Świetne drinki sylwestrowe

Pies Czy Suka
Twisty Rob Roy

Twisty Rob Roy (Fot. Kasia Marcinkiewicz)

Właściciele koktajlbaru Pies Czy Suka, projektanci i artyści Beata i Paweł Konarscy zaprosili nas na sylwestrowego drinka. Było oszałamiająco!
1 z 7
Fot. Kasia Marcinkiewicz
Fot. Kasia Marcinkiewicz

Twisty Rob Roy

dla 1 osoby

 

Składniki

  • 40 ml szkockiej whisky blended (np. Famous Grouse) infuzowanej jabłkiem
  • 20 ml Martini Rosso
  • 3-4 dashes Celery Bitters
  • kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Składniki wlewamy do szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem, mieszamy przez kilka minut. Gotowego drinka wlewamy do schłodzonego kieliszka.
Nie tłumaczyliśmy słowa "dash", podobnie, jak nie tłumaczą go barmani. Oznacza ono mniej więcej tyle, co "chlust" - chodzi o taką porcję płynu, która jednorazowo wylewa się przez dozownik butelki, jeśli energicznie ją przechylimy. Dla osób hiperdokładnych - mniej więcej 8-10 kropli.
Celery Bitters to gorzka wódka o mocy 44-proc.; jest świetnym dodatkiem do koktajli, często wykorzystuje się ją np. w Bloody Mary. Dodaje drinkom smaku selera, trawy cytrynowej i imbiru.

2 z 7
Fot. Kasia Marcinkiewicz
Fot. Kasia Marcinkiewicz

Zielona ta Cava

dla 1 osoby

Składniki

  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z zielonego ogórka
  • 100 ml cavy

Sposób przygotowania

Do kieliszka szampańskiego wlewamy sok z ogórka, dopełniamy cavą.

3 z 7
Fot. Kasia Marcinkiewicz
Fot. Kasia Marcinkiewicz

Jedz mnie łyżeczką, skarbie

(shot koktajlowy)

dla 4 osób

Drink:

  • 40 ml wódki grejpfrutowej
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • 4 łyżeczki powideł dyniowych
  • 20 ml soku z limonki

Pianka molekularna:

  • (podajemy tylko składniki ? dokładny przepis jest tajemnicą barmana) czysta wódka sok żurawinowy syrop cukrowy sok z cytryny oraz tajemnicze składniki molekularne

Sposób przygotowania

Składniki drinka wlewamy do shakera. Wstrząsamy, wlewamy do kieliszków i dopełniamy pianką molekularną.

4 z 7
Fot. Kasia Marcinkiewicz
Fot. Kasia Marcinkiewicz

Una Carota Bianca

dla 1 osoby

Składniki

  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z marchewki
  • 15-20 ml syropu cynamonowego
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

Jest to tzw. koktajl budowany - składniki wlewamy kolejno do szkła, w którym drink ma być podany. Dodajemy 3-4 kostki lodu i dokładnie mieszamy.

Syrop cynamonowy 3-4 laski cynamonu wkładamy do garnka. Zalewamy 1/2 l wody, gotujemy 10 minut. Dodajemy 200-300 g cukru, mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, cedzimy syrop. Przelewamy do butelki, przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

5 z 7
Fot. Kasia Marcinkiewicz
Fot. Kasia Marcinkiewicz

Gorzkie Gody

dla 1 osoby

Składniki

  • 40-80 ml aperolu (w zależności od tego, jak mocny ma być drink)
  • 40 ml syropu gruszkowego
  • 40 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki powideł z mandarynek z dodatkiem kardamonu
  • tonik do dopełnienia

Sposób przygotowania

Składniki (oprócz toniku) wlewamy do shakera, mieszamy, schładzamy. Wlewamy do kieliszka, dopełniamy tonikiem.

6 z 7
Fot. Kasia Marcinkiewicz
Fot. Kasia Marcinkiewicz

Kavalove

dla 1 osoby

Składniki

  • 30 ml ciemnego rumu
  • 30 ml likieru frangelico
  • 20 ml syropu orzechowego
  • 30 ml śmietanki 30-proc.
  • oraz (jeśli ma postawić na nogi) porcja zimnego espresso

Sposób przygotowania

Przelewamy wszystkie składniki do shakera. Schładzamy i mieszamy drinka. Przelewamy do szkła, z którego będziemy pili koktajl.

Syrop orzechowy 15-20 orzechów laskowych ścieramy na tarce, zalewamy 300 ml wody, gotujemy przez kilka minut. Dodajemy 100-150 g cukru, mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, cedzimy syrop. Przelewamy do butelki, przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

7 z 7
Fot. Kasia Marcinkiewicz
Fot. Kasia Marcinkiewicz

Wine not Kutia

dla 1 osoby

Składniki

  • 80 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 20 ml likieru amaretto
  • 20 ml syropu miodowo-makowego

Sposób przygotowania

Składniki wlewamy do shakera, mieszamy, schładzamy. Wlewamy do kieliszka.3

Syrop makowo-miodowy Rozgniatamy 300 g maku, przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody. Przykrywamy, gotujemy 10 minut, dodajemy 3-4 łyżki miodu. Przelewamy do butelki. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Więcej na ten temat: drinki, karnawał, koktajle