Majonez - nie udawaj, uwielbiasz go

Majonez (natalia nowak-bratek (krewimleko.wordpress.com))

Majonez
Składniki
- 2 żółtka
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki białego octu winnego
- 425 ml oleju arachidowego lub słonecznikowego
- 25 ml oliwy extra vergine
Sposób przygotowania
Żółtka i sól wrzucamy do miski, chwilę ubijamy. Dodajemy musztardę i ocet, ucieramy, aż składniki się połączą. Stale ubijając, kropla za kroplą dodajemy olej wymieszany z oliwą. W połowie, gdy majonez lekko zgęstnieje, możemy już wlewać olej cieniutką strużką. Ubijamy, aż powstanie gęsta emulsja.
Uwagi:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed przy gotowaniem
- miska, w której będziemy ubijać majonez, tak jak składniki, nie powinna być zimna;
- im więcej oleju, tym majonez będzie jaśniejszy; w podanym przepisie można użyć mniej oleju;
- majonez, który się zwarzył można uratować w następujący sposób: w drugiej misce łączymy 1 łyżkę wody z 1 łyżką zwarzonego majonezu; stale ucierając, dodajemy "zepsuty" majonez
- chociaż w wielu przepisach podaje się, by do klasycznego majonezu używać oliwy, to prawda jest taka, że jest ona za ostra
- majonez wychodzi niedobry, ma trawiasty posmak. Dlatego najlepiej używać oleju o neutralnym smaku, można dodać odrobinę oliwy dla zaostrzenia smaku;
- są dwie szkoły dodawania octu: można dodać go na początku do żółtek (razem z musztardą), wtedy będą one bardziej stabilne, ale będziemy ucierać dłużej; ocet można też dodać na końcu ubijania - po wlaniu oliwy, a wówczas majonez będzie bardziej gęsty (bez octu na początku jednak majonez częściej się warzy).
![]() |
![]() |
![]() |
EAT Majonez Japoński 1L | Really Majonez roślinny 280g | VITAQUELL Majonez bez jaj B... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Śledzie curry
dla 10 osób
Składniki
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka curry Madras w proszku
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 szalotki
- 6 korniszonów
- 3 łyżki kaparów z zalewy + dodatkowe do podania
- 10 filetów matjasów
- 1-2 kwaśne zielone jabłka
- sól i pieprz
- cienki szczypiorek
Sposób przygotowania
Mieszamy śmietanę, majonez, musztardę, przyprawy, posiekane szalotki i korniszony oraz kapary. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Śledzie kroimy w 2-centymetrowe paski, łączymy z sosem i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Jabłka (ze skórką) kroimy w półcentymetrowe plastry, a następnie w paseczki. Delikatnie mieszamy ze śledziami, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Podajemy z chlebem na zakwasie.
![]() |
![]() |
![]() |
Gald Półka z przyprawami 6s... | Gald Przyprawnik obrotowy +... | Gald Przyprawnik obrotowy +... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Wietnamskie kanapki bánh mi
dla 3-4 osób
Warzywa:
- 250 ml octu ryżowego
- 250 ml wody
- 50 g cukru
- 1 łyżka soli
- 450 g marchewek
- 450 g białej rzodkwi
Klopsiki:
- 450 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka ostrego sosu chilli (sriracha, sambal oelek itp.)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1 mały pęczek dymki, posiekany
- 1 jajko
- spora garść bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
Ostry majonez:
- 250 g majonezu
- 1-2 łyżki ostrego sosu chilli (sriracha, sambal oelek itp.)
- kilka kropli oleju sezamowego
Oraz:
- olej do smażenia
- 1-2 bagietki lub inne długie bułki
- 1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Marynujemy warzywa. Zagotowujemy ocet z wodą, cukrem i solą. Warzywa obieramy i kroimy w zapałkę o boku 3 mm (tzw. julienne). Zalewamy gorącą marynatą, studzimy i wstawiamy do lodówki na noc.
Robimy klopsiki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki (najlepiej ręką), formujemy z nich 12 klopsików, zwilżając uprzednio dłonie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy klopsiki na brązowy kolor. Następnie układamy je na blasze i podpiekamy 15-20 minut. Mieszamy składniki ostrego majonezu.
Bułki kroimy na kawałki o długości 15 cm, każdy przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca (chodzi o to, by powstała bułka podobna do tej na hot dogi). W środku smarujemy je obficie ostrym majonezem, nakładamy klopsiki (po 3-4 do każdej kanapki), a następnie odsączone warzywa. Posypujemy liśćmi
kolendry.
![]() |
![]() |
![]() |
Amica Impression EB8552 | Teka HR 650 | Whirlpool AKP 407 IX |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Krewetki z selerową remuladą
dla 6 osób
Remulada:
- 120 g majonezu
- 250 g selera korzeniowego, obranego i startego na tarce o grubych oczkach
- garść liści natki pietruszki, posiekanej
- 1 mała szalotka, posiekana
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
Oraz:
- 250 g drobnych, ugotowanych i obranych krewetek
- kilka kromek pumpernikla
- 90 g miękkiego masła
- szczypta chilli w proszku
- natka pietruszki i skórka cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania
Robimy remuladę. Mieszamy wszystkie składniki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Łączymy krewetki z remuladą.
Rozgrzewamy piekarnik, włączając funkcję grill. Pumpernikiel kroimy w niewielkie kwadraty, każdy smarujemy masłem wymieszanym z chilli. Układamy kromki na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 5-10 minut (chodzi o to, by chleb zrobił się lekko chrupiący). Studzimy i na każdą kromkę nakładamy porcję krewetek z remuladą. Ozdabiamy natką i skórką cytrynową.
Remulada to sos francuskiego pochodzenia: majonez z dodatkami (szalotką, piklami, a nawet keczupem). Sos w przepisie na śledzie to także rodzaj remulady.
![]() |
![]() |
![]() |
Ramirez Bacalhau dorsz po p... | Ramirez Bacalhau dorsz port... | Salmarim Kieszonkowy kwiat ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Boczniaki z majonezem bazyliowym
dla 2-4 osób
Majonez bazyliowy:
Panierowane boczniaki:
- 50 g mąki
- 2 duże jajka
- 30 ml wody
- 80 g bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- olej arachidowy lub słonecznikowy do głębokiego smażenia
- 150 g boczniaków
Sposób przygotowania
Robimy majonez. Bazylię blanszujemy kilka sekund, szybko cedzimy i hartujemy w wodzie z lodem. Osuszamy i miksujemy lub ucieramy w moździerzu. Ubijamy z gotowym majonezem i parmezanem.
Panierujemy boczniaki. Mąkę wysypujemy na talerz, jajka roztrzepujemy z wodą. Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Oczyszczone grzyby obtaczamy w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z majonezem bazyliowym.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży SAKO | Kinghoff Komplet noży ceram... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |