Sałatki na lato

Sałatka szefa z chorizo i pestkami dyni (Dominik Czerski)

Sałatka Cezar klasyczna
czas przygotowania: 15 minut
ilość osób: 4 osoby
Składniki
- sałata rzymska - 400 g
- Sos sałatkowy Cezar Knorr
- majonez - 3 łyżki
- parmezan - 150 g
- cytryna
- anchois - 10 g
- grzanki - 20 g
- ser żółty starty
Sposób przygotowania
1. Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki.
2. Przygotuj aromatyczny sos ? połącz w misce majonez ze startym serem, dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Cezar Knorr i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotowany w ten sposób dressing przypraw szczyptą pieprzu i sokiem z cytryny.
4. Wymieszaj sos z wcześniej przygotowaną sałatą, posyp całość anchois oraz grzankami.

Sałatka z kurczakiem i ananasem
Składniki
- 250 g piersi z kurczaka
- Sos sałatkowy Cezar Knorr - 1 opakowanie
- majonez - 3 łyżki
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- sałata
- 3 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- grzanki - 20 g
- ser żółty starty - 1 łyżka
Sposób przygotowania
1. Pokrojone w paski piersi z kurczaka oprósz przyprawą Knorr, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni i pozostaw do ostudzenia.
2. Odsącz kukurydzę i ananasa z zalewy, a czerwoną fasolę przecedź i dodatkowo przelej wodą.
3. Umyj, osusz i potargaj na mniejsze części sałatę.
4. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Cezar Knorr wymieszaj z majonezem oraz startym serem, by stworzyć aromatyczny dressing.
5. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki, a następnie polej je przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj, a na koniec posyp grzankami paprykowymi.

Sałatka caprese z rukolą
czas przygotowania: 15 minut
ilość porcji: 4
Składniki
- pomidorki cherry - 2 opakowania
- mozzarella minikulki - 2 opakowania
- Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
- rukola ? 0,5 opakowania
- pestki słonecznika - 1 łyżka
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania
1. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż pestki słonecznika.
2. Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, trzema łyżkami oliwy z oliwek i uprażonymi pestkami słonecznika. W ten sposób stworzysz dressing, który dokładnie połączy składniki.
3. Odsącz kulki mozzarelli, umyj i pokrój pomidorki cherry na połówki, dodaj rukolę, wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do salaterki.
4. Polej sałatkę sosem Knorr. Podawaj z grissini lub grzankami.

Sałatka szefa z chorizo i pestkami dyni
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
- sałata lodowa - 1 sztuka
- Sos sałatkowy Szefa Knorr - 1 opakowanie
- majonez - 3 łyżki
- ketchup - 3 łyżki
- kiełbasa chorizo lub inna paprykowa
- ananas świeży - 0,5 sztuki
- sok pomarańczowy - 100 ml
- olej z pestek winogron - 4 łyżki
- świeża kolendra ? 0,5 pęczka
- czerwona fasolka z puszki ? 0,5 sztuki
- grzanki - 20 g
Sposób przygotowania
1. Usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu pokrojoną w plastry kiełbasę.
2. Dodaj do niej pestki z dyni i całość chwilę podsmaż.
3. Pokrój w kostkę ananasa, posiekaj kolendrę i odcedź czerwoną fasolę.
4. Sos sałatkowy Szefa Knorr, który połączy ze sobą wyraziste smaki wszystkich składników, wymieszaj z majonezem i ketchupem. Polej nim ułożoną na talerzu lub półmisku sałatę lodową. Pamiętaj, by wcześniej sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na kawałki.
5. Dodaj do sałaty kiełbasę z pestkami dyni, fasolę czerwoną i ananasa. Całość posyp kolendrą i grzankami.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
przepisy.pl
czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
Składniki
- ryż biały długoziarnisty - 150 g
- 1 bulionetka drobiowa Knorr
- tuńczyk w puszce - 200 g
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- czerwona papryka
- zielona papryka
- pomidory cherry - 200 g
- czerwona papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- bagietka
- sok z 1 cytryny
- jogurt naturalny gęsty - 100 ml
- 50 ml oliwy
Sposób przygotowania
1. W garnku z wrzącą wodą rozpuść Bulionetkę drobiową Knorr, a następnie dodaj ryż i ugotuj go na sypko. Odstaw do ostygnięcia.
2. Pokrój czosnek na cienkie plastry, zrumień delikatnie na patelni z oliwą, a następnie przełóż do osobnego naczynia.
3. Odsącz tuńczyka z zalewy, oczyść paprykę z pestek i pokrój ją w drobną kostkę, a pomidorki cherry przekrój na połówki.
4. Wymieszaj tuńczyka z warzywami, ryżem i plasterkami czosnku.
5. Połącz zawartość opakowania sosu czosnkowo-ziołowego Knorr z odrobiną wody i oliwą z oliwek, żeby sałatka zyskała wyrazisty smak. Posiekaj drobno chilli oraz kolendrę, wymieszaj z sokiem z cytryny.
6. Polej sałatkę powstałym w ten sposób sosem. Udekoruj całość pomidorkami i jogurtem. Podawaj z bagietką

Sałatka z wędzoną rybą
Składniki
- 1 sałata
- 200 g wędzonej ryby, np. łososia, makreli lub pstrąga
- 150 g - świeży szpinak
- Sos sałatkowy francuski Knorr
- 1 cebula
- pomidorki cherry - 10 sztuk
- 3 łyżki oleju
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania
1. Liście sałaty dokładnie umyj i osusz, a następnie porwij na mniejsze części i połącz ze świeżym szpinakiem.
2. Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, przekrój pomidorki cherry na połówki i dodaj do sałaty.
3. Pokrój rybę na nieduże kawałki.
4. Aby przyrządzić pyszny ziołowy dressing, połącz zawartość Sosu sałatkowego Knorr z olejem i trzema łyżkami wody. Polej przygotowanym w ten sposób sosem wszystkie składniki sałatki i delikatnie wymieszaj.
5. Udekoruj sałatkę drobno posiekanym koperkiem.

Sałatka Napoli z awokado
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki
- mieszanka sałat - 1 opakowanie
- Sos sałatkowy Cezar Knorr
- 3 łyżki majonezu
- niebieski ser pleśniowy - 100 g
- 2 awokado
- orzeszki pinii - 50 g
- 1/2 cytryny
- woda - 2 łyżki
- grzanki 20 g
- ser żółty starty - 1 łyżka
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj zawartość opakowania Sosu sałatkowego Cezar Knorr z majonezem i startym żółtym
serem. Dressing dokładnie połączy składniki, dbając o harmonię smaków.
2. Na suchej rozgrzanej patelni upraż na złoty kolor orzeszki pinii.
3. Obierz awokado, pokrój je na kawałki i żeby nie ściemniało skrop sokiem z cytryny.
4. Umytą i osuszoną mieszankę sałat przełóż do salaterki lub ułóż na talerzu. Dodaj awokado i pokruszony ser pleśniowy. Całość polej sosem i posyp uprażonymi orzeszkami pinii oraz grzankami.