6 dań z makaronem do wypróbowania w tym tygodniu. 30 minut w kuchni

Mg
Szybkie penne z tuńczykiem

Szybkie penne z tuńczykiem (Fot. Marcin Klaban)

Jeśli gotowanie nie jest twoją ulubioną czynnością, wypróbuj te przepisy - przygotowanie obiadu zajmie ci nie więcej niż 30 minut. I zadbaj o to, by pozmywał kto inny!
1 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

6 dań z makaronem do wypróbowania w tym tygodniu. 30 minut w kuchni

Jeśli gotowanie nie jest twoja ulubioną czynnością, wypróbuj te przepisy  - przygotowanie obiadu zajmie ci nie więcej niż 30 minut. I zadbaj o to, by pozmywał kto inny!

Szybki makaron z tuńczykiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 fileciki anchois
  • mała garść kaparów
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 200 g tuńczyka z puszki
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek pietruszki
  • garść startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy 5 minut na oliwie na małym ogniu. Dodajemy anchois, kapary, posiekane oliwki oraz chilli (bez pestek). Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż fileciki anchois się rozpuszczą. Wrzucamy kawałki tuńczyka, ścieramy skórkę ze sparzonych cytryn, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Na koniec wrzucamy odcedzony makaron i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Skrapiamy oliwą, przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

2 z 6
Fot. Shutterstock/nati chernova
Fot. Shutterstock/nati chernova

Makaron z pieczarkami

Składniki

  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g chudego boczku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz, sól
  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

3 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Makaron z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

(Dla 4 osób)

Składniki

  • 400 g penne
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli bez pestek
  • 20 dag chorizo
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 pęczek bazylii
  • ser pecorino
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, pozbawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.

4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Makaron z sosem serowym i zielonymi warzywami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml 12% śmietany
  • 200 g sera typu roquefort
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuł podzielony na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 minuty, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 minuty. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

5 z 6
Fot. Shutterstock/alisafarov
Fot. Shutterstock/alisafarov

Fettuccine all'Alfredo

Składniki

  • 80 g masła
  • 120 g świeżo startego parmezanu
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 400 g makaronu fettuccine

Sposób przygotowania

W litrowym garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wsypujemy ser, wlewamy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pietruszkę, pieprz i sól. Odcedzony makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu wkładamy do ogrzanej miski, wlewamy sos, mieszamy i od razu podajemy.

6 z 6
Fot. Francesco83/Shutterstock.com
Fot. Francesco83/Shutterstock.com

Makaron z pesto z pietruszki

Składniki

  • 50 dag spaghetti
  • sól

Pesto:

  • 7-8 dag posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 4 dag uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych
  • 6-7 dag startego parmezanu
  • 150 ml dobrej oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron w osolonej wodzie (można dodać trochę oliwy). Miksujemy składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przekładamy do miski i ucieramy drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewamy oliwę. Przestajemy, gdy pasta jest spójna. Przyprawiamy do smaku. Makaron przekładamy na talerze, mieszamy z sosem.