14 dań z kurczaka do wypróbowania w tym tygodniu

Burger pikantny (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Burger pikantny
Składniki
- 50 dag mielonej piersi kurczaka
- 4 dymki (biała i zielona część)
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki sosu worcester
- 1/2 łyżeczki tabasco
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 okrągłe razowe bułeczki
- 4 liście sałaty
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
- 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.

Coq au Vin
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 1 duży (2 kg) kurczak
Marynata:
- 2 pokrojone w plastry marchewki
- 2 pokrojone w plastry cebule
- 1 pokrojony w cząstki pomidor
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanej natki
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 2 butelki (najlepiej bordeaux) czerwonego wina
- 60 ml winiaku
- 60 ml oleju
Dodatki:
- 100 g masła
- 6 łyżek oleju
- 40 g mąki
- sól
- 250 g marynowanych cebulek
- 1 łyżka cukru
- pieprz, sól
- 300 g małych pieczarek
- 250 g plastrów wędzonego boczku
Sposób przygotowania
Kurczaka dzielimy na kawałki: piersi i udka na pół, oddzielnie skrzydełka. Przygotowujemy marynatę, mieszając jej składniki, zanurzamy w niej kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 12 godz. Dzięki marynowaniu w czerwonym winie mięso nasyci się jego aromatem, skruszeje i nabierze miękkości. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, osuszamy (marynatę zachowujemy).
Obsmażamy w brytfannie lub na głębokiej patelni na maśle z olejem. Wrzucamy warzywa i zioła wyłowione z marynaty, smażymy 5 minut. Dodajemy mąkę i dusimy 2 minuty. Wlewamy płyn z marynaty, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C. W tym czasie wrzucamy na patelnię marynowaną cebulkę, zalewamy wodą i doprawiamy łyżką cukru, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w ćwiartki, obsmażamy na maśle i dusimy, doprawiając do smaku. Kiedy woda z pieczarek odparuje, mieszamy je z cebulką. Bekon kroimy w paski, obsmażamy na skwarki i dodajemy do cebulek z pieczarkami.
Wyjmujemy kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzamy, warzywa przecieramy, a potem dodajemy do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Wkładamy kurczaka do brytfanny, zalewamy mieszaniną warzywno-pieczarkową. Dusimy pod przykryciem 5 minut.

Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 piersi kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- 1,5 l oleju rzepakowego
- 1 ogórek
Sałatka:
- 1 łyżka sezamu
- 1 papryczka chilli
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mały pęczek posiekanej natki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.
Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki.
Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.

Wrapy a la Caesar
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 8 łyżek 12% śmietany
- 4 fileciki anchois
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 4 liście rzymskiej sałaty
- 4 pszenne tortille
Sposób przygotowania
Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.
W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.
Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.
Sałatka wypełniająca wrapy to interpretacja sałatki a la Caesar. W tej formie wygodniej się ją zjada!

Pikantny pieczony kurczak
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki pikantnego sosu chilli
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 duża pokrojona w cząstki cebula
- 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania
Mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kurczaka, mieszamy, aby sos pokrył mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 min, następnie układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 min, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.

Kurczak cytrynowy
Składniki
- sok z 2 cytryn
- 2/3 szklanki oliwy
- 2 kg kawałków kurczaka
- po 2 łyżeczki soli i oregano
- łyżeczka pieprzu
- 2 cytryny
Sposób przygotowania
Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny.Grecy podają cytrynowego kurczaka i ciasto ze szpinakiem także w Wielkanoc, choć nie są to dania tradycyjne, typowo świąteczne.

Korzenny gulasz z kurczakiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 podudzia z kością kurczaka
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- garść suszonych moreli
- sól, pieprz
- 1 pęczek ziół (np. oregano lub kolendry)
- 2 szklanki kuskusu
Sposób przygotowania
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.
Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

Curry tika masala
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 l rzadkiego przecieru pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru
- garść zmielonych orzeszków ziemnych
- sól
- pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę, albo po prostu z ryżem.

Zupa z kurczaka z mleczkiem kokosowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 500 ml mleczka kokosowego
- 500 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 młode cebule
- 2 łyżki gotowego sosu rybnego (niekoniecznie)
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- szczypta kurkumy
- szczypta chilli
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, cebule drobno siekamy. Papryczkę chilli myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy 500 ml wody, wkładamy kurczaka, zmiażdżony czosnek, kurkumę i szczyptę chilli w proszku. Gotujemy 20 min. Dodajemy papryczkę chilli, cebule, sok z limonki i ewentualnie sos rybny. Gotujemy jeszcze 2 min i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerze, dekorujemy miętą i plastrem limonki.

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym
dla 2 osób
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado (pozbawione pestki)
Sos musztardowy
- odrobina cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 10-15 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 30 dag filetów z kurczaka
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 30 dag dojrzewającego koziego sera
- szpinak
- 4-6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, cienko rozbijamy i układamy na folii spożywczej, tak aby brzegi filetów zachodziły na siebie. Na środku połączonych filetów kładziemy suszone pomidory, kawałki koziego sera i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety zwijamy (w folii) w roladę i wkładamy do lodówki na 30 min. Zdejmujemy folię z mięsa. Rumienimy roladę ze wszystkich stron na oliwie. Następnie pieczemy ją w temp. 190°C przez 8-10 min. Roladę kroimy na plastry i podajemy z mieszanką sałat.

Kura z zielonym groszkiem pod ciastem francuskim
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4-6 porcji kury (np. nóżki, pierś podzielona na części)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek dymki
- 1 paczka (400 g) mrożonego groszku
- 1 paczka ciasta francuskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Obsmażamy kawałki mięsa ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, przesmażamy grubo posiekaną dymkę. Wrzucamy zamrożony groszek i dusimy kilka minut, solimy do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Dużą formę smarujemy masłem. Na dnie układamy groszek, a na nim - kawałki kury. Wierzch zalepiamy ciastem francuskim. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy w kilku miejscach. Pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160-180°C i pieczemy jeszcze pół godziny.

Tacosy z kurczakiem i guacamole
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 2 piersi kurczaka
- sól, pieprz
- 1 pęczek kolendry
- 1 papryczka chilli
- 2 limonki
- 4 tortille pszenne lub kukurydziane
- 1 porcja guacamole
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek oraz cebulę szklimy na oliwie. Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wraz z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z cebulą, czosnkiem, posiekaną kolendrą i połową posiekanego chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy sokiem z 1 limonki. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C) lub na suchej patelni. Każdą tortillę smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki.Uwaga: przepis można urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa.

Kurczak z mango i mlekiem kokosowym
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chilli (bez pestek)
- 3-4 łyżki oleju
- 3-4 łyżki oleju
- 2 (ok. 300 g, każda umyte i oczyszczone z błon) piersi kurczaka
- 3 łyżki sosu śliwkowego
- 1 mango
- 3-4 świeże grzyby shiitake
- 200 ml mleka kokosowego
- 250 g makaronu ryżowego (wstążki jak tagliatelle)
- kilka listków bazylii tajskiej (można zastąpić zwykłą)
Sposób przygotowania
Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje. Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.