16 dań kuchni włoskiej do ugotowania w lutym
Makaron z cukinią (Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann)
16 dań kuchni włoskiej do ugotowania w lutym
Co prawda 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, ale my kochamy kuchnię włoską. Makarony, risotto, a może pierożki. Palce lizać!
Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi
(na 4 małe pizze)
Ciasto:
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 1/2 kg koktajlowych pomidorków
- 10-12 małych pomidorów różnych kolorów (żółte, zielone, czerwone)
- ulubione zioła, np. tymianek, estragon, bazylia, albo mieszanka np. zioła prowansalskie
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 minut w 220°C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
Hendi Deska Pod Pizzę 505595 | Hendi Talerz obracany pod p... | Piec do pizzy 1-poziomowy -... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Tagliatelle z szynką parmeńską
(Tagliatelle parma, dla 1-2 osób)
Składniki
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- 1-2 łyżki oliwy
- 4 pomidorki cherry
- 3 suszone pomidory
- 2 średnie ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 150 g makaronu tagliatelle
- 2-4 łyżki startego parmezanu
- do dekoracji listki bazylii
Sposób przygotowania
Pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską podsmażamy 2 minuty na oliwie. Dodajemy połówki pomidorków cherry i pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory. Smażymy minutę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu, aż sos uzyska kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tagliatelle al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem, już na talerzach, posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy listkami bazylii.
Hendi Patelnia | Moneta PATELNIA ALST | Patelnia Manhattan Ferno |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ravioloni - duże pierożki z żółtkiem i szpinakiem
dla 4 osób
Nadzienie:
- 500 g liści szpinaku
- 150 g kremowego serka
- 150 g ricotty
- 20 g startego parmezanu
- szczypta chilli w proszku
- 4 żółtka
Oraz:
- 250 g ciasta makaronowego I lub II
- sól i pieprz do smaku
- 50 g masła
- 8 dużych liści szałwii
- 50 g startego parmezanu
Sposób przygotowania
Robimy nadzienie. Szpinak blanszujemy przez minutę, cedzimy i dokładnie odciskamy. Studzimy i grubo siekamy. Łączymy z kremowym serkiem, ricottą, parmezanem i chilli. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wycinamy osiem krążków o średnicy 11-12 cm. Bierzemy cztery kawałki ciasta, na środku każdego formujemy krążek z nadzienia, tak by w jego centrum swobodnie zmieściło się żółtko. Ostrożnie układamy żółtko w krążku z farszu - nie może się rozlać! Oprószamy solą i pieprzem. Ciasto wokół nadzienia zwilżamy wodą, delikatnie nakładamy czysty krążek ciasta, dokładnie, ale ostrożnie, sklejamy brzegi (dociskamy je widelcem). Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, gotujemy po dwa ravioloni naraz (po 5 minut). Wyławiamy łyżką cedzakową.Na patelni na maśle podsmażamy na chrupko liście szałwii, zdejmujemy je. Pierożki układamy na talerzach, polewamy masłem szałwiowym, posypujemy parmezanem i pokruszoną szałwią.
Rada: Najwygodniej zrobić równy krążek z nadzienia, szprycując je z rękawa cukierniczego. Szprycujemy
jedno kółko, do środka wkładamy żółtko i Szprycujemy kolejne kółko z nadzienia. Dzięki temu stworzymy wokół żółtka otoczkę na wysokość mniej więcej 1,5 cm.
KitchenAid Maszynka do ravi... | kilo Nakładka do robienia r... | Tescoma Foremki do ravioli ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Farfalle z cukinią
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 400 g makaronu farfalle
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.
Łyżka do makaronu 440949 | Tarmex Krajarka do makaronu... | WESTMARK Łyżka do makaronu ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Spaghetti z sosem pomidorowym
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 3 nieduże pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 400g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 1 garść posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania
Czosnek rozcieramy na pastę ze szczyptą soli. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, dwa z nich kroimy na kawałki, trzeci miksujemy i mieszamy z pozostałymi oraz z roztartym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączony polewamy oliwą, dodajemy do pomidorów, szybko mieszamy. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy bazylią oraz świeżo startym parmezanem.
Alessi Łyżka do spaghetti | garneczki Szczypce do spaghetti | Silit Łyżka do spaghetti |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kurczak cacciatore
dla 4-6 osób
Składniki
- 1 duży kurczak (1,5-1,8 kg) podzielony na porcje
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 grubo pokrojona cebula
- 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 350 ml wytrawnego białego wina
- 2 listki laurowe
- garść posiekanego oregano
- 250 g pomidorków cherry
- 400 g całych pomidorów z puszki w zalewie (można obrać, oczyścić z pestek i rozgotować świeże)
- 1 słoiczek (200-300 ml) czarnych oliwek bez pestek
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Kawałki kurczaka obsmażamy w rondlu na oliwie przez 7-8 minut, odwracając, aby równomiernie się przyrumieniły*. Przekładamy na półmisek, a w tym samym rondlu szklimy cebulę przez 5 minut, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę lub dwie. Zalewamy winem, zagotowujemy, wkładamy kurczaka, gotujemy chwilę, aż część wina odparuje. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy kurczak będzie zupełnie miękki - około godziny. Danie możemy podać z zieloną sałatą i świeżym pieczywem, np. bagietką na zakwasie.
Rondel Bergner | Kela KERROS rondel | Starke RONDEL ALTERO |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Lazania z grzybami
dla 4 osób
Nadzienie:
- 30 g suszonych podgrzybków
- 450 g mieszanych grzybów świeżych: borowików, podgrzybków, boczniaków, brązowych pieczarek
- 30 g masła
- oliwa
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- 300 g szynki parmeńskiej
- 180 g świeżo tartego parmezanu
Sos beszamelowy:
- 1 l mleka 3,2%
- 1/2 cebuli
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki lubczyku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 200 ml śmietanki kremówki
Oraz:
- 350 g ciasta makaronowego pokrojonego w płaty 10 x 15 cm (według przepisu I lub II)
- masło do posmarowania formy
- oliwa extra vergine
Sposób przygotowania
Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godziny. Świeże grzyby kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oliwy, podsmażamy świeże grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Odciskamy namoczone podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką.
Robimy sos beszamelowy: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, cedzimy. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i podgrzewamy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 3 minuty, mieszając. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dalej mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia! Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron obgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie (partiami po 3 płaty).
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm). Dno smarujemy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu. Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien być parmezan. Pieczemy 25 minut w 200°C. Kroimy, skrapiamy oliwą.
BERGNER naczynie żaroodporne | Pyrex naczynie żaroodporne | Stelton Under Cover naczynie żaroodporne |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Focaccia szafranowa z suszonymi pomidorami
(na 4 bułeczki)
Składniki
- 1 mały słoiczek (15 dag) suszonych pomidorów w oliwie
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie nitek szafranu
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania
Odsączamy z oliwy 5 dag pomidorów, kroimy je na duże kawałki. Kruszymy drożdże do miski, dodajemy cukier, szafran (roztarty wcześniej w moździerzu), rozcieńczamy ciepłą wodą i mieszamy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie, wlewamy w środek drożdże, ugniatając jednocześnie drugą ręką. Dodajemy szczyptę soli, posiekane pomidory, 3 łyżki oliwy, w której marynowały się pomidory, i tymianek. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty i dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą na owalny placuszek o grubości 1 cm, umieszczamy na natłuszczonej blasze, smarujemy 2 łyżeczkami oliwy wymieszanymi z 4 łyżeczkami wody, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Każdy placuszek nacinamy "w jodełkę" i pieczemy 20 minut.
Patisse Wałek stalowy | THK Silikonowy wałek do ciasta | Wojdrew Wałek do ciasta |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Risotto alla Milanese
Swój kolor zawdzięcza szafranowi ? najdroższej przyprawie świata. Konsystencję ? specjalnej odmianie ryżu zwanej Carnaroli. Jest złociste, kremowe, wilgotne. Po prostu pyszne
Składniki
- 40 dag ryżu arborio
- 10 dag parmezanu
- 1 cebula
- sól
- biały pieprz
- szczypta nitek szafranu
- 1,25 l bulionu
- 4 łyżki masła
Sposób przygotowania
W rondlu rozpuść łyżkę masła, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drugą łyżkę masła, a gdy się roztopi, wsyp ryż. Ciągle mieszając, smaż 2 minuty na średnim ogniu. Gdy ryż będzie szklisty, wlej łyżkę wazową bulionu. Gotuj, aż ziarno wchłonie płyn, od czasu do czasu zamieszaj. W odrobinie bulionu rozetrzyj nitki szafranu, dodaj do ryżu wraz z następną porcją wywaru. Gotuj jeszcze przez 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto będzie kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdejmij garnek z ognia. Dodaj resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszaj. Risotto może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.
Berghoff COSMOS łyżka wazowa | Casa Bugatti ENGLAND Łyżka wazowa | Silit Łyżka wazowa Midi |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Gnocchi z grzybami i gorgonzolą
Składniki
- 50 dag mrożonych borowików, podgrzybków lub świeżych boczniaków
- 250 ml śmietany
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100 g gorgonzoli
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Rozmrożone grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z gnocchi. Każdą porcję posypujemy świeżo startym serem gorgonzola.
Alessi Patelnia duża Pots | Tescoma Duża patelnia Premium | THK Duża pomarańczowa patelnia |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spaghetti z ziołami, cytryną i anchois
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść liści bazylii
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 8 filetów anchois
- 3 łyżki oliwy
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 kg spaghetti
Sposób przygotowania
Zioła i anchois drobno siekamy. Mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Dodajemy sól i pieprz do smaku, przykrywamy sos i odstawiamy na 30 minut. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedzamy, wrzucamy od razu do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy.
Contacto do siekania ziół | Dondola Legnoart doi siekania ziół | Tescoma do siekania ziół |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Pierożki ravioli
(dla 4-5 osób)
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 5 łyżek wody
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 20 dag mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Z mąki, jajka, wody i soli wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy je na 2godz.,a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i dzielimy na dwa płaty. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami. Rozkładamy małe porcje nadzienia na jednym płacie w kilku rzędach w odstępach ok. 4 cm. Miejsca między porcjami nadzienia smarujemy białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskając je wokół porcji mięsa, tak aby obydwa płaty ciasta się skleiły. Kroimy ciasto radełkiem na kwadraciki. Tak uformowane pierożki gotujemy w posolonej wodzie 15-20 min.
LURCH Stolnica | MATA do WAŁKOWANIA Stolnica | THK Mata do pieczenia stolnica |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą
(dla 6 osób)
Składniki
- 8 dojrzałych podłużnych pomidorów
- 250 g dobrego tuńczyka w oleju
- 200 g rukoli
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- oliwa
- 1/2 kg spaghetti
- sól
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy i dzielimy widelcem na spore kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Lekko solimy i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedza-my, od razu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą. Możemy podać osobno suszoną ostrą papryczkę do posypania.
PORCELANOWY TALERZ DO PASTY | PORCELANOWY TALERZ DO PASTY | PORCELANOWY TALERZ DO PASTY |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Tagiatelle z zielonym pesto
(Dla 2 osób)
Składniki
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 10 dag orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- 1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
- 2-3 małe młode ziemniaki
- 5 dag kawałek parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Cilio Goliath moździerz | CILIO Moździerz marmurowy | Kuchenprofi Moździerz |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Fritole - pączki weneckie
Składniki
- 50 g rodzynek
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- olej do smażenia
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Rodzynki zalewamy na kwadrans gorącą wodą, odsączamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiamy gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleka. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieramy porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwamy je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smażymy z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.
Ambition FUSION FRESH GARNEK | BERGNER GARNEK | Garnek Fissler PROFI |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Cannoli
Ciasto na rurki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki masła lub smalcu
- 3-5 łyżek (ew. nieco więcej) marsali (może też być limoncello lub likier pomarańczowy)
Nadzienie:
- 500 g ricotty
- 1-2 łyżki cukru pudru lub miodu (lub więcej, bo nadzienie do prawdziwych sycylijskich cannoli jest o wiele słodsze)
- ewentualnie nieco esencji waniliowej
- sok i skórka otarta z cytryny do smaku
- 4 łyżki mieszanki keksowej lub mieszanej skórki pomarańczowej i z owocu cytronu
- 1/4 szklanki chipsów lub wiórków czekoladowych (lub pokrojonej w kosteczkę gorzkiej czekolady)
Oraz:
- 2 l oleju arachidowego do głębokiego smażenia
- 1 roztrzepane białko do sklejania ciastek
- cukier puder do posypania
Do dekoracji:
- wiśnie koktajlowe (po dwie na każde cannolo; w przepisach z Palermo) albo grubo pokrojone pistacje (w przepisach ze wschodniej Sycylii)
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy likier - tyle, ile potrzeba, aby powstało twarde ciasto. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne. Wtedy lepimy z niego kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie robimy nadzienie: ricottę przekładamy na zawieszone nad miską gęste sitko i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby odciekła. Następnie rozcieramy z cukrem lub miodem i ewentualnie esencją waniliową, przyprawiamy do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny. Mieszamy z kandyzowaną skórką cytrusów i chipsami czekoladowymi, tak jak w przepisie klasycznym, ale uwaga: bakalie i czekoladę można bez szkody pominąć. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wkładamy do lodówki. Wyjmujemy z lodówki ciasto na cannoli i dzielimy na 4 porcje. Każdą cieniutko rozwałkowujemy na placek o grubości 1 mm, wycinamy kółka o średnicy kilku centymetrów. Każde kółko rozwałkowujemy jeszcze cieniej, nadając mu owalny kształt (dłuższa oś placuszka powinna mieć około 10 cm). Na każdym placuszku kładziemy wzdłuż posmarowaną olejem (to ważne!) rurkę do cannoli*, nawijamy na nią ciasto, brzegi sklejamy roztrzepanym białkiem. Rozgrzewamy olej mniej więcej do 180°C (nie może być zbyt gorący, bo ciastka się spalą, ani za zimny, bo wchłoną tłuszcz) i delikatnie wkładamy rurki z ciastem. Smażymy 3 minuty na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, a gdy przestygną, delikatnie zdejmujemy gotowe cannoli z metalowych rurek. Napełniamy schłodzoną masą z ricotty, oprószamy cukrem pudrem. Cannoli można ozdobić na (co najmniej) dwa sposoby. My proponujemy albo wcisnąć w każdy koniec ciastka wisienkę, albo zanurzyć oba końce w pokrojonych pistacjach. *około 10 cm długości i 2 cm średnicy; w sprzedaży są też mniejsze i węższe. Dostępne np. w Tesco (firma Zenker). Jeśli nie uda się wam ich kupić, możecie skręcić je sami z grubej folii aluminiowej (np. z tacek do grillowania).
Fiskars do siekania Fuzion | FISKARS TAKUMI SANTUKO NÓŻ | Fissler - Magic - nóż |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |