Majonez - nie udawaj, uwielbiasz go

Olga Badowska
Majonez

Majonez (natalia nowak-bratek (krewimleko.wordpress.com))

Zawsze można słoik białego sosu kupić, ale kto raz spróbował majonezu domowej roboty, nie wróci już do sklepowej wersji. I nie bójcie się, że nie wyjdzie! Żeby go ukręcić, nie trzeba nadprzyrodzonych mocy. Wystarczy trochę siły i cierpliwości
1 z 5
natalia nowak-bratek (krewimleko.wordpress.com)
natalia nowak-bratek (krewimleko.wordpress.com)

Majonez

Składniki

  • żółtka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 425 ml oleju arachidowego lub słonecznikowego
  • 25 ml oliwy extra vergine

 

Sposób przygotowania

Żółtka i sól wrzucamy do miski, chwilę ubijamy. Dodajemy musztardę i ocet, ucieramy, aż składniki się połączą. Stale ubijając, kropla za kroplą dodajemy olej wymieszany z oliwą. W połowie, gdy majonez lekko zgęstnieje, możemy już wlewać olej cieniutką strużką. Ubijamy, aż powstanie gęsta emulsja.

Uwagi:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed przy gotowaniem
- miska, w której będziemy ubijać majonez, tak jak składniki, nie powinna być zimna;
- im więcej oleju, tym majonez będzie jaśniejszy; w podanym przepisie można użyć mniej oleju;
- majonez, który się zwarzył można uratować w następujący sposób: w drugiej misce łączymy 1 łyżkę wody z 1 łyżką zwarzonego majonezu; stale ucierając, dodajemy "zepsuty" majonez
- chociaż w wielu przepisach podaje się, by do klasycznego majonezu używać oliwy, to prawda jest taka, że jest ona za ostra
- majonez wychodzi niedobry, ma trawiasty posmak. Dlatego najlepiej używać oleju o neutralnym smaku, można dodać odrobinę oliwy dla zaostrzenia smaku;
- są dwie szkoły dodawania octu: można dodać go na początku do żółtek (razem z musztardą), wtedy będą one bardziej stabilne, ale będziemy ucierać dłużej; ocet można też dodać na końcu ubijania - po wlaniu oliwy, a wówczas majonez będzie bardziej gęsty (bez octu na początku jednak majonez częściej się warzy).

Zdjęcie EAT Majonez Japoński 1L Zdjęcie Really Majonez roślinny 280g Zdjęcie VITAQUELL Majonez bez jaj BIO 250ml
EAT Majonez Japoński 1L Really Majonez roślinny 280g VITAQUELL Majonez bez jaj B...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Śledzie curry

dla 10 osób

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy śmietanę, majonez, musztardę, przyprawy, posiekane szalotki i korniszony oraz kapary. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Śledzie kroimy w 2-centymetrowe paski, łączymy z sosem i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Jabłka (ze skórką) kroimy w półcentymetrowe plastry, a następnie w paseczki. Delikatnie mieszamy ze śledziami, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Podajemy z chlebem na zakwasie.

Zdjęcie Gald Półka z przyprawami 6szt 9829 Zdjęcie Gald Przyprawnik obrotowy + przyprawy 16LS 5904006098694 Zdjęcie Gald Przyprawnik obrotowy + przyprawy 9TS 5904006098656
Gald Półka z przyprawami 6s... Gald Przyprawnik obrotowy +... Gald Przyprawnik obrotowy +...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Wietnamskie kanapki bánh mi

dla 3-4 osób

Warzywa:

  • 250 ml octu ryżowego
  • 250 ml wody
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 450 g marchewek
  • 450 g białej rzodkwi

 

Klopsiki:

  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka ostrego sosu chilli (sriracha, sambal oelek itp.)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały pęczek dymki, posiekany
  • jajko
  • spora garść bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Ostry majonez:

  • 250 g majonezu
  • 1-2 łyżki ostrego sosu chilli (sriracha, sambal oelek itp.)
  • kilka kropli oleju sezamowego

 

Oraz:

  • olej do smażenia
  • 1-2 bagietki lub inne długie bułki
  • 1 pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Marynujemy warzywa. Zagotowujemy ocet z wodą, cukrem i solą. Warzywa obieramy i kroimy w zapałkę o boku 3 mm (tzw. julienne). Zalewamy gorącą marynatą, studzimy i wstawiamy do lodówki na noc.

 

Robimy klopsiki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki (najlepiej ręką), formujemy z nich 12 klopsików, zwilżając uprzednio dłonie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy klopsiki na brązowy kolor. Następnie układamy je na blasze i podpiekamy 15-20 minut. Mieszamy składniki ostrego majonezu.

 

Bułki kroimy na kawałki o długości 15 cm, każdy przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca (chodzi o to, by powstała bułka podobna do tej na hot dogi). W środku smarujemy je obficie ostrym majonezem, nakładamy klopsiki (po 3-4 do każdej kanapki), a następnie odsączone warzywa. Posypujemy liśćmi
kolendry.

Zdjęcie Amica Impression EB8552 Zdjęcie Teka HR 650 Zdjęcie Whirlpool AKP 407 IX
Amica Impression EB8552 Teka HR 650 Whirlpool AKP 407 IX
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Krewetki z selerową remuladą

dla 6 osób

 

Remulada:

 

Oraz:

  • 250 g drobnych, ugotowanych i obranych krewetek
  • kilka kromek pumpernikla
  • 90 g miękkiego masła
  • szczypta chilli w proszku
  • natka pietruszki i skórka cytryny do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Robimy remuladę. Mieszamy wszystkie składniki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Łączymy krewetki z remuladą.
Rozgrzewamy piekarnik, włączając funkcję grill. Pumpernikiel kroimy w niewielkie kwadraty, każdy smarujemy masłem wymieszanym z chilli. Układamy kromki na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 5-10 minut (chodzi o to, by chleb zrobił się lekko chrupiący). Studzimy i na każdą kromkę nakładamy porcję krewetek z remuladą. Ozdabiamy natką i skórką cytrynową.

Remulada to sos francuskiego pochodzenia: majonez z dodatkami (szalotką, piklami, a nawet keczupem). Sos w przepisie na śledzie to także rodzaj remulady.

Zdjęcie Ramirez Bacalhau dorsz po portugalsku w oliwie z oliwek z czosnkiem 120g Zdjęcie Ramirez Bacalhau dorsz portugalski z dodatkiem ciecierzycy 120g Zdjęcie Salmarim Kieszonkowy kwiat soli Flor de Sal 3x7g
Ramirez Bacalhau dorsz po p... Ramirez Bacalhau dorsz port... Salmarim Kieszonkowy kwiat ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)
Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Boczniaki z majonezem bazyliowym

dla 2-4 osób

 

Majonez bazyliowy:

 

Panierowane boczniaki:

  • 50 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 30 ml wody
  • 80 g bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • olej arachidowy lub słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • 150 g boczniaków

 

Sposób przygotowania

Robimy majonez. Bazylię blanszujemy kilka sekund, szybko cedzimy i hartujemy w wodzie z lodem. Osuszamy i miksujemy lub ucieramy w moździerzu. Ubijamy z gotowym majonezem i parmezanem.

Panierujemy boczniaki. Mąkę wysypujemy na talerz, jajka roztrzepujemy z wodą. Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Oczyszczone grzyby obtaczamy w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z majonezem bazyliowym.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Kinghoff Komplet noży ceramicznych 5 szt. kh 3627 OPT1350 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży SAKO Kinghoff Komplet noży ceram... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: boczniaki, krewetki, majonez, olga badowska, śledzie