Babeczki, cupcakes, muffiny - rozkosze podniebienia
Babeczki z malinami i czekoladą (Fot. BBS)
Tartaletki z owocami leśnymi
Te tartaletki wyglądają jak z wystawy w cukierni, ale wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by je przyrządzić.
Liczba porcji: 6
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 30 minut
Składniki
- 175 g ciasta francuskiego
- 2-3 łyżki cukru
Krem śmietankowy:
- 90 g miękkiego masła
- 90 g serka śmietankowego
- 125 g cukru pudru
- świeże owoce leśne (truskawki, maliny, jagody itp.)
- dodatkowy cukier puder
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st.
2. Oprósz blat roboczy cukrem i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 15 cm. Oprósz cukrem i przetocz wałek po cieście, by wcisnąć w nie cukier. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku.
3. Pokrój rulon na 6 kawałków jednakowej wielkości. Wyłóż każdym kawałkiem foremkę do babeczek, układając ciasto spiralnie i dokładnie przyciskając je do ścianek.
4. Ponakłuwaj widelcem ciasto na dnie każdej foremki. Wyłóż foremki papierem do pieczenia i wsyp ceramiczne kulki do pieczenia.
5. Piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika, usuń kulki i wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut, żeby ciasto dopiekło się na środku.
6. Natychmiast wyjmij ciasto z foremek (w przeciwnym razie skarmelizuje się i zacznie przywierać) i zostaw do ostygnięcia.
7. Wymieszaj masło z cukrem pudrem, potem lekko ubij. Dodaj serek i dobrze wymieszaj.
8. Włóż krem do babeczek i udekoruj owocami. Możesz posypać cukrem pudrem.
Droga do sukcesu
Upieczone i ostudzone babeczki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 5 dni.
Podpowiedzi
Postaraj się jak najszybciej przygotować ciasto. Jeśli będzie zbyt długo leżało, cukier zacznie się rozpuszczać i ciasto zrobi się wilgotne.
Autor
Rachel KhooNowojorskie cupcakes
(na 12 sztuk)
Ciasto:
- 100 g masła
- po 1 szklance mąki i cukru
- 3 jajka od kur z wolnego chowu
- po 1 łyżeczce: esencji waniliowej, cynamonu i proszku do pieczenia
Krem cytrynowy:
- sok i skórka z 1 cytryny
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (niekoniecznie)
Krem czekoladowy:
- 100 g deserowej czekolady
- szklanka (220 ml) kremówki śmietany
- 3-4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: masło ucieramy z cukrem i wanilią. Wbijamy po jednym jajku, dodając kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dołki formy na muffiny wykładamy papilotkami i każdą z nich do połowy wypełniamy ciastem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 st. Nakłuwamy wykałaczką - jeśli będzie sucha po wyjęciu, to znak, że babeczki są gotowe. Studzimy je, a w tym czasie robimy krem cytrynowy: za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i mlekiem, doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, ew. barwimy. Robimy krem czekoladowy: do śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem wlewamy stopioną i ostudzoną czekoladę, lekko mieszając. Połowę ciastek pokrywamy kremem czekoladowym, a resztę - cytrynowym.
Uwaga: do przygotowania kremu czekoladowego można użyć czekolady smakowej - np. miętowej, pomarańczowej, chilli itp.
Autor Tomek Woźniak
Babeczki z malinami i czekoladą
Składniki
- 400 g malin
- cukier puder do posypania
Ciasto:
- 120-130 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 9 dag zimnego masła
- 3 łyżki śmietany kremówki (30-proc.)
Krem czekoladowy:
- 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady (70-proc.)
- 200 ml śmietany (30-proc.)
Sposób przygotowania
Składniki ciasta wkładamy do blendera i miksujemy. Gdy masa będzie zwarta, lepimy z niej 6 kulek, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Robimy krem. Czekoladę wkładamy do miski. Prawie do wrzenia podgrzewamy śmietanę, wlewamy do czekolady, odstawiamy do ostygnięcia, a potem przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Smarujemy masłem sześć foremek o średnicy 10 cm. Kulki ciasta rozwałkowujemy na placuszki o średnicy trochę większej od foremek. Wykładamy nimi dno i boki foremek. Podpiekamy przez 10 min - najlepiej przykryć ciasto pergaminem i obciążyć suszonym grochem, wtedy się nie powybrzusza. Usuwamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 7-8 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a potem wyjmujemy z foremek. Ubijamy czekoladową śmietanę i rozsmarowujemy w środku ciastek. Na kremie rozkładamy maliny, posypujemy cukrem pudrem.
Autor
Dorota BiałyBabeczki z masłem orzechowym i dżemem
na 12 babeczek
Składniki suche:
- 230 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 175 g (niecała szklanka) cukru
Składniki mokre:
- jajko
- 250 ml maślanki
- 75 ml oleju roślinnego
- 60 g masła orzechowego
Dżem malinowy:
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki masła
- 60 g malin
Krem:
- 120 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 ml śmietanki (30-proc.)
- 60 g masła orzechowego
Oraz:
- 12 malin do dekoracji
Sposób przygotowania
Robimy szybki dżem malinowy. W rondelku zagotowujemy maliny z cukrem, dodajemy masło, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Robimy ciasto: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie "przemieszać" ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać.
Wyściełamy formę na dwanaście muffinek papierowymi papilotkami. Do każdej wkładamy po 2 łyżki ciasta, na środku kładziemy po 1 łyżeczce masła orzechowego i po 1 łyżeczce dżemu. Przykrywamy równomiernie ciastem, tak by nadzienie nie wystawało poza jego brzegi. Pieczemy 25 minut w ok. 200 st. Wyjmujemy z formy i studzimy.
Robimy krem. Ubijamy masło orzechowe i zwykłe. Dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy na gładką masę. Wlewamy ekstrakt waniliowy i śmietankę. Miksujemy na wolnych obrotach, aż powstanie puszysty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Szprycujemy na babeczki. Dekorujemy malinami.
Miłośnicy owoców mogą przyrządzić inną wersję tych babeczek, wypełniając je musem jabłkowym z odrobiną gałki muszkatołowej. Ciastka przykrywa się wówczas lukrem i ozdabia suszonymi jabłkami.
Autor
Olga BadowskaMuffiny z pomarańczową śmietaną
Na babeczki:
- 6 jajek
- 250 g deserowej czekolady
- 125 g masła
- 170 g cukru
- łyżka likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau) lub łyżeczka aromatu pomarańczowego
- tłuszcz do formy
Na pomarańczową śmietanę:
- 2 pomarańcze
- cytryna
- 2 łyżki drobnego cukru
- łyżka likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau)
- 300 ml ubitej śmietany 30%
Sposób przygotowania
Robimy babeczki. Rozbijamy 4 jajka, oddzielając żółtka od białek. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w małym garnuszku wraz z masłem, odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając, dodajemy 100 g cukru, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Osobno, z pozostałym cukrem i całymi jajkami ubijamy żółtka. Gdy składniki się połączą, wlewamy rozpuszczoną czekoladę, likier i wszystko mieszamy.
Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubitą pianę i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy do muffinek, w której uprzednio wysmarowaliśmy tłuszczem dno (ale tylko dno).
Wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10-15 min (patyczkiem sprawdzamy, czy są już upieczone). Przygotowujemy śmietanę. Z umytych owoców ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy je z cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsty syrop i płyn zmniejszy o połowę objętość.
Studzimy go, następnie dodajemy likier i mieszamy z bitą śmietaną. Ciastka wyjmujemy z piekarnika powinny lekko zapadać się do środka (w tym celu smarowane było tylko dno formy). Napełniamy je kremem. Gdyby jednak wgłębienia nie powstały (to się może zdarzyć przy silikonowych foremkach, których nie natłuszczamy), należy nałożyć babeczkom czapeczki z bitej śmietany.
Autor
Magda DuklasBabeczki karmelowe
dla 6 osób
Składniki
- 60 g masła + odrobina do wysmarowania kokilek
- 60 g cukru + odrobina do posypania kokilek
- 2/3 porcji sosu karmelowego jasnego
- szczypta soli
- 70 g mąki tortowej
- 2 jajka
- złote perełki cukrowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 205 st.. Natłuszczamy 6 małych kokilek masłem i oprószamy cukrem. W rondelku podgrzewamy połowę przygotowanego sosu karmelowego, dodajemy 60 g masła i szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z 60 g cukru. Dodajemy mąkę, mieszamy, dopiero potem łączymy z rozmąconymi jajkami. Wlewamy masę do kokilek. Pieczemy 8 minut - brzegi mają się zrumienić, ale środek powinien pozostać mokry. Studzimy chwilę, wykładamy na talerz. Polewamy resztą sosu karmelowego, dekorujemy jadalnymi perełkami.
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą
(na 12-14 babeczek)
Ciasto:
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 45 g dobrego kakao naturalnego
- po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
- po 1/2 szklanki mleka (3,2-proc.) i mocnej kawy
Polewa:
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36-proc.)
- 6 saszetek herbaty Earl Grey
- 100 g cukru
- 8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
- 150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70-proc. kakao)
Oraz:
- sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 170-180 st. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem.
Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, pieczemy 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy.
Robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Potem wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy.
Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.
Babeczki na palonym maśle
Babeczki:
- 120 g masła
- 200 g mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 białka
- 200 g cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 ml tłustego mleka
Krem bezowy:
- 5 białek (o temperaturze pokojowej)
- 200 g + 2 łyżki cukru
- 450 g miękkiego masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropli różowego barwnika do żywności
Oraz:
- dowolne dekoracje cukrowe
Sposób przygotowania
Robimy babeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż zacznie nabierać złotego koloru (10-15 minut). Studzimy. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy do nich cukier i dalej miksujemy. Ostrożnie wlewamy masło, cały czas mieszając. Dodajemy wanilię. Na przemian dodajemy po trochu mleka i suchych składników, mieszając za każdym razem. Napełniamy 12 foremek na muffinki (z papilotkami) do 3/4 objętości. Pieczemy w 175 st. przez 20 minut. Przygotowujemy krem. W metalowej misce mieszamy białka z cukrem. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i energicznie ubijamy (cały czas!), aż masa osiągnie 70 st. (sprawdzamy termometrem kuchennym). Zdejmujemy i miksujemy, aż powstanie lśniąca bezowa masa. Stale miksując, dodajemy po łyżce masła (krem może zacząć się rozwarstwiać, ale nie należy się tym martwić, trzeba dokładnie wymieszać z całym masłem). Dodajemy wanilię oraz barwnik. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wystudzone babeczki. Dekorujemy np. cukrowymi różyczkami i perełkami.
Autor
Magazyn KuchniaBabeczki 'Red Velvet'
Babeczki:
- 120 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 2 i 1/3 mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml maślanki
- 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka białego octu winnego
Krem:
- 230 g kremowego serka typu Philadelphia
- 5 łyżek miękkiego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- 250 g cukru pudru
- cukrowe serduszka do posypania
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. Ucieramy masło z cukrem na bladą, puszystą masę. Miksując, dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Mieszamy maślankę, barwnik, wanilię oraz ocet. Dodajemy 1/4 suchych składników i 1/3 masy maślanej, mieszamy. W tej kolejności łączymy wszystkie składniki.
Rozkładamy ciasto do 24 foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Pieczemy 20 minut, następnie studzimy. Przygotowujemy krem. Ucieramy serek z masłem. Dodajemy wanilię i barwnik. Stopniowo wsypujemy cukier puder. Babeczki smarujemy kremem i oprószamy cukrowymi serduszkami.