Lekki makaron - bez mięsa

Makaron penne z cukiniami (Fot. Artur Tarkowski)

Makaron penne z cukiniami
Penne con le zucchine (dla 6 osób)
Składniki
- 4 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 50 dag penne
- tarty ser pecorino
- świeżo mielony czarny pieprz
- ew. suszone pomidory z oliwy
Sposób przygotowania
Młoda cukinia lubi ostry ser (pecorino lub parmezan). Bardzo ważny jest także dodatek świeżo mielonego pieprzu.
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Jeden obrany ząbek czosnku siekamy razem z pietruszką, drugi kroimy w cienkie plasterki. Pokrojony czosnek i cukinie smażymy na oliwie 7-8 minut. Solimy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzony wrzucamy na patelnię z warzywami, dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem i mieszamy. Posypujemy tartym serem, pieprzem i ewentualnie kawałkami suszonych pomidorów.
Autor: Tessa Capponi-Borawska
![]() |
![]() |
![]() |
Fissler Fiamma Garnek do ma... | Alessi Garnek do gotowania ... | Mauviel Garnek do gotowania... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Farfalle z cukinią
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 400 g makaronu farfalle
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.
Autor: Magazyn Kuchnia
![]() |
![]() |
![]() |
Maszynka do makaronu - ręczna | Unold 68801 Nudelmeister | kilo Zestaw do robienia mak... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml 12% śmietany
- 200 g sera typu roquefort
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).
Fot. Marcin Klaban
Autor: Tomek Woźniak
![]() |
![]() |
![]() |
Duo Serwis obiadowy PORTO 5... | KAROLINA MAXIM Serwis obiad... | THK Porcelanowy serwis obia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Penne z pieczarkami
Składniki
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g chudego boczku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- pieprz, sól
- 400 g makaronu penne
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Bugatti Noże Kuchenne SPOSA | Noże "7" (nowe) | Gerlach NOŻE 994 BIAŁY 5 EL... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Makaron w sosie pomidorowym z czosnkiem
Pasta all'aglione
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 suszone ostre czerwone papryczki
- 5 dużych dojrzałych pomidorów
- sól, szczypta cukru
- 1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti)
- starty ser pecorino do posypania
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.
UWAGA: W klasycznym przepisie używa się ręcznie robionego makaronu pici. Oto przepis. Mieszamy 80 dag mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i 2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy energicznie. Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i kroimy w paseczki. Każdy pasek rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie długi i dość gruby makaron. Podsypujemy mąką, aby się nie kleił.
Autor: Tessa Capponi-Borawska
![]() |
![]() |
![]() |
Chasseur Garnek do gotowani... | Silit Garnek Passion 324175311 | WMF Gourmet Plus 07/2524/6030 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Makaron penne z Apulii
Pasta Pugliese
(Dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 8 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kg krótkiego makaronu (najlepiej penne)
- 1 średnia cebula
- 2 czubate łyżki czarnych oliwek (bez pestek)
- 2 czubate łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Na oliwę z czosnkiem wysypujemy połowę suchego, nie gotowanego wcześniej makaronu. Połowę pokrojonych pomidorów kładziemy na makaronie, a na nich połowę pokrojonej w talarki cebuli i posiekanych oliwek, posypujemy oregano, solą oraz pieprzem. Wlewamy resztę oliwy, dodajemy pozostały czosnek i powtarzamy nakładanie warstw w tej samej kolejności: najpierw reszta suchego makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (160oC) na mniej więcej 1 godzinę. W połowie zapiekania mieszamy makaron dokładnie i przykrywamy ponownie.
UWAGA! Nie dodajemy wody, makaron musi gotować się tylko w soku z pomidorów i oliwie. Jeżeli zaczynie przywierać, zmniejszamy ogień. Podajemy danie gorące lub tylko ciepłe. Gdy nie ma świeżych pomidorów, można zamiast nich użyć pomidorów w zalewie.
Obiad komunijny podaję na stojąco, ze względu na dużą liczbę gości. Ważne więc jest, by można było posługiwać się tylko widelcem. Dlatego jako drugie danie podaję małe, na jeden kęs, sznycelki z indyka ze świeżymi pomidorami i rukolą. A do tego pyszne plastry bakłażana i cukinii, najpierw grillowane, później marynowane
Autor: Tessa Capponi-Borawska
![]() |
![]() |
![]() |
THK Czarne naczynie żaroodp... | THK Podłużne naczynie żaroo... | Eva Solo Naczynie żaroodpor... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tagiatelle z zielonym pesto
(Dla 2 osób)
Składniki
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 10 dag orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- 1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
- 2-3 małe młode ziemniaki
- 5 dag kawałek parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Adler AD 4607 | Blender Amica BH1011 | Blender BOSCH MSM67170 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Lazania z ricotta fetą i szpinakiem
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 300 g grubo posiekanego szpinaku
- 300 g ricotty
- 100 g fety
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 12 płatów lazanii
- 130 g cheddara
Sposób przygotowania
Na dużej patelni szklimy na oliwie czosnek i cebulę. Dodajemy szpinak, podsmażamy minutę (aż "zwiędnie"), mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Łączymy z ricottą i pokruszoną drobno fetą. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i gotujemy partiami płaty makaronu. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy trzy płaty lazanii. Rozkładamy na nich po 1/3 nadzienia szpinakowego. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Pieczemy 20 minut w 200°C.
![]() |
![]() |
![]() |
Skeppshult Forma do zapieka... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Duka Forma do Zapiekania 12... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki
dla 4 osób
Składniki
- 300 g zielonych szparagów (odłamujemy twarde końce)
- 60 ml oliwy + odrobina do podania
- sól i młotkowany pieprz
- 2-3 garści listków natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 filecików anchois
- 40 g tartego parmezanu + garść do podania
- 400 g spaghetti
Sposób przygotowania
Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Studzimy, kroimy na kawałki, miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką (trochę listków odkładamy do dekoracji), posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu ? powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując szklankę wody z gotowania. Mieszamy makaron z pesto, dolewając po trochu, jeśli trzeba, pozostawioną wodę. Kładziemy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.
Autor: Olga Badowska
![]() |
![]() |
![]() |
Bodum Łyżka do makaronu BD-... | Cuisipro Tempo Łyżka do mak... | Koziol Łyżka do makaronu Gi... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Lumache z sosem pomidorowym
Składniki
- 700 g dojrzałych pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- cukier, pieprz, sól do smaku
- 400 g makaronu lumache
Sposób przygotowania
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na brązowo obrane ząbki czosnku. Dodajemy łyżkę bazylii i pomidory, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i resztą bazylii. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, wrzucamy do garnka z sosem i mieszając, chwilę podgrzewamy. Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Intenson Diet Noodles Azjat... | MAKARON BEZGLUTENOWY PIPETT... | makaron pszenny razowy - BI... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |