Kuchnia turecka: borek, pilaw, kofta i kebab

Mg
Mimo klęski pod Wiedniem Turkom udało się jednak podbić Europę. Dokonali tego nie orężem, ale... kebabem
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kofta

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wołowinę mieszamy z posiekaną miętą i kuminem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne, wąskie kotleciki i nadziewamy je na patyczki do szaszłyków, mocno dociskając, aby mięso się dobrze przylepiło. Smażymy na oliwie, po 3 minuty z każdej strony. Na patelni grillowej podpiekamy połówki bułek. Cebulę, pomidora i ogórka kroimy w plastry, bułki skrapiamy oliwą. Na górnych połówkach bułek kładziemy po dwa szaszłyki, a na nie porcję jogurtu oprószonego chilli lub słodką papryką. Na dolnych połówkach kładziemy plastry cebuli, pomidora, ogórka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zamykamy kanapki, ściskamy i wyciągamy patyczki z mięsa.

Zdjęcie Lekue Stolnica z miarami 0231162N01M067 Zdjęcie Silit Patelnia Selara 2720413401 Zdjęcie Patelnia Tefal H1154054
Lekue Stolnica z miarami 02... Silit Patelnia Selara 27204... Patelnia Tefal H1154054
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1

Kebab na szpadkach

Składniki

 

Sposób przygotowania

Jedną cebulę posiekaj, dwie pokrój w cieniutkie krążki. Czosnek posiekaj. Mięso pokrój na 16 kostek równej wielkości, ponadziewaj na 4 szpadki do szaszłyków. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż szaszłyki z każdej strony. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze 20 minut, co jakiś czas odwracając. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę i połowę czosnku. Dodaj kaszę, podsmaż. Wlej bulion, zagotuj, podgrzewaj 10 minut na małym ogniu. Pokrój natkę i miętę. Pomidory pokrój w plasterki. Ocet przypraw solą, pieprzem i cukrem, utrzyj z oliwą. Pomidory wymieszaj z krążkami cebuli, skrop sosem. Do kaszy dodaj natkę i miętę, wymieszaj, przypraw. Na krótko przed końcem smażenia dodaj na patelnię z szaszłykami pozostały czosnek. Szaszłyki zdejmij z patelni i oprósz solą i pieprzem. Podawaj z sałatką i kaszą kuskus. Udekoruj listkami mięty i cząstkami cytryny.

Zdjęcie Silit - Profi - siekacz do warzyw Zdjęcie HENDI NÓŻ DO MIĘSA 200 781340 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400252
Silit - Profi - siekacz do ... HENDI NÓŻ DO MIĘSA 200 7813... TEFAL Patelnia E4400252
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2

Kura po czerkiesku

Składniki

  • kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 1 czerstwa bułka
  • 30 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • nieco ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj i włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Następnie wyjmij, zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na półmisku. Orzechy przepuść przez maszynkę (ściekający olej zbierz i dodaj z powrotem do masy lub na zakończenie polej nim danie). Dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku. Jeszcze raz przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, dopraw pieprzem i słodką papryką (jeżeli ktoś woli bardziej pikantne dania, może dodać też ostrej). Masą pokryj ułożone na półmisku mięso. Na patelni podgrzej olej, dodaj nieco ostrej papryki, wymieszaj. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Udekoruj natką.

Zdjęcie Lurch 10250 Zdjęcie Mini patelnia (5231) Zdjęcie HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783504
Lurch 10250 Mini patelnia (5231) HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3

Sałatka pasterzy

Składniki

  • pory
  • 3 czerwone papryki
  • 8-10 dag czarnych oliwek
  • 20 dag owczego sera
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 5 dag migdałów
  • 4 łyżki octu winnego (z białego wina)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania

Pory oczyść i umyj, pokrój w cienkie krążki. Wrzuć na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osącz na sitku. Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokrój w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Migdały sparz, obierz, pokrój i upraż na suchej patelni. Zrób sos: wymieszaj ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw do smaku, połącz z zieleniną. Sos wymieszaj z przygotowanymi składnikami sałatki. Możesz podawać z podpłomykami.

Zdjęcie Cuisipro Sitko stalowe 746635 Zdjęcie Gense Old Farmer Zestaw do sałatek 704850 Zdjęcie KULSAN Półmisek 3420
Cuisipro Sitko stalowe 746635 Gense Old Farmer Zestaw do ... KULSAN Półmisek 3420
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4

Sałatka z bakłażanów

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażany opiecz nad płomieniem, aż będą miękkie, a skórka zacznie się kruszyć. Wówczas usuń skórkę, bakłażany mocno odciśnij. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i octem oraz pozostałymi, pokrojonymi składnikami. Przed podaniem posyp czarnymi oliwkami.

Zdjęcie Amefa Sztućce Moderno Zdjęcie Gense Amuze Zestaw do sałatek 7742492 Zdjęcie ZAK Designs Miska 62079
Amefa Sztućce Moderno Gense Amuze Zestaw do sałat... ZAK Designs Miska 62079
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5

Omdlały imam

Niektórzy mówią, że IMAM zemdlał z rozkoszy, tak pyszne było to danie. Inni, że stracił przytomność, widząc, jak wiele drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia potrawy

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż całe bakłażany, zmniejsz płomień. Nie dopuszczając do wrzenia wody, blanszuj bakłażany przez 7-8 minut. Odcedź, ostudź. Pokrojoną na cienkie plasterki cebulę zeszklij na połowie oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Duś około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia wsyp posiekaną natkę, wymieszaj. Bakłażany przekrój na połówki, wydrąż część miąższu i drobno go pokrój. Wymieszaj z duszącymi się warzywami, przypraw do smaku cukrem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Połówki bakłażana napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej resztą oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące od razu po przygotowaniu. Do polania potrawy najlepszy jest gęsty jogurt.

6

Cacik - jogurt z ogórkami

Składniki

  • 50 dag jogurtu
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 4 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1 filiżanka wody

 

Sposób przygotowania

Ogórki obierz, zetrzyj na grubej tarce i posyp solą. Jogurt wymieszaj z bardzo zimną wodą, dodaj starte ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj, wlej do małych miseczek. Przed podaniem udekoruj koperkiem i skrop oliwą.

7

Zupa z cieciorki

Składniki

  • 20 dag cieciorki
  • 10 dag ryżu
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 8 szklanek bulionu drobiowego
  • 20 dag piersi z kurczaka (ugotowanej i pokrojonej w kosteczkę)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka szafranu
  • jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej namocz cieciorkę w osolonej wodzie. Nazajutrz osącz ją i włóż jeszcze raz do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki. Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotuj około 20 minut bez przykrycia. Kiedy wszystko będzie miekkie, przygotuj sos, ubijając żółtko z sokiem z cytryny. Wlewaj ten sos cieniutkim strumyczkiem do rosołu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3-4 minuty. Teraz możesz podawać.

8
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Zupa z soczewicy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.

9

Placki z cukinii

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli przyrządzasz ciasto z ziemniakami, odciśnij także ziemniaki. Cukinię i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

10

Piure z bakłażanów

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Bakłażany ułóż na ruszcie, piecz około 20 minut, aż lekko sczernieją. Zalej zimną wodą, obierz i zmiksuj na jednolitą pastę. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij startą na drobnej tarce cebulę. Dodaj posiekane, obrane pomidory oraz posiekane papryczki pepeproni, duś około 10 minut na małym ogniu. Dodaj piure z bakłażanów, rondel zdejmij z ognia, masę przypraw do smaku roztartym czosnkiem, solą, papryką, odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj, podawaj po schłodzeniu.

11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cynamonowy pilaw z bakłażanem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Przełóż bakłażana do miski, zalej wodą, wsyp sól (pozostaw pół łyżki). Odstaw na pół godziny, potem odcedź i mocno odciśnij w rękach. Osusz papierowym ręcznikiem, podduś na 2 łyżkach oliwy i odłóż do ostygnięcia. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę, dodaj ryż i smaż 2-3 minuty, stale mieszając. Wlej wodę, dodaj rodzynki, resztę soli i cynamon, zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, nie mieszając, aż ryż będzie miękki. Potem spulchnij ryż widelcem, dodaj pokrojonego pomidora i przestudzone bakłażany, przykryj i odstaw na jakieś 5-7 minut. Odkryj, odstaw na kolejne 10 minut. Dodaj koperek, wymieszaj i podawaj.

12
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Sałatka kisir

Turcy często przyrządzają KISIR w ogóle bez warzyw, tylko z koncentratem pomidorowym lub z pastą paprykową, oliwą i przyprawami. Taka kaszka świetnie nadaje się do faszerowania liści winogron

 

Składniki

  • 1 szklanka drobnej kaszy kuskus
  • 2-3 pomidory
  • 2-3 papryczki peperoni
  • 6 dymek
  • sól, pieprz
  • mielony kmin rzymski
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 pęczka świeżej mięty
  • 1/2 pęczka natki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 2-3 cytryn

 

Sposób przygotowania

Kaszkę przełóż do miski, zalej szklanką gorącej wody i pozostaw do napęcznienia. W tym czasie oczyść, umyj i drobno pokrój peperoni, dymki, natkę i miętę. Pomidory sparz, obierz i także pokrój w małą kostkę. Napęczniałą kaszkę połącz z koncentratem pomidorowym, przypraw kminem, solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Wymieszaj, dodaj zieleninę, dymki i peperoni. Na koniec włóż do sałatki pomidory, wlej oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj jeszcze raz, odstaw na 30 minut do lodówki.

13
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Borek

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 300 g półtłustego twarogu
  • 200 g miękkiego owczego sera w solance
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 150 g masła

 

Sposób przygotowania

Twaróg kruszymy, mieszamy z odcedzonym z solanki owczym serem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwijamy ciasto filo, każdy arkusz smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Na ostatnim arkuszu kładziemy farsz serowy, zwijamy ciasto w rulon, smarujemy z wierzchu masłem i układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Pieczemy 40 minut w 180°C.

14

Mafis tatlisi

Składniki

  • 55 dag mąki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek oleju
  • jajko
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 10 dag krochmalu
  • 10 dag orzechów
  • szczypta soli

 

Syrop:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Przygotuj najpierw syrop: zagotuj wodę, cukier i sok z cytryny, gotuj 3 do 4 minut. Wlej do miseczki, odstaw do ostygnięcia. Przygotuj ciasto: w większej misce wymieszaj mąkę, jogurt, jajko, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagniataj, aż otrzymasz gładkie ciasto. Odstaw na godzinę. Rozłóż ciasto na ściereczce zwilżonej krochmalem i cieniutko je rozwałkuj. Następnie pokrój płat ciasta na wstążki o długości 10 cm. Każdą przygotowaną wstążkę zwiąż w supeł. W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzej tłuszcz. Wkładaj supełki i smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie przełóż każdy do miseczki z syropem i obracaj kilka razy, aż nasiąknie. Na koniec rozłóż supełki w jednej warstwie na półmisku i posyp drobno pokrojonymi orzechami.

15
Więcej na ten temat: borek, kebab, kofta, kuchnia turecka