Burger - street food w domowych warunkach

mjk
Dorszburger

Dorszburger (Fot. Agata Królik)

Odkąd w Polsce pojawiły się lokalne burgerownie, burgery przestały się kojarzyć wyłącznie źle - z fast foodem z korporacyjnej sieciówki. My zachęcamy do robienia ich także w domu i podrzucamy trochę przepisów
1 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Burger z wołowiną i serem cheddar

(dla 4 osób)

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 bułki (najlepiej miękkie i puszyste)
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 pomidor
  • 4 cienkie plasterki sera cheddar

Sos:

  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Mięso mieszamy z musztardą, sosem Worcestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuje my 4 płaskie kotlety. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut, aby stały się zwarte. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki, aż otrzymamy gęstą emulsję. Wkładamy bułki do piekarnika, na kilka minut, aby się podgrzały. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy kotlety, lekko przyciskając łopatką, aby nie napęczniały i się przypiekły. Smażone 2 minuty z każdej strony będą lekko krwiste; 4-5 minut - całkowicie ścięte. Po odwróceniu kotletów na każdym układamy plasterek sera, czekając chwilę, aż się lekko rozpuści (można wtedy przykryć patelnię pokrywką). Bułki rozcinamy na pół. Obie połówki smarujemy sosem. Na dolnej układamy liść sałaty, plasterek pomidora oraz burgera z serem. Przykrywamy górną połówką i podajemy. Można też włożyć do środka jajko sadzone (podsmażone z dwóch stron).

2 z 7
Fot. Agata Królik
Fot. Agata Królik

Burger z dorsza

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g (2,5 łyżki) cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 5 g soli

Burger:

  • 1,2 kg filetu z dorsza atlantyckiego
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • ocet balsamiczny
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sos:

  • 200 ml majonezu
  • 200 ml gęstego jogurtu typu Greckiego
  • ? 50 ml chrzanu tartego, może być ze słoika
  • cukier, sól wedle uznania

Warzywa i owoce:

  • świeży szpinak lub rukola
  • pomidor
  • awokado
  • cebula najlepiej czerwona bądź czosnkowa
  • Ostre papryczki wedle uznania

Sposób przygotowania

Robimy bułki: Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i miodem, odstawiamy na 40 min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko z drożdżami i masło - wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto przez ok. 3o min. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 90 min w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na kawałki po 90 g każdy. Układamy bułki na blasze i czekamy aż wyrosną (od 20 do 50 min). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy dwukrotnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, pieczemy do momentu kiedy bułeczki będą złoto-brązowe ok18- 20 min.

Robimy burgera: Dzielimy dorsza na 10 części, smażymy na patelni, po 2 min z każdej strony, polewając każdy kawałek łyżeczką sosu rybnego, sojowego i octu balsamicznego, po wysmażeniu skraplamy cytryną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Robimy sos: Wszystkie składniki blendujemy.

Przygotowujemy warzywa i owoce: Przed złożeniem należy przeciętą bułkę opiec w piekarniku. Burgera składamy wedle uznania np: dół bułki, szpinak lub rukola, mięso, trochę sosu, warzywa znów sos i wieńczymy to wszystko górną częścią bułki.

 Przepis dzięki uprzejmości BURGER PRO

3 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Burger z łososia

Składniki

  • 30 dag fileta z łososia
  • 3 łyżki + 1/2 szklanki sosu tatarskiego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 bułeczki posypane sezamem (przekrojone na połówki)
  • 1/2 pokrojonej w cienkie piórka czerwonej cebuli
  • 4 listki masłowej sałaty

Sposób przygotowania

Zmiksuj łososia z 3 łyżkami sosu tartarskiego, 1 łyżką koperku, solą i pieprzem. Masa nie powinna być gładka. Uformuj 2 kotleciki, upiecz je na grillu lub usmaż. Wymieszaj resztę sosu tatarskiego z łyżką koperku i skórką z cytryny. Upiecz na grillu lub w piekarniku połówki bułeczek, posmaruj je sosem. Na spodach bułeczek ułóż kotleciki, posyp cebulą, obłóż sałatą i przykryj wierzchami bułeczek.

Autor: c

4 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pikantny burger z kurczaka

Składniki

  • 50 dag mielonej piersi kurczaka
  • 4 dymki (biała i zielona część)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 4 okrągłe razowe bułeczki
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.

Autor: Marcin Szczepański

5 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Burger z pomidorowym kurczakiem

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 bułeczki razowe przekrojone na pół i opieczone

Sposób przygotowania

Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso (5 minut), aż straci różowy kolor. W miseczce dokładnie wymieszaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, sok z cytryny, chili, tabasco i sól. Sos dodaj do kurczaka, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Łyżką cedzakową przełóż kurczaka na deskę i posługując się dwoma widelcami, podziel mięso na drobne włókna, a następnie z powrotem włóż do sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż masa zrobi się gęsta. Opieczone w tosterze ciepłe bułeczki przełóż masą i natychmiast podawaj.

Autor: Marcin Szczepański

6 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Burger z indyka

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek lub białej części dymki
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • 4 bułeczki
  • 4 liście sałaty

Na szklankę salsy:

  • 3 duże pomidory
  • garść posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Zrób salsę: pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i osącz na sitku. Przełóż do miseczki i zmiksuj z resztą składników salsy. Mięso wymieszaj z 1/2 szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, przypraw solą i pieprzem, uformuj 4 kotlety. Usmaż je na pozostałej łyżce oleju (3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty, odwracając po 2 minutach. Bułeczki przekrój na połówki i opiecz. Spody bułeczek obłóż sałatą i mięsem, skrop salsą i przykryj odkrojonymi wierzchami.

Autor: Marcin Szczepański

7 z 7
fot. Tomek Pikuła.
fot. Tomek Pikuła.

Burger z zielonej soczewicy

Przepis na 5 burgerów o średnicy 8 cm.

Przepis pochodzi z "Krowarzywa"

 

Składniki

  • 100 ml zielonej soczewicy
  • 4 pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól pieprz ziołowy do smaku
  • sos sojowy jasny
  • 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia

Sposób przygotowania

 

Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać drobno posiekane pieczarki i dusić przez 5 minut

Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku.

 

Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).

Autor: Magazyn Kuchnia