Tortilla hiszpańska czy meksykańska

Przemysław Muszyński
Tortilla z farszem rybnym

Tortilla z farszem rybnym (Fot. Agata Jakuboska)

Narodziła się w Meksyku w czasach prekolumbijskich. Od tamtej pory jej liczni krewni podbili serca mieszkańców całej Ameryki Łacińskiej, Hiszpanii i Portugalii. Rodziną rządzą jednak dwie siostry-tortille: hiszpańska oraz meksykańska.
1 z 8
Fot. shutter
Fot. shutter

Tortilla hiszpańska czy meksykańska

Narodziła się w Meksyku w czasach prekolumbijskich. Od tamtej pory jej liczni krewni podbili serca mieszkańców całej Ameryki Łacińskiej, Hiszpanii i Portugalii. Rodziną rządzą jednak dwie siostry-tortille: hiszpańska oraz meksykańska.

Tortilla hiszpańska jest rodzajem grubego omletu smażonego z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa lub ryb.

Jej najpopularniejsza odmiana to klasyczna tortilla chłopska, opisana przez Cervantesa w "Don Kichocie". Ulubiona potrawa Sancho Pansy ma prostą recepturę: podduszoną na boczku (lub oliwie) mieszaninę cebuli i pociętych w talarki ziemniaków zalewamy rozbełtanymi jajkami i smażymy.

Tortilla meksykańska jest natomiast płaskim plackiem przyrządzanym ze specjalnej mąki kukurydzianej (wykorzystywane do jej produkcji ziarna kukurydzy suszy się na słońcu, a następnie moczy w wodzie z dodatkiem wapna i popiołu).
Tortille ze zwykłej mąki kukurydzianej często są twarde i nie dają się zwijać. Na północy kraju do wypieku placków stosuje się także mąkę pszenną.

Meksykańska tortilla stanowi podstawę innych dań i przekąsek. Najbardziej znane to:

tacos - małe tortille z mięsem wołowym, cebulą, pomidorami oraz czerwoną fasolą lub kukurydzą

burrito - tortilla nadziewana mięsem i warzywami, podana z ostrym sosem

quesadilla - złożona tortilla z farszem serowym

enchilada - podobne danie, tyle że uduszone z sosem

totopos (nachos) - tortilla pokrojona w trójkąciki

tostada - tortilla upieczona na chrupko

Zdjęcie Kuchnia meksykańska/Morex/ - Cornrlia Zingerling Zdjęcie Kuchnia hiszpańska Zdjęcie Kuchnia Meksykańska
Kuchnia meksykańska/Morex/ ... Kuchnia hiszpańska Kuchnia Meksykańska
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 8
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Tortilla hiszpańska

Składniki

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach dodajemy sparzone i obrane ze skórek pomidory. Smażymy 10-15 minut, odstawiamy.

Jajka doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy. Dodajemy tuńczyka i podsmażone warzywa. Masę wlewamy na patelnię, pilnując, by pokryła ją równomiernie. Smażymy do momentu, aż spodnia warstwa się zrumieni. Wówczas odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Presto 594346 G 26cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm Tescoma Patelnia Presto 594...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 8
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Podstawowe placki na tortillę meksykańską

(na 8 sztuk)

Składniki

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek wody

Sposób przygotowania

Obie mąki oraz sól przesypujemy przez sitko, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy 10-15 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej lub blasze, najlepiej bez tłuszczu

Zdjęcie Miska kuchenna z rantem-poj.14 L Zdjęcie Koziol Miska 28 cm Zdjęcie CURVER Miska kuchenna 2,5L
Miska kuchenna z rantem-poj... Koziol Miska 28 cm CURVER Miska kuchenna 2,5L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 8
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Tortilla z farszem rybnym

(dla 8 osób)

Składniki

  • 8 tortilli

Farsz:

Sposób przygotowania

Rozcinamy tortille w taki sposób, by utworzyły kieszonki (jeśli się nie da, składamy placek w sakiewkę). Jedną cebulę siekamy i gotujemy z oczyszczoną makrelą, dodajemy po 1 łyżeczce tymianku oraz oregano. Po 15-20 minutach odcedzamy rybę, obieramy ją ze skóry, usuwamy ości, drobno siekamy i odstawiamy. Obieramy i siekamy drugą cebulę, podsmażamy ją do miękkości na posmarowanej oliwą patelni. Dodajemy obrane ze skórek i posiekane pomidory i dusimy 5 minut.
Następnie wrzucamy posiekaną drobno papryczkę oraz fasolę i nadal dusimy przez 10-20 minut, aż większość płynu odparuje. Dodajemy rybę. Przyprawiamy resztą tymianku, oregano i kolendrą. Gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy z ognia. Farszem napełniamy tortille.

Tę potrawę najczęściej jada się w nadmorskich regionach Ameryki Środkowej oraz na północnych wybrzeżach Ameryki Południowej.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem Zdjęcie Dekoria Komplet noży w bloku S&P Soho czerwony
Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży... Dekoria Komplet noży w blok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 8
Fot. Agata Jakubowska
Fot. Agata Jakubowska

Tortilla po argentyńsku

(dla 6 osób)

Składniki

  • 6 pszennych tortilli

Farsz:

  • 500 g wołowiny (udziec, rostbef)
  • po 1/3 szklanki oliwy i soku cytryny
  • 6 łyżeczek chilli
  • po 1 łyżeczce pieprzu i soli
  • po 1 szklance pokruszonego, ostrego sera cheddar i tartej mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Salsa:

  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryczki chilli
  • 1/2 małej papai
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na cienkie plastry wielkości placków, lekko rozbijamy i zanurzamy w mieszaninie oliwy, soku cytrynowego, sproszkowanego chilli, pieprzu oraz soli. Marynujemy w lodówce przez 8 godzin. Przygotowujemy salsę. Miksujemy obrane ze skórek, posiekane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do rondla, dodajemy posiekane papryczki chilli, pokrojoną w kostkę papaję, sok
z cytryny i pieprz. Dusimy 15 minut i odstawiamy na godzinę, aby składniki się przegryzły.

Zamarynowaną wołowinę grillujemy około 15 minut, od czasu do czasu polewając oliwą z marynaty. Gdy mięso się piecze, mieszamy oba gatunki sera ze szczypiorkiem i posypujemy tą mieszanką tortille. Gdy mięso się dobrze zrumieni, układamy je na tortillach i grillujemy 5 min, aż ser lekko się stopi; smarujemy salsą. Tortille zawijamy i podajemy.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy KUBIKO 62369 Zdjęcie THK Komplet obiadowy 30el. DUNE OPT13896 Zdjęcie LUMINARC Zastawa stołowa Carine
Ambition Serwis obiadowy KU... THK Komplet obiadowy 30el. ... LUMINARC Zastawa stołowa Ca...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 8
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Wenezuelskie quesadillas

(dla 2 osób)

Składniki

  • 300 g ciasta na tortille
  • 400 g żółtego sera
  • cebule
  • 8 ostrych papryczek (chilli, pepperoni lub czereśniowe)
  • oliwa

Sos:

Sposób przygotowania

Z ciasta formujemy placki o średnicy około 10 cm. Ser kroimy w plastry, układamy na tortillach. Cebulę oraz papryczki siekamy, rozkładamy na połowie placków i przykrywamy pozostałymi. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Przygotowujemy sos. Papryczki pozbawiamy pestek, drobno siekamy i rumienimy na patelni. Pomidory obieramy ze skórki, siekamy wraz z cebulą i liśćmi kolendry. Wszystkie składniki wkładamy do rondla, przyprawiamy pieprzem oraz słodką papryką, podlewamy sokiem z cytryny i dusimy przez blisko 10 minut. Gotowe quesadillas przed podaniem polewamy sosem.

Zdjęcie Elvang Obrus Moon Stalowy Zdjęcie Elvang Obrus Bohemia Biały Zdjęcie Home&You Obrus Fontana
Elvang Obrus Moon Stalowy Elvang Obrus Bohemia Biały Home&You Obrus Fontana
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 8
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Tortilla po karaibsku

(dla 4 osób)

Składniki

  • 4 tortille

Farsz

Sposób przygotowania

Oraną cebulę drobno siekamy, papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mango i awokado obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy papryczkę i owoce. Gdy mango zmięknie, wrzucamy natkę pietruszki, podlewamy sokiem z cytryny i dodajemy krewetki. Dusimy 5-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Napełniamy farszem tortille i zawijamy je. Podajemy na ciepło.

Zdjęcie Gerlach Sztućce Celestia - komplet sztućców 68 szt. 12 os, złocony, walizka Zdjęcie Gerlach Celestia NK 04A Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie Ambition Sztućce w walizce 24 elem OPT10262
Gerlach Sztućce Celestia - ... Gerlach Celestia NK 04A Zes... Ambition Sztućce w walizce ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 8
Fot. Agata Jakuboska
Fot. Agata Jakuboska

Tortilla po meksykańsku

(dla 8 osób)

Składniki

  • 8 tortilli

Farsz:

  • 2 duże cebule
  • oliwa do smażenia
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory
  • 1 słodka papryka (dowolnego koloru)
  • 250 g czerwonej fasoli
  • 250 g kukurydzy
  • po 2 łyżeczki pieprzu i sproszkowanego chilli

Sposób przygotowania

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę dusimy do miękkości na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso oraz posiekany czosnek i smażymy. Wrzucamy kolejno obrane ze skórki pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy tak długo, aż mieszanina zgęstnieje. Doprawiamy, nakładamy na placki i zawijamy, zaginając jedną z końcówek.

Zdjęcie Gald Półka + przyprawy 12S 5904006098311 Zdjęcie Gald Przyprawnik obrotowy + przyprawy 9TS 5904006098656 Zdjęcie Gald Przyprawnik obrotowy + przyprawy 16LS 5904006098694
Gald Półka + przyprawy 12S ... Gald Przyprawnik obrotowy +... Gald Przyprawnik obrotowy +...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info