nalewkę znad osadu. Osad filtrujemy, uzyskany płyn dodajemy do nalewki. Orzechówka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

4
Fot. A. M. Wolniak Fot. A. M. Wolniak

Nalewka imbirowa

Składniki

 

Sposób przygotowania

Imbir myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Cytryny myjemy, kroimy na ósemki. Zalewamy wódką, dodajemy cukier oraz miód, odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy i odstawiamy, aby się sklarowała. Następnie ściągamy rurką płyn znad osadu, a osad filtrujemy i otrzymany płyn łączymy z podstawową nalewką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

5
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Nalewka jałowcowa

Składniki

  • 35 suszonych lub 70 świeżych jagód jałowca
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 l czystej wódki

 

Sposób przygotowania

Jagody myjemy, osączamy. Aby nalewka była bardziej aromatyczna, można utłuc je w moździerzu. Wkładamy do butli, dodajemy cukier, zalewamy wódką. Butlę zamykamy, odstawiamy na 6 tygodni w chłodne miejsce. Co 2-3 dni wstrząsamy naczyniem. Zlewamy płyn znad owoców do czystej butelki, odstawiamy, aby nalewka się sklarowała. Po 2 tygodniach zlewamy ją, a osad filtrujemy. Pić można od razu, ale radzimy poczekać jeszcze 3 miesiące.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Nalewka śliwkowa z węgierek

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śliwki kroimy, zalewamy w gąsiorze wódką i spirytusem, zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Rozpuszczamy cukier w 1/2 l gorącej wody, wlewamy do gąsiora, mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni. Zlewamy nalewkę, klarujemy ją. Sklarowana dojrzewa min. 4 miesiące.

7
Fot. Piotr Banaszczak Fot. Piotr Banaszczak

Dereniówka z jagodami

Składniki

  • 1 kg owoców derenia
  • 5 łyżek ususzonych czarnych jagód
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki spirytusu (96%)
  • 2 szklanki czystej wódki

 

Sposób przygotowania

Owoce myjemy, osuszamy. Dereń nakłuwamy, wraz z jagodami wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy, stawiamy na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Następnie zlewamy alkohol i odstawiamy go, a owoce zasypujemy cukrem, mieszamy, słój przykrywamy płótnem, obwiązujemy, odstawiamy na słońce lub w ciepłe miejsce. Co pewien czas wstrząsamy. Otrzymany syrop mieszamy z uzyskanym wcześniej wyciągiem alkoholowym, odstawiamy nalewkę na tydzień do sklarowania. Następnie ściągamy rurką sklarowany płyn, a osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Odstawiamy na min. 5-6 miesięcy, aby trunek dojrzał. Im dłużej postoi, tym będzie bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

8
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Miodówka wrzosowa

Składniki

  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 1 szklanka płynnego, wrzosowego miodu
  • 1 kawałek ususzonej skórki limonki (oczyszczony z białego albedo)
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Miód lekko rumienimy w rondelku, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody, wkładamy skórkę z limonki, zagotowujemy i odszumowujemy. Zdejmujemy z ognia, studzimy pod przykryciem. Usuwamy skórkę, wlewamy powoli spirytus, i stale mieszając, cedzimy nalewkę do słoja zamykanego na klamrę. Odstawiamy na 6 tygodni w ciemne chłodne miejsce, co 3-4 dni mocno wstrząsamy naczyniem. Po tym czasie dodajemy przesączony przez gazę sok z pomarańczy i limonki, starannie mieszamy i odstawiamy nalewkę na następne dwa tygodnie, co jakiś czas mieszając, potem pozostawiamy w spokoju do sklarowania, na koniec filtrujemy. Nalewka powinna dojrzewać miesiąc.

9
Fot. Shutterstock.com / Sukharevskyy Dmytro (nevodka) Fot. Shutterstock.com / Sukharevskyy Dmytro (nevodka)

Tarninówka korzenna z rodzynkami

Składniki

  • 50 dag przemrożonych owoców tarniny
  • 25 dag suszonych (ale nie wędzonych) śliwek bez pestek
  • 10 dag rodzynek
  • 5 szklanek alkoholu 70%
  • 8 goździków
  • 1 łyżka suszonego kwiatu głogu
  • 3,5 l wódki 40%
  • 6-7 łyżek miodu

 

Sposób przygotowania

Owoce tarniny myjemy, osączamy i nakłuwamy. Śliwki i rodzynki myjemy, osuszamy. Śliwki drobno kroimy. Wszystkie owoce oraz goździki i głóg wsypujemy do słoja o poj. 5 l i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Słojem należy mocno wstrząsnąć co 4-5 dni. Następnie zlewamy nalew znad owoców, owoce odciskamy przez gęste płótno i uzyskany płyn łączymy z nalewem. Mieszamy, odstawiamy do sklarowania. Cztery szklanki sklarowanego nalewu łączymy z wódką. Jeśli nalewu jest więcej, zlewamy go do butelki, korkujemy i pozostawiamy do ewentualnego łączenia z innymi trunkami - świetnie wzmacnia smak. Miód mieszamy z 1/2 szklanki wody, zagotowujemy, odszumowujemy, studzimy i łączymy z nalewką. Bardzo dokładnie mieszamy, wstrząsając butelką, następnie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy. Klarowną nalewkę zlewamy, a osad filtrujemy przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem (można też użyć papierowych filtrów do kawy).

10
Więcej na ten temat: nalewka z aronii, nalewka z pigwy