Tortilla hiszpańska czy meksykańska

Tortilla z farszem rybnym (Fot. Agata Jakuboska)

Tortilla hiszpańska czy meksykańska
Narodziła się w Meksyku w czasach prekolumbijskich. Od tamtej pory jej liczni krewni podbili serca mieszkańców całej Ameryki Łacińskiej, Hiszpanii i Portugalii. Rodziną rządzą jednak dwie siostry-tortille: hiszpańska oraz meksykańska.
Tortilla hiszpańska jest rodzajem grubego omletu smażonego z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa lub ryb.
Jej najpopularniejsza odmiana to klasyczna tortilla chłopska, opisana przez Cervantesa w "Don Kichocie". Ulubiona potrawa Sancho Pansy ma prostą recepturę: podduszoną na boczku (lub oliwie) mieszaninę cebuli i pociętych w talarki ziemniaków zalewamy rozbełtanymi jajkami i smażymy.
Tortilla meksykańska jest natomiast płaskim plackiem przyrządzanym ze specjalnej mąki kukurydzianej (wykorzystywane do jej produkcji ziarna kukurydzy suszy się na słońcu, a następnie moczy w wodzie z dodatkiem wapna i popiołu).
Tortille ze zwykłej mąki kukurydzianej często są twarde i nie dają się zwijać. Na północy kraju do wypieku placków stosuje się także mąkę pszenną.
Meksykańska tortilla stanowi podstawę innych dań i przekąsek. Najbardziej znane to:
tacos - małe tortille z mięsem wołowym, cebulą, pomidorami oraz czerwoną fasolą lub kukurydzą
burrito - tortilla nadziewana mięsem i warzywami, podana z ostrym sosem
quesadilla - złożona tortilla z farszem serowym
enchilada - podobne danie, tyle że uduszone z sosem
totopos (nachos) - tortilla pokrojona w trójkąciki
tostada - tortilla upieczona na chrupko
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchnia meksykańska/Morex/ ... | Kuchnia hiszpańska | Kuchnia Meksykańska |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Tortilla hiszpańska
Składniki
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach dodajemy sparzone i obrane ze skórek pomidory. Smażymy 10-15 minut, odstawiamy.
Jajka doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy. Dodajemy tuńczyka i podsmażone warzywa. Masę wlewamy na patelnię, pilnując, by pokryła ją równomiernie. Smażymy do momentu, aż spodnia warstwa się zrumieni. Wówczas odwracamy i smażymy z drugiej strony.
![]() |
![]() |
![]() |
Fissler Patelnia Patelnia G... | Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm | Tescoma Patelnia Presto 594... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Podstawowe placki na tortillę meksykańską
(na 8 sztuk)
Składniki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 łyżek wody
Sposób przygotowania
Obie mąki oraz sól przesypujemy przez sitko, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy 10-15 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej lub blasze, najlepiej bez tłuszczu
![]() |
![]() |
![]() |
Miska kuchenna z rantem-poj... | Koziol Miska 28 cm | CURVER Miska kuchenna 2,5L |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tortilla z farszem rybnym
(dla 8 osób)
Składniki
- 8 tortilli
Farsz:
- 2 cebule
- 300 g świeżej ryby
- po 2 łyżeczki oregano i tymianku
- oliwa do smażenia
- 200 g pomidorów
- 1 ostra papryczka (chilli, pepperoni lub czereśniowa)
- 100 g namoczonej czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka posiekanych liści kolendry
Sposób przygotowania
Rozcinamy tortille w taki sposób, by utworzyły kieszonki (jeśli się nie da, składamy placek w sakiewkę). Jedną cebulę siekamy i gotujemy z oczyszczoną makrelą, dodajemy po 1 łyżeczce tymianku oraz oregano. Po 15-20 minutach odcedzamy rybę, obieramy ją ze skóry, usuwamy ości, drobno siekamy i odstawiamy. Obieramy i siekamy drugą cebulę, podsmażamy ją do miękkości na posmarowanej oliwą patelni. Dodajemy obrane ze skórek i posiekane pomidory i dusimy 5 minut.
Następnie wrzucamy posiekaną drobno papryczkę oraz fasolę i nadal dusimy przez 10-20 minut, aż większość płynu odparuje. Dodajemy rybę. Przyprawiamy resztą tymianku, oregano i kolendrą. Gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy z ognia. Farszem napełniamy tortille.
Tę potrawę najczęściej jada się w nadmorskich regionach Ameryki Środkowej oraz na północnych wybrzeżach Ameryki Południowej.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Dekoria Komplet noży w blok... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tortilla po argentyńsku
(dla 6 osób)
Składniki
- 6 pszennych tortilli
Farsz:
- 500 g wołowiny (udziec, rostbef)
- po 1/3 szklanki oliwy i soku cytryny
- 6 łyżeczek chilli
- po 1 łyżeczce pieprzu i soli
- po 1 szklance pokruszonego, ostrego sera cheddar i tartej mozzarelli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Salsa:
- 2 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 3 papryczki chilli
- 1/2 małej papai
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na cienkie plastry wielkości placków, lekko rozbijamy i zanurzamy w mieszaninie oliwy, soku cytrynowego, sproszkowanego chilli, pieprzu oraz soli. Marynujemy w lodówce przez 8 godzin. Przygotowujemy salsę. Miksujemy obrane ze skórek, posiekane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do rondla, dodajemy posiekane papryczki chilli, pokrojoną w kostkę papaję, sok
z cytryny i pieprz. Dusimy 15 minut i odstawiamy na godzinę, aby składniki się przegryzły.
Zamarynowaną wołowinę grillujemy około 15 minut, od czasu do czasu polewając oliwą z marynaty. Gdy mięso się piecze, mieszamy oba gatunki sera ze szczypiorkiem i posypujemy tą mieszanką tortille. Gdy mięso się dobrze zrumieni, układamy je na tortillach i grillujemy 5 min, aż ser lekko się stopi; smarujemy salsą. Tortille zawijamy i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Serwis obiadowy KU... | THK Komplet obiadowy 30el. ... | LUMINARC Zastawa stołowa Ca... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Wenezuelskie quesadillas
(dla 2 osób)
Składniki
- 300 g ciasta na tortille
- 400 g żółtego sera
- 3 cebule
- 8 ostrych papryczek (chilli, pepperoni lub czereśniowe)
- oliwa
Sos:
- 2 ostre papryczki
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Z ciasta formujemy placki o średnicy około 10 cm. Ser kroimy w plastry, układamy na tortillach. Cebulę oraz papryczki siekamy, rozkładamy na połowie placków i przykrywamy pozostałymi. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Przygotowujemy sos. Papryczki pozbawiamy pestek, drobno siekamy i rumienimy na patelni. Pomidory obieramy ze skórki, siekamy wraz z cebulą i liśćmi kolendry. Wszystkie składniki wkładamy do rondla, przyprawiamy pieprzem oraz słodką papryką, podlewamy sokiem z cytryny i dusimy przez blisko 10 minut. Gotowe quesadillas przed podaniem polewamy sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
Elvang Obrus Moon Stalowy | Elvang Obrus Bohemia Biały | Home&You Obrus Fontana |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tortilla po karaibsku
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 tortille
Farsz
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra papryczka (chilli, pepperoni lub czereśniowa)
- 1 ząbek czosnku
- 1 mango
- 1 awokado
- olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 400 g obranych krewetek królewskich lub tygrysich
Sposób przygotowania
Oraną cebulę drobno siekamy, papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mango i awokado obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy papryczkę i owoce. Gdy mango zmięknie, wrzucamy natkę pietruszki, podlewamy sokiem z cytryny i dodajemy krewetki. Dusimy 5-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Napełniamy farszem tortille i zawijamy je. Podajemy na ciepło.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerlach Sztućce Celestia - ... | Gerlach Celestia NK 04A Zes... | Ambition Sztućce w walizce ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tortilla po meksykańsku
(dla 8 osób)
Składniki
- 8 tortilli
Farsz:
- 2 duże cebule
- oliwa do smażenia
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 słodka papryka (dowolnego koloru)
- 250 g czerwonej fasoli
- 250 g kukurydzy
- po 2 łyżeczki pieprzu i sproszkowanego chilli
Sposób przygotowania
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę dusimy do miękkości na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso oraz posiekany czosnek i smażymy. Wrzucamy kolejno obrane ze skórki pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy tak długo, aż mieszanina zgęstnieje. Doprawiamy, nakładamy na placki i zawijamy, zaginając jedną z końcówek.
![]() |
![]() |
![]() |
Gald Półka + przyprawy 12S ... | Gald Przyprawnik obrotowy +... | Gald Przyprawnik obrotowy +... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |