Piknik nad Wisłą - przepisy flisaków
Racuchy ze smażonym twarogiem
Składniki
- 500 g mąki (typ 480-550)
- drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych)
- 450-500 ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
- Twaróg
- cebula
- smalec lub olej do smazenia
- 1 jajko
- tymianek
- oregano
Sposób przygotowania
Mieszamy dokładnie 500 g mąki (typ 480-550), drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych), 1/4 łyżeczki soli, i 450-500 ml wody. Ma powstać gęste, ale lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Twaróg, najlepiej kilkudniowy chudy, podsmażamy z posoloną cebulą zeszkloną na gęsim smalcu lub oleju. Smażymy tak długo, aż twaróg zacznie się ciągnąć i rumienić.
Do ciasta dodajemy 1 jajko i delikatnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu (olej, masło klarowane, smalec gęsi). Gdy na powierzchni racuchów pojawią się bąbelki, posypujemy smażonym twarogiem i odwracamy placki, niech się usmażą z drugiej strony. Świetnie pasuje tu tymianek lub oregano.
Tosty z chleba flisackiego na zakwasie
Składniki
- chleb flisacki na zakwasie
- musztarda kremska
- ser bursztyn
- szynka parmeńska
- jajka
Sposób przygotowania
Kromki chleba smarujemy masłem, grillujemy z jednej strony, odwracamy. Przypieczoną stronę jeszcze raz smarujemy masłem, potem musztardą kremską, kładziemy plastry sera bursztyn i szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej. Przykrywamy świeżymi kromkami i grillujemy, aż chleb się zrumieni, a ser rozpuści. Smażymy jajka sadzone. Posypujemy kanapki ulubionymi ziołami, przykrywamy jajkiem sadzonym.
Oczywiście jeśli nie macie chleba flisackiego pod ręką, nie przejmujcie się - może być zwykły razowy. Zamiast szynki możecie użyć anchois lub wędzonych sardynek z puszki.
Kasza gryczana niepalona z imbirem i pulpety wołowo-jagnięce z oliwkami i ziołami
Składniki
- kasza gryczana
- oliwa
- sól
- klarowane masło
- imbir
- antrykot wołowy
- tłuszcz jagnięcy
- mieta
- szalotka
- oliwki
- sól, pieprz
- rozmaryn
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną przesmażamy na oliwie, niech skwierczy i porządnie się rozgrzeje. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Jeśli jesteście z gatunku niecierpliwych, w trakcie gotowania zamieszajcie 1-2 razy. Zdejmijcie z ognia i zostawcie pod przykryciem na co najmniej pół godziny (jeśli jesteście na plaży, zakopcie szczelnie przykryty garnek w piasku). Na klarowanym maśle podsmażamy drobno posiekany imbir i dodajemy kaszę, smażymy chwilę, aż będzie sypka i chrupiąca.
Zmielony antrykot wołowy z odrobiną tłuszczu jagnięcego, kupiony od uczciwego rzeźnika, mieszamy z niezbyt drobno posiekanymi: miętą, szalotką polską i oliwkami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i smażymy na średnim ogniu na odrobinie oleju rzepakowego, aż się ładnie zrumienią. Na tłuszcz pozostały na patelni wrzucamy igiełki rozmarynu, lekko je podprażamy. Pulpety układamy na kaszy i posypujemy czipsami z rozmarynu.
Okoń na klarowanym maśle z kolendrą
Składniki
- okonie
- kolendra
- czosnek
- masło
- pieprz
- klarowane masło
- chilli
Sposób przygotowania
Ryby patroszymy, płuczemy, nacinamy skórę w kilku miejscach i solimy. Do środka każdej tuszki wkładamy łodyżki kolendry, czosnek, masło i pieprz. Smażymy na gorącym klarowanym maśle 1,5-2 minuty z każdej strony, aż skórka się zrumieni. Posypujemy listkami kolendry i chilli. Taki okoń rewelacyjnie smakuje z grzanką natartą czosnkiem, upieczoną nad ogniem.
Autor
Jerzy NogalPieczony camembert z czosnkiem i rozmarynem
Składniki
- 1 camembert
- 2 zabki czosnku
- gałazki rozmarynu
Sposób przygotowania
Camembert nacinamy z wierzchu w kilku miejscach, w nacięcia wciskamy ząbki czosnku i rozmaryn. Zawijamy w pergamin i pieczemy, aż ser w środku będzie płynny. Podajemy z pieczywem
Proziaki (podpłomyki) na sposób flisacki i pomidorki koktajlowe z miodem i rozmarynem
Składniki na proziaki
- 500 g mąki
- 330-350 ml wody
- soda oczyszczona
- sól
- smalec gęsi
Sposób przygotowania
Mieszamy 500 g mąki z 330-350 ml wody, 1 łyżeczką sody oczyszczonej, 1 płaską łyżeczką soli i 1 łyżką smalcu gęsiego. Musi powstać miękkie,
ale zwarte ciasto, z którego da się ulepić placki. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na godzinę. Formujemy placki o grubości 1 cm i pieczemy na średnio rozgrzanej suchej patelni, po kilka minut z każdej strony, aż się przypieką, a ciasto w środku nie będzie surowe. Początki są trudne, ale po kilku sztukach nabiera się wprawy.
Składniki na pomidorki
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
- miód
- sól
- rozmaryn
Sposób przygotowania
Przekrawamy pomidorki i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie, aż zaczną się rumienić. Podlewamy miodem, oprószamy solą, dodajemy rozmaryn do smaku. Smażymy jeszcze kilkanaście sekund.
Zupa rybna
Składniki
- oliwa
- cebula
- fenkuł
- czosnek
- ziemniaki
- marchewka
- papryka
- selera naciowy
- wypatroszone dorsze
- długodojrzewająca kiełbasa palcówka
- sól
- chilli
- natka pietruszki
- trybula lub kolendra
Sposób przygotowania
W kociołku zawieszonym nad ogniskiem podsmażamy na oliwie lub oleju rzepakowym warzywa (cebulę, fenkuł, czosnek, ziemniaki, marchewkę, paprykę, selera naciowego), niech się zrumienią. Zalewamy wodą i gotujemy (zmniejszamy ogień w ognisku), aż warzywa będą al dente. Dodajemy wypatroszone dorsze (bez oczu i skrzeli), gotujemy
15-20 minut na delikatnym ogniu. Na końcu dodajemy plasterki smażonej na suchej patelni długodojrzewającej kiełbasy palcówki. Doprawiamy solą i chilli, posypujemy natką pietruszki, trybuli albo kolendry.