Racuchy, bliny i placuszki - najlepsze śniadanie na świecie

Placuszki z syropem klonowym (Fot. Marcin Klaban)

Racuchy jabłkowe z lodami calvadosowymi
Lody:
- 4 żółtka (75 g)
- 120 g cukru
- 500 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 40 g mleka w proszku
- 40 ml calvadosu
Racuchy:
- 170 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- 1 jajko
- 120 ml mleka
- 2-3 słodkie, soczyste jabłka
- olej
Sposób przygotowania
W misce ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i mlekiem w proszku, powoli wlewamy do żółtek, mieszając. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mocno podgrzewamy (do temp. 80°C), mieszając. Stawiamy w większej misce z lodem i szybko chłodzimy. Wlewamy alkohol i kręcimy lody w maszynie. Jeśli takowej nie mamy, wkładamy masę do zamrażarki, mieszając ją dokładnie od czasu do czasu, by nie dopuścić do powstania grudek. Możemy też wymieszać z calvadosem lody waniliowe ze sklepu. Robimy racuchy: łączymy suche składniki, lekko solimy, dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami.

Placuszki z syropem klonowym
(dla 4 osób)
Ciasto:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki
- oliwa do smażenia
Do podania:
- syrop klonowy
- owoce, np. jabłka, gruszki, maliny, truskawki
Sposób przygotowania
Mieszamy składniki ciasta na jednolitą, dość gęstą masę. Teflonową patelnię nacieramy odrobiną oliwy i smażymy placki o średnicy szklanki. Podajemy polane syropem klonowym, z dodatkiem umytych owoców. Uwaga: zamiast syropu klonowego możemy użyć miodu, syropu wiśniowego lub marmolady pomarańczowej.

Racuchy piwne z jabłkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 4 jabłka
- cynamon
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym
Marynata do jabłek:
- 500 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 1 gwiazdka anyżu
- kora cynamonowa
- 2 duże jabłka
Ciasto:
- 220 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 170 ml jogurtu naturalnego (pitnego) lub maślanki
- 170 ml mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Zagotowujemy wino i syrop cukrowy, mieszając. Dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wrzucamy do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. Robimy ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem i ucieramy. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na rozgrzany olej i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na talerz. Wyjmujemy jabłka z marynaty, płyn gotujemy, aż zredukuje się do konsystencji miodu. Wtedy z powrotem wrzucamy jabłka i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z placuszkami.

Smażone racuchy z ricotty
(10-15 sztuk)
Składniki
- 20 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka porto albo miodu pitnego
- 20 dag sera ricotta
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania
Żurawinę zalewamy w misce alkoholem i odstawiamy na 30 minut (lub dłużej). Gdy wchłonie alkohol, przekładamy ją na deskę i siekamy, ale niezbyt drobno. Ricottę wkładamy do innej miski (można ser przetrzeć przez sito, aby miał lżejszą konsystencję). Dodajemy cukier i roztrzepane jajo. Gdy wymieszamy ser z jajkami, dodajemy mąkę i żurawinę oraz alkohol z moczenia żurawin (jeżeli pozostał w misce). Do dużego garnka wlewamy olej, podgrzewamy go do ok. 150oC. Dwiema łyżkami formujemy z ciasta podłużne kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, przewracamy w czasie smażenia, by nabrały złotego koloru z obu stron. Wyjmujemy pączki na papierowe ręczniki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe
Składniki
- 25 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 g mąki pszennej (typ 480)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- sól do smaku
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania
Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i odrobiną mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy mąkę, mleko, roztrzepane jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta. Smażymy racuchy po 2-3 minuty z każdej strony. Pamiętajmy, że gdy olej jest słabo rozgrzany, racuchy wchłaniają tłuszcz, kiedy jest zbyt gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Uwaga! Można smażyć racuchy bez dodatków i podawać je posypane cukrem pudrem. Można też przygotować wersję grzybową, dodając do ciasta ugotowane suszone prawdziwki pokrojone w paseczki.

Placki z jabłkami i ricottą
na 12 placków
Składniki
- 175 g mąki
- 375 g startych na tarce kwaśnych jabłek
- 1 filiżanka sera ricotta lub twarożku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka siekanych migdałów
- 4 jaja
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i dodajemy pianę do masy. Smażymy placuszki. Podajemy z syropem, śmietaną, jogurtem, owocami lub posypujemy tylko cukrem wymieszanym z cynamonem.

Bliny kurpiowskie
Można podać do nich bitą śmietanę, syrop owocowy lub po prostu ŚWIEŻE OWOCE SEZONOWE
Składniki
- 50 dag mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2,5 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- sklarowane masło 5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę, połącz z proszkiem do pieczenia. Utrzyj żółtka z cukrem kryształem, dodaj mleko lub maślankę, cukier waniliowy i mąkę, lekko posól, wymieszaj. Na koniec delikatnie połącz ciasto z ubitymi na sztywno białkami. Smaż placuszki na rozgrzanym maśle, jeszcze gorące posypuj cukrem pudrem.

Bliny
Składniki
- 3 jajka
- 100 g śmietanki
- 250 g kefiru
- 1/2 litra mleka
- ok. 1/2 kg mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy - ciasto powinno być gęste, ale jeszcze lejące. Smażymy na kropli oliwy. Bliny układamy w stopkę: jednego na drugim, przekładając je skrawkami masła. Podajemy na gorąco, złożone na pół, z czerwonym kawiorem lub wędzonym łososiem. Wierzch można posmarować śmietaną.