Ciasta i ciasteczka Zofii Różyckiej. Weekendowe pieczenie

Ciasto czekoladowo-fistaszkowe z kremem mascarpone i truskawkami (Fot. Marcin Klaban)

Ciasto czekoladowo-fistaszkowe z kremem mascarpone i truskawkami
Ciasto:
Krem:
- 50 g białej czekolady
- 50 g masła
- 500 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- truskawki
- marcepan do dekoracji
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Gorzką czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem, dalej miksując. Fistaszki miksujemy na pył i wsypujemy do masy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy.
Robimy krem. Białą czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy z mascarpone. Dodajemy cukier puder - wedle uznania. Wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa równe blaty. Na jednym układamy pokrojone truskawki i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, dekorujemy truskawkami i ozdobami z marcepanu.
Autor
Zofia Różycka![]() |
![]() |
![]() |
Garneczki Wałek do ciasta silikonowy | IBILI Cupra z Kominem 26 cm | Sklep Ludowy Folk wałek do ciasta ze zdobieniem |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Maślana tarta z kremem cytrynowym i truskawkami
Kruche ciasto, słodko- kwaśny krem - to ciasto każdemu będzie smakowało!
Więcej wspaniałych wypieków Zofii Różyckiej znajdziecie w jej nowej książce 'Alfabet Ciast' Wydawnictwo Dwie Siostry.
SKŁADNIKI TARTY:
Kruchy spód:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
1 jajko
sól
Krem cytrynowy:
200 g cukru
6 żółtek
75 g masła
sok i skórka z 2 cytryn

Kruche babeczki z owocami
Składniki
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- owoce, np. jagody, porzeczki, maliny
- cukier i mąka (po 1 łyżce na 100 g owoców)
- 1 jajko do posmarowania babeczek
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Zagniatamy kruche ciasto: łączymy masło, mąkę, cukier i sól, pod koniec dodając jajko. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wylepiamy foremki (lub dołki foremki do muffinów); 1/3 ciasta zostaje na przykrycie wierzchu. Spody babeczek nakłuwamy i pieczemy około 15 minut.
Ulubione owoce mieszamy z cukrem i mąką, wykładamy je na podpieczone spody, każdą babeczkę przykrywamy rozwałkowanym krążkiem ciasta (trzeba go wcześniej naciąć, żeby nadzienie nie wykipiało) lub wykrojoną z ciasta literką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy około 20 minut w 175°C.

Kruche maślane ciasteczka
Składniki
- 150 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 300 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Masło zagniatamy z cukrem, mąką i solą, pod koniec dodając jajko. Można zmiksować składniki w malakserze. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy ulubione kształty, układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut (większe trochę dłużej, mniejsze krócej). Ostudzone ciastka można udekorować lukrem, stopioną czekoladą albo przełożyć ulubionym dżemem.
*w wersji kakaowej 50 g mąki trzeba zastąpić 50 g kakao.
Ciasto czekoladowe z figami
Cisto czekoladowe z figami to świetny pomysł na zimne lato. Ten przepis zauroczy wszystkich fanów ciasta czekoladowego, odrobina soli przełamuje słodycz ciasta.
Ciasto upiekła Zofia Różycka - autorka przepięknej książki 'Alfabet ciast'.
Rys: Zofia Różycka
Kuchnia jest patronem książki 'Alfabet ciast'