8 przepisów z mozzarellą do ugotowania w tym tygodniu

Klopsiki z mozzarellą
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone cebule
- olej lub oliwa do smażenia
- 250 g mielonej wołowiny
- 125 g mozzarelli
- mała garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.

Lazania po bolońsku
Składniki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- 750 g pomidorów
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól do smaku
- 12 płatów zielonej lazanii
- 50 g masła
- 150 g mozzarelli w plastrach
- 100 g tartego parmezanu
Sos beszamelowy:
- 80 g masła
- 80 g mąki
- 1 litr mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200°C.

Ślimaczki z mozzarellą i bazylią
dla 5 osób
Ciasto:
- 750 g mąki
- 350 ml wody
- 2 g suchych drożdży
- 50 ml oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Na wierzch:
- 60 g pulpy pomidorowej
- 100 g mozzarelli do pizzy
- 8 listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, olejem oraz solą i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulę, rozwałkowujemy na placek, smarujemy pulpą pomidorową, posypujemy startą mozzarellą i listkami bazylii. Zwijamy w rulon, kroimy na plastry i pieczemy 10-12 minut w 220°C. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem.
Autor
Ernest Jagodziński
Quesadillas z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i serem pecorino
dla 2-3 osób
Składniki
- 1 pierś kurczaka (najlepiej zagrodowego)
- 2 łyżki oliwy z wytłoczyn
- sól i pieprz
- 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 1 małe chilli (dodajemy, jeśli dziecko, tak jak Julek, lubi ostre potrawy, w innym przypadku rezygnujemy z chilli)
- 2 tortille bezglutenowe (można kupić w sklepach internetowych)
- keczup (jeśli dziecko jest na diecie, tak jak Julek, musi to być keczup bezglutenowy)
- garść świeżego szpinaku
- 200 g sera pecorino
- 1 kulka mozzarelli
- 1 ugotowana kolba kukurydzy
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka obsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Umytego pomidora kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy ostrych potraw), doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille keczupem (Julcio go uwielbia). Kroimy mięso na kawałeczki*, układamy je na jednej tortilli wraz z porcją pomidorowej salsy i liśćmi szpinaku. Posypujemy startym serem pecorino, porwaną na kawałki mozzarellą i skrojonymi z kolby ziarnami kukurydzy. Przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając, aby tortille dobrze się zlepiły. Grillujemy lub podgrzewamy na suchej patelni, aż ser się roztopi. Ściągamy z patelni i kroimy na sześć trójkątów.
Uwaga:
*To ważne, by mięso pokroić tuż przed ułożeniem na tortilli. Nie zdąży obeschnąć i pozostanie soczyste i delikatne.
Autor
Tomasz Trąbski
Roladki z szynki parmeńskiej, bakłażana i mozzarelli
(Melanzane e parma) Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola
(dla 1-2 osób)
Składniki
- 1/2 bakłażana
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki
- sól, pieprz
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- 6 małych kulek mozzarelli
- spora garść rukoli
- kilka pomidorków cherry
- odrobina pesto
- i octu balsamicznego do dekoracji
Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które grillujemy po minucie z obu stron. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ocet balsamiczny, roztarty czosnek i pietruszkę, doprawiając solą oraz pieprzem. Wkładamy do niej plastry zgrillowanego bakłażana, marynujemy 5 minut, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Na każdym plastrze szynki kładziemy po jednym plastrze bakłażana i po dwie kulki mozzarelli. Zawijamy w zgrabne roladki, kroimy je na skos i układamy na talerzu. Dekorujemy rukolą, pomidorkami cherry oraz odrobiną pesto i zredukowanego octu balsamicznego.

Gołąbki włoskie
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 pojedyncze, oczyszczone piersi z kurczaka
- 4 duże sparzone liście kapusty włoskiej
- 12 połówek suszonych pomidorów
- 4 "słupki" twardej mozzarelli (1,5x1,5x12 cm)
- kilkanaście listków bazylii
- sól, pieprz
- odrobina ostrej papryki
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 pomidory
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka cienko rozbijamy (najlepiej przez folię). Każdą układamy na liściu, na środku kładziemy po 3 kawałki suszonych pomidorów, po jednym słupku mozzarelli i po kilka listków bazylii. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, zwijamy jak zwykłego gołąbka. Przygotowane gołąbki układamy w szerokim rondlu, wlewamy tyle bulionu, aby były w nim zanurzone do połowy, przykrywamy i dusimy 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy jeszcze pół godziny.

Argentyńskie pierożki
Sorrentinos
(dla 2 osób)
Składniki
- 250 g mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka wody
- 200 g mozzarelli
- 100 g szynki
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 250 g ricotty
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do miski, pośrodku robimy dołek, do którego wsypujemy sól, wlewamy oliwę i gorącą wodę, cały czas mieszając. Wykładamy masę na stolnicę, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je placek o grubości 2 mm i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Mozzarellę ścieramy na tarce, mieszamy z posiekaną szynką, parmezanem i ricottą. Nakładamy po łyżce farszu na połowę krążków, nakrywamy pozostałymi krążkami i sklejamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej sorrentinos. Gotujemy, aż pierożki wypłyną na powierzchnię, jakieś 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze śmietanką lub sosem pomidorowym.
Uwaga: W Argentynie jada się sporo potraw rodem z kuchni włoskiej. Jednak o sorrentinos można powiedzieć, że to prawdziwie argentyński, a nie włoski specjał, ponieważ wymyślono je w Buenos Aires, w restauracji Sorrento.
Autor
Martin Gimenez Castro
Pizza z cukinią i rukolą
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 2 średnie cukinie
- 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
- 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 łyżka miodu
- 2-3 garście rukoli
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.