Czekolada - najlepszy prezent na Dzień Kobiet

Czekoladowe ciasto z karmelem (Fot. Paulina Jakóbiec)

Czekoladowe ciasto z karmelem
Ciasto:
- 500 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 10 jajek
- 30 g mąki pszennej (jeżeli ktoś jest uczulony na gluten, może zastąpić mąką kukurydzianą)
- 50 g cukru
- sól do smaku
- cukier puder do posypania
Sos karmelowy:
- 360 g śmietanki kremówki
- 150 g?cukru
- 1 łyżka miodu
- 75 g glukozy (do kupienia np. w aptece)
Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, następnie ubijamy z samymi żółtkami i mieszamy z mąką. Białka jajek ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Mieszamy ją bardzo delikatnie (łyżką!) z masą czekoladową. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm). Pieczemy w 170°C przez 45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Robimy sos. Cukier gotujemy na patelni, aż powstanie ciemny karmel. Bardzo powoli wlewamy śmietankę, dodajemy miód i glukozę, zagotowujemy. Studzimy sos i podajemy do ciasta razem z lodami waniliowymi domowej roboty. Sos można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki ? wytrzyma około 2 tygodni.
![]() |
![]() |
![]() |
Manufaktura Czekolady Czeko... | Manufaktura Czekolady Czeko... | Manufaktura Czekolady Listk... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ciasto czekoladowe z rozmarynem i owocami
Składniki na formę o średnicy 23 cm
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 6 jajek
- 230 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- posiekane listki z 5-6 gałązek rozmarynu
Mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady
- ok 350 ml śmietanki 36 %
- listki rozmarynu
Sposób przygotowania
Czekoladę na ciasto stopić razem z masłem i rozmarynem w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Żółtka miksować z cukrem aż będą jasne i puszyste, a kryształki cukru niewidoczne. Dalej miksując dodać stopioną czekoladę wymieszaną z masłem, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać ubite białka do masy. Przelać do formy i piec ok 45 minut w 180 st.C, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie stopić w kąpieli wodnej czekoladę na mus, a zimną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wmieszać przestudzoną czekoladę, energicznie miksując i przełożyć na chłodne ciasto, posypując owocami, listkami rozmarynu i cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
BOSCH MUM 54251 | CLATRONIC KM 3414 | Electrolux EKM4100 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa
(na formę o średnicy 28 cm)
Szybkie ciasto czekoladowe:
- 200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 100 g stopionego i ostudzonego masła
Słony karmel fistaszkowy:
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)
- śmietanki
- 1/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
- 1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
Mus z masłem orzechowym:
- 250 g kremowego serka typu Philadelphia
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)
Polewa:
- 200 g posiekanej dobrej gorzkiej czekolady (ok. 60% kakao)
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i?powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie oparzyć (karmel będzie pryskał). Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż?powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z?orzeszkami. W czasie gdy karmel stygnie, robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i?solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na?sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na?ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a?na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.
![]() |
![]() |
![]() |
Kaiser Forma do tarty LA FO... | Küchenprofi Naczynie cerami... | Lurch FlexiForm forma na ta... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Muffiny z pomarańczową śmietaną
Na babeczki:
- 6 jajek
- 250 g deserowej czekolady
- 125 g masła
- 170 g cukru
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau) lub łyżeczka aromatu pomarańczowego
- tłuszcz do formy
Na pomarańczową śmietanę:
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau)
- 300 ml ubitej śmietany 30%
Sposób przygotowania
Robimy babeczki. Rozbijamy 4 jajka, oddzielając żółtka od białek. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w małym garnuszku wraz z masłem, odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając, dodajemy 100 g cukru, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Osobno, z pozostałym cukrem i całymi jajkami ubijamy żółtka. Gdy składniki się połączą, wlewamy rozpuszczoną czekoladę, likier i wszystko mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubitą pianę i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy do muffinek, w której uprzednio wysmarowaliśmy tłuszczem dno (ale tylko dno). Wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 min (patyczkiem sprawdzamy, czy są już upieczone). Przygotowujemy śmietanę. Z umytych owoców ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy je z cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsty syrop i płyn zmniejszy o połowę objętość. Studzimy go, następnie dodajemy likier i mieszamy z bitą śmietaną. Ciastka wyjmujemy z piekarnika powinny lekko zapadać się do środka (w tym celu smarowane było tylko dno formy). Napełniamy je kremem. Gdyby jednak wgłębienia nie powstały (to się może zdarzyć przy silikonowych foremkach, których nie natłuszczamy), należy nałożyć babeczkom czapeczki z bitej śmietany.

Tarta z białą czekoladą
NA 1 FORMĘ
Składniki
- 160 g pokruszonych ciastek typu digestive
- 80 ml stopionego masła
- 170 g dobrej białej czekolady
- 160 ml śmietanki 36%
- 30 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- pestki z 2-3 granatów
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy okruchy ciastek z masłem. Powstałą masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 22 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Podpiekamy 10 minut na złoty kolor. Czekoladę siekamy. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wlewamy ją do czekolady, odstawiamy na minutę, następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło, mieszamy. Ciasteczkowy spód oprószamy połową skórki cytrynowej, wlewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na noc. Posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu.

Ciasto czekoladowe
Ciasto
- 130 g mąki
- 25 g kakao
- 240 g cukru
- 80 ml wody
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 60 ml maślanki lub mleka
- 110 g masła
- 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)
Krem czekoladowy
- 500 g śmietany 36%
- 250 g ciemnej czekolady 70%
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160°C.
Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.

Trufle z ciemnej lub białej czekolady
Składniki
- 80 g ulubionych ciasteczek (maślanych, herbatników albo owsianych)
- 100 g czekolady (białej lub gorzkiej)
- 4 łyżki śmietanki
- szczypta soli
- garstka posiekanych listków lubczyku
- cukier lubczykowy do obtoczenia
Sposób przygotowania
Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści dobrze zamieszać, dodać zmiksowane na pył ciastka, szczyptę soli, lubczyk i dobrze zamieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować z niej kulki i obtaczać je w cukrze lubczykowym.

Creme brulée miętowy
(na 4-6 miseczek)
Składniki
- 8 żółtek
- 80 g bardzo drobnego cukru
- 500 ml śmietany 36%
- 3 gałązki świeżej mięty
- 30 ml syropu miętowego
Na polewę:
- kilka kostek czekolady deserowej
Sposób przygotowania
Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem do momentu, aż zaczną jaśnieć ? nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z miętą, aż pojawią się pęcherzyki, ale nie zagotowujemy. Przecedzamy, powoli wlewamy do żółtek, delikatnie mieszając (nie mogą się spienić!), łączymy z syropem miętowym. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy do niej gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń; krem jest gotów, kiedy się zetnie). Następnie schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin. Po wyjęciu smarujemy wierzch bardzo cieniutką warstwą roztopionej czekolady, wstawiamy do lodówki, aby czekolada się ścięła.

Ciasto marmurkowe
na dwie keksówki
Ciasto:
- 60 g dobrego kakao
- 90 ml wody
Składniki suche:
- 380 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 400 g cukru
Składniki mokre:
Polewa:
- 180 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki syropu klonowego
- 230 g dobrej białej czekolady
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania form
Sposób przygotowania
Robimy ciasto ucierane: Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników
i trochę maślanki.
Przygotowujemy dwie keksówki 10 x 21 cm. Smarujemy je masłem i oprószamy mąką. Mieszamy kakao z wodą i zagotowujemy. Łączymy z połową porcji ciasta ucieranego. Resztę mieszamy z ekstraktem waniliowym. Na dno każdej foremki wlewamy po niewielkiej porcji ciasta kakaowego i waniliowego. Następnie porcję jasnego ciasta przykrywamy odrobiną ciemnego i tak na zmianę. W ten sposób wlewamy masę jeszcze dwa razy, aż wykorzystamy całe ciasto. Wkładamy w masę nóż i przeciągamy go wzdłuż formy, tworząc fale. Pieczemy ok. 50 minut w 180°C. Wyjmujemy z foremek, studzimy.
Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę z syropem. Zalewamy nią posiekaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Przelewamy do czystej miski, przykrywamy folią i studzimy. Następnie polewamy wystudzone ciasta.

Sernik z białą czekoladą
Spód:
- 300 g pokruszonych razowych herbatników
- 100 g brązowego cukru
- 150 g stopionego i schłodzonego masła
Masa serowa:
- 135 g posiekanej białej czekolady
- 135 g jogurtu
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 400 g twarogu (trzykrotnie zmielonego; można zastąpić kremowym serkiem śmietankowym)
- 90 g cukru
Wierzch:
- 100 g białej czekolady
- 350 g gęstej kwaśnej śmietany 22%
- 120 g gęstej śmietanki tortowej 36%,
Sposób przygotowania
Robimy spód: składniki mieszamy, rozkładamy na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Dociskamy ręką, pieczemy przez 5-10 minut w 160°C. Studzimy. Robimy masę serową: czekoladę mieszamy z jogurtem w?metalowej miseczce, wstawiamy do?większego naczynia z lekko wrzącą wodą, rozpuszczamy, mieszając. Ubijamy jajka z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i skórką cytrynową. Ucieramy twaróg z cukrem mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy ciepłą czekoladę, zwiększamy obroty do średnich, ucieramy 2-3 minuty. Dodajemy masę jajeczną, ucieramy, aż?wszystko się połączy. Wlewamy tę?masę do tortownicy na upieczony kruchy spód. Formę szczelnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową, stawiamy na głębokiej blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać mniej więcej do 3/4 wysokości tortownicy). Pieczemy 40 minut w 160°C. Robimy wierzch sernika: czekoladę topimy w kąpieli wodnej, ciepłą miksujemy z oboma rodzajami śmietany. Smarujemy sernik, znowu wstawiamy do piekarnika, pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu studzimy całkowicie, a następnie schładzamy przez?godzinę w lodówce. Dopiero potem kroimy na porcje.