Przepisy na dania z mozarellą

Mg
Klopsiki z mozzarellą

Klopsiki z mozzarellą (Fot. Marcin Klaban)

Mozzarella to nie tylko dodatek do pizzy. Wypróbuj nasze pomysły na ten wspaniały, włoski ser.
1 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsiki z mozzarellą

(dla 4 osób)

 Składniki na klopsiki z mozarellą:

. 2 ząbki czosnku
. 3 czerwone cebule
. olej lub oliwa do smażenia
. 250 g mielonej wołowiny
. 125 g mozzarelli
. mała garść orzechów włoskich
. sól, pieprz
. 1 łyżeczka sosu Worcestershire
. 1 pęczek natki pietruszki
. 2 łyżeczki cukru
. 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

 

Jak zrobić klopsiki z mozarellą?

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.

2 z 8
Fot. Shutterstock/stockcreations
Fot. Shutterstock/stockcreations

Lazania po bolońsku

Lazania po bolońsku - składniki

. 1 łodyga selera naciowego
. 2 cebule
. 1 ząbek czosnku
. 2 łyżki oliwy
. 500 g mielonej wołowiny
. 100 g szynki pokrojonej w kostkę
. 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
. 1 szklanka bulionu
. 750 g pomidorów
. gałka muszkatołowa
. pieprz, sól do smaku
. 12 płatów zielonej lazanii
. 50 g masła
. 150 g mozzarelli w plastrach
. 100 g tartego parmezanu

 

Sos beszamelowy:

  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • 1 litr mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Jak zrobić lazanię po bolońsku?

Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.  Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200°C.

3 z 8
Fot. Paweł Jaszczuk
Fot. Paweł Jaszczuk

Ślimaczki z mozzarellą i bazylią

dla 5 osób

 Ciasto:

  • 750 g mąki
  • 350 ml wody
  • 2 g suchych drożdży
  • 50 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 Na wierzch:

  • 60 g pulpy pomidorowej
  • 100 g mozzarelli do pizzy
  • 8 listków świeżej bazylii

 

Ślimaczki z mozzarellą i bazylią - sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, olejem oraz solą i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulę, rozwałkowujemy na placek, smarujemy pulpą pomidorową, posypujemy startą mozzarellą i listkami bazylii. Zwijamy w rulon, kroimy na plastry i pieczemy 10-12 minut w 220°C. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem.

Autor

Ernest Jagodziński
4 z 8
Fot. Paweł Jaszczuk
Fot. Paweł Jaszczuk

Quesadilla z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i serem pecorino

dla 2-3 osób

Składniki na quesadilla z kurczakiem:

. 1 pierś kurczaka (najlepiej zagrodowego)
. 2 łyżki oliwy z wytłoczyn
. sól i pieprz
. 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
. 1 szalotka
. 1 małe chilli (dodajemy, jeśli dziecko, tak jak Julek, lubi ostre potrawy, w innym przypadku rezygnujemy z chilli)
. 2 tortille bezglutenowe (można kupić w sklepach internetowych)
. keczup (jeśli dziecko jest na diecie, tak jak Julek, musi to być keczup bezglutenowy)
. garść świeżego szpinaku
. 200 g sera pecorino
. 1 kulka mozzarelli
. 1 ugotowana kolba kukurydzy

Jak zrobić quesadilla z kurczakiem

Pierś kurczaka obsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Umytego pomidora kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy ostrych potraw), doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille keczupem (Julcio go uwielbia). Kroimy mięso na kawałeczki*, układamy je na jednej tortilli wraz z porcją pomidorowej salsy i liśćmi szpinaku. Posypujemy startym serem pecorino, porwaną na kawałki mozzarellą i skrojonymi z kolby ziarnami kukurydzy. Przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając, aby tortille dobrze się zlepiły. Grillujemy lub podgrzewamy na suchej patelni, aż ser się roztopi. Ściągamy z patelni i kroimy na sześć trójkątów.

Uwaga:
*To ważne, by mięso pokroić tuż przed ułożeniem na tortilli. Nie zdąży obeschnąć i pozostanie soczyste i delikatne.

Autor

Tomasz Trąbski
5 z 8
Fot. Miód Malina
Fot. Miód Malina

Roladki z szynki parmeńskiej, bakłażana i mozzarelli

(Melanzane e parma) Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola

(dla 1-2 osób)

 Roladki z szynki parmeńskiej - składniki:

. 1/2 bakłażana
. 50 ml octu balsamicznego
. 2 ząbki czosnku
. 1/2 łyżeczki posiekanej natki
. sól, pieprz
. 3 plastry szynki parmeńskiej
. 6 małych kulek mozzarelli
. spora garść rukoli
. kilka pomidorków cherry
. odrobina pesto
. i octu balsamicznego do dekoracji

Jak przygotować roladki z szynki parmeńskiej

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które grillujemy po minucie z obu stron. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ocet balsamiczny, roztarty czosnek i pietruszkę, doprawiając solą oraz pieprzem. Wkładamy do niej plastry zgrillowanego bakłażana, marynujemy 5 minut, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Na każdym plastrze szynki kładziemy po jednym plastrze bakłażana i po dwie kulki mozzarelli. Zawijamy w zgrabne roladki, kroimy je na skos i układamy na talerzu. Dekorujemy rukolą, pomidorkami cherry oraz odrobiną pesto i zredukowanego octu balsamicznego.

6 z 8
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Gołąbki włoskie

(dla 4 osób)

 Składniki na gołąbki włoskie:

. 4 pojedyncze, oczyszczone piersi z kurczaka
. 4 duże sparzone liście kapusty włoskiej
. 12 połówek suszonych pomidorów
. 4 "słupki" twardej mozzarelli (1,5x1,5x12 cm)
. kilkanaście listków bazylii
. sól, pieprz
. odrobina ostrej papryki
. 1 l bulionu warzywnego
. 3 pomidory

Jak zrobić włoskie gołąbki:

Piersi kurczaka cienko rozbijamy (najlepiej przez folię). Każdą układamy na liściu, na środku kładziemy po 3 kawałki suszonych pomidorów, po jednym słupku mozzarelli i po kilka listków bazylii. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, zwijamy jak zwykłego gołąbka. Przygotowane gołąbki układamy w szerokim rondlu, wlewamy tyle bulionu, aby były w nim zanurzone do połowy, przykrywamy i dusimy 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy jeszcze pół godziny.

7 z 8
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Argentyńskie pierożki

(dla 2 osób)

Argentyńskie pierożki - składniki:

 . 250 g mąki
. 2 łyżki oliwy
. 1 łyżka soli
. 1 szklanka wody
. 200 g mozzarelli
. 100 g szynki
. 1/2 szklanki startego parmezanu
. 250 g ricotty

Jak zrobić argentyńskie pierożki:

Mąkę wsypujemy do miski, pośrodku robimy dołek, do którego wsypujemy sól, wlewamy oliwę i gorącą wodę, cały czas mieszając. Wykładamy masę na stolnicę, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je placek o grubości 2 mm i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Mozzarellę ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną szynką, parmezanem i ricottą. Nakładamy po łyżce farszu na połowę krążków, nakrywamy pozostałymi krążkami i sklejamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej sorrentinos. Gotujemy, aż pierożki wypłyną na powierzchnię, jakieś 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietanką lub sosem pomidorowym.

Uwaga: W Argentynie jada się sporo potraw rodem z kuchni włoskiej. Jednak o sorrentinos można powiedzieć, że to prawdziwie argentyński, a nie włoski specjał, ponieważ wymyślono je w Buenos Aires, w restauracji Sorrento.

Autor

Martin Gimenez Castro
8 z 8
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z cukinią i rukolą

(dla 2-4 osób)

 Ciasto na pizzę:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

 

Na wierzch pizzy:

. 2 średnie cukinie
. 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
. 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
. 50 g orzeszków piniowych
. 1 łyżka miodu
. 2-3 garście rukoli
. pieprz, sól

 Jak zrobić pizzę z cukinią i rukolą?

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.

Autor

Paulina Jakóbiec