14 dań z kurczaka do wypróbowania w tym tygodniu

Mg
Niewiele rzeczy nas cieszy w lutym. Do wiosny daleko, na śniegu nie da się poszaleć - bo go nie ma. Pełny brzuch i doskonałe jedzenie mogą nas uratować od smutków. Na poprawę humoru polecamy pyszne dania z kurczakiem
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Burger pikantny

Składniki

  • 50 dag mielonej piersi kurczaka
  • 4 dymki (biała i zielona część)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 4 okrągłe razowe bułeczki
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.

1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Coq au Vin

(dla 5-6 osób)

Składniki

  • 1 duży (2 kg) kurczak

Marynata:

  • 2 pokrojone w plastry marchewki
  • 2 pokrojone w plastry cebule
  • 1 pokrojony w cząstki pomidor
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 butelki (najlepiej bordeaux) czerwonego wina
  • 60 ml winiaku
  • 60 ml oleju

Dodatki:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek oleju
  • 40 g mąki
  • sól
  • 250 g marynowanych cebulek
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz, sól
  • 300 g małych pieczarek
  • 250 g plastrów wędzonego boczku

Sposób przygotowania

Kurczaka dzielimy na kawałki: piersi i udka na pół, oddzielnie skrzydełka. Przygotowujemy marynatę, mieszając jej składniki, zanurzamy w niej kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 12 godz. Dzięki marynowaniu w czerwonym winie mięso nasyci się jego aromatem, skruszeje i nabierze miękkości. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, osuszamy (marynatę zachowujemy).

Obsmażamy w brytfannie lub na głębokiej patelni na maśle z olejem. Wrzucamy warzywa i zioła wyłowione z marynaty, smażymy 5 minut. Dodajemy mąkę i dusimy 2 minuty. Wlewamy płyn z marynaty, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C. W tym czasie wrzucamy na patelnię marynowaną cebulkę, zalewamy wodą i doprawiamy łyżką cukru, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w ćwiartki, obsmażamy na maśle i dusimy, doprawiając do smaku. Kiedy woda z pieczarek odparuje, mieszamy je z cebulką. Bekon kroimy w paski, obsmażamy na skwarki i dodajemy do cebulek z pieczarkami.

Wyjmujemy kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzamy, warzywa przecieramy, a potem dodajemy do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Wkładamy kurczaka do brytfanny, zalewamy mieszaniną warzywno-pieczarkową. Dusimy pod przykryciem 5 minut.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 piersi kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 1,5 l oleju rzepakowego
  • 1 ogórek

Sałatka:

  • 1 łyżka sezamu
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mały pęczek posiekanej natki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.

Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki.

Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wrapy a la Caesar

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 łyżek 12% śmietany
  • 4 fileciki anchois
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście rzymskiej sałaty
  • 4 pszenne tortille

Sposób przygotowania

Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.

W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.

Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.

Sałatka wypełniająca wrapy to interpretacja sałatki a la Caesar. W tej formie wygodniej się ją zjada!

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Pikantny pieczony kurczak

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki pikantnego sosu chilli
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 duża pokrojona w cząstki cebula
  • 12 kawałków (z kośćmi i skórą) kurczaka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania

Mieszamy maślankę z oliwą, sosem chilli, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i pieprzem. Dodajemy cebulę i kurczaka, mieszamy, aby sos pokrył mięso. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki (3-12 godz.). Od czasu do czasu odwracamy kurczaka w marynacie. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Mieszamy tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, chilli i łyżeczką soli. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w panierce. Zostawiamy na 30 min, następnie układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 50 min, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Mięso można także upiec na grillu.

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak cytrynowy

Składniki

  • sok z 2 cytryn
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 2 kg kawałków kurczaka
  • po 2 łyżeczki soli i oregano
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania

Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny.Grecy podają cytrynowego kurczaka i ciasto ze szpinakiem także w Wielkanoc, choć nie są to dania tradycyjne, typowo świąteczne.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Korzenny gulasz z kurczakiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 podudzia z kością kurczaka
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • garść suszonych moreli
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek ziół (np. oregano lub kolendry)
  • 2 szklanki kuskusu

Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.

Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

7
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Curry tika masala

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 l rzadkiego przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • garść zmielonych orzeszków ziemnych
  • sól
  • pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę, albo po prostu z ryżem.

8
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa z kurczaka z mleczkiem kokosowym

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 młode cebule
  • 2 łyżki gotowego sosu rybnego (niekoniecznie)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, cebule drobno siekamy. Papryczkę chilli myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy 500 ml wody, wkładamy kurczaka, zmiażdżony czosnek, kurkumę i szczyptę chilli w proszku. Gotujemy 20 min. Dodajemy papryczkę chilli, cebule, sok z limonki i ewentualnie sos rybny. Gotujemy jeszcze 2 min i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerze, dekorujemy miętą i plastrem limonki.

9
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 osób

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 awokado (pozbawione pestki)

Sos musztardowy

  • odrobina cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 10-15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

10
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Rolada drobiowa z kozim serem i suszonymi pomidorami

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 30 dag filetów z kurczaka
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 30 dag dojrzewającego koziego sera
  • szpinak
  • 4-6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, cienko rozbijamy i układamy na folii spożywczej, tak aby brzegi filetów zachodziły na siebie. Na środku połączonych filetów kładziemy suszone pomidory, kawałki koziego sera i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety zwijamy (w folii) w roladę i wkładamy do lodówki na 30 min. Zdejmujemy folię z mięsa. Rumienimy roladę ze wszystkich stron na oliwie. Następnie pieczemy ją w temp. 190°C przez 8-10 min. Roladę kroimy na plastry i podajemy z mieszanką sałat.

11
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kura z zielonym groszkiem pod ciastem francuskim

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 4-6 porcji kury (np. nóżki, pierś podzielona na części)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek dymki
  • 1 paczka (400 g) mrożonego groszku
  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Obsmażamy kawałki mięsa ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, przesmażamy grubo posiekaną dymkę. Wrzucamy zamrożony groszek i dusimy kilka minut, solimy do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Dużą formę smarujemy masłem. Na dnie układamy groszek, a na nim - kawałki kury. Wierzch zalepiamy ciastem francuskim. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy w kilku miejscach. Pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160-180°C i pieczemy jeszcze pół godziny.

12
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tacosy z kurczakiem i guacamole

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 papryczka chilli
  • 2 limonki
  • 4 tortille pszenne lub kukurydziane
  • 1 porcja guacamole

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek oraz cebulę szklimy na oliwie. Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wraz z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z cebulą, czosnkiem, posiekaną kolendrą i połową posiekanego chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy sokiem z 1 limonki. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C) lub na suchej patelni. Każdą tortillę smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki.Uwaga: przepis można urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa.

13
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak z mango i mlekiem kokosowym

(dla 3-4 osób)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chilli (bez pestek)
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 (ok. 300 g, każda umyte i oczyszczone z błon) piersi kurczaka
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 1 mango
  • 3-4 świeże grzyby shiitake
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 250 g makaronu ryżowego (wstążki jak tagliatelle)
  • kilka listków bazylii tajskiej (można zastąpić zwykłą)

Sposób przygotowania

Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje. Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.

14
Więcej na ten temat: kulinarny przebój tygodnia, kurczak