Puszka - wygodne gotowanie

MG

( )

Puszki są wygodne w użyciu - mogą długo leżeć w spiżarni i znacznie skracają czas spędzony w kuchni. A możliwości jest dużo, mamy puszki z pomidorami, ciecierzycą, kukurydzą, fasolką, sardynkami, tuńczykiem, a nawet z mlekiem kokosowym i kajmakiem
1 z 10
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Zapiekanka z sardynek i ziemniaków

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1 duży ziemniak
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 3 plastry suszonego banana
  • szczypta curry

 

Sposób przygotowania

Ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie, ugniatamy na purée i doprawiamy pieprzem oraz połową oleju arachidowego. Cebulę siekamy i szklimy na reszcie oleju. Sardynki obieramy i rozdrabniamy widelcem. Plastry suszonego banana miksujemy z curry. Z puszki po sardynkach wylewamy olej. Kładziemy w niej kolejno: warstwę cebuli, sardynek i purée. Wierzch posypujemy zmiksowanym bananem z curry. Pieczemy 5 minut w temp. 200°C.

2 z 10
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Sałatka z tuńczykiem

(4 porcje)

 

Składniki

  • 400 g młodych lub małych, kleistych ziemniaków
  • sól morska
  • 4 duże jajka
  • 2 czubate łyżki solonych kaparów
  • cytryny
  • 300 g świeżego tuńczyka lub 1 puszka (220 g) dobrego tuńczyka w oleju (osączonego)
  • 1 duża garść rukoli
  • 1 duża garść porwanych liści różnych gatunków sałaty
  • 1 obrana i pokrojona na cienkie plasterki mała czerwona cebula
  • 4 fileciki anchois

 

Sposób przygotowania

Do świeżego tuńczyka: dobra oliwa, solidna szczypta suszonego oregano, mielony czarny pieprz, 1/2 świeżej czerwonej papryczki chilli (posiekanej) Oskrobane ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody, solimy i gotujemy do miękkości pod przykryciem i na dużym ogniu. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i odkładamy. Opłukane i osączone kapary wrzucamy do miski i polewamy sokiem z 1 cytryny, żeby usunąć nadmiar soli. Świeżego tuńczyka obsmażamy na teflonowej patelni,
na niewielkiej ilości oliwy, z dodatkiem oregano, soli, pieprzu oraz posiekanej papryczki chilli. Myjemy liście rukoli i sałaty, osuszamy je w wirówce do sałaty. Ugotowane ziemniaki szybko osączamy na durszlaku, kroimy na połówki lub grubo siekamy, wrzucamy do miski i, póki są gorące, doprawiamy:
dodajemy kapary wraz sokiem z 2 cytryn, 5 łyżek oliwy, szczyptę soli i pieprzu oraz plasterki cebuli. Starannie mieszamy. Kiedy ziemniaki ostygną do temperatury pokojowej, dodajemy kawałki tuńczyka smażonego lub z puszki, a następnie sałatę oraz jajka pokrojone na połówki lub ćwiartki. Skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy, nakładamy na talerze i przybieramy anchois.

3 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Krem z dyni z ciecierzycą

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • cebule
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 1 puszka ciecierzycy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj dynię, pokrój ją (wraz ze skórą) na duże kawałki. Piecz około 40 minut, aż zmięknie. Wtedy wyjmij, przestudź, oddziel miąższ, a skórę wyrzuć. Miąższ dyni zmiksuj z 2 szklankami bulionu. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę. Wsyp kumin i duś jeszcze 5 minut, a potem dodaj do zupy, Wlej resztę bulionu, dodaj osączoną ciecierzycę z puszki, podgrzewaj jeszcze 5 minut.

4 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Tadżin z ciecierzycy i kurczaka

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szklimy na oliwie - 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejną minutę. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy osączoną ciecierzycę z puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części), nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z ciecierzycą. Dusimy 30 minut pod przykryciem. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki, jeśli trzeba dolewamy wody, tak aby składniki były przykryte, gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolkę, po 5 minutach zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy miętą.

5 z 10
Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Kajmakowy andrut

Składniki

  • opakowanie wafli w formacie 30/25 cm (180 g)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (500 ml)
  • opakowanie płatków migdałowych (100 g)

 

Sposób przygotowania

Zamkniętą puszkę z mlekiem wsadzamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, tak by puszka była zakryta, i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy puszkę z garnka i odstawiamy na parę minut do ostygnięcia (ew. możemy od razu zrobić w wieczku niewielkie otwory). Nie można całkowicie otworzyć puszki od razu po wyjęciu z garnka, bo wówczas kajmak, który się znajduje w środku, po prostu wystrzeli. Gdy puszka zupełnie wystygnie, otwieramy ją i mieszamy kajmak z płatkami migdałów. Gotową masą przekładamy wafle (powinno wyjść 7-8 warstw). Na mazurku układamy czystą ściereczkę i przyciskamy deser ciężarkiem, żeby warstwy dobrze się zespoliły.

6 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chili con carne

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos.

7 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Korzenny gulasz z kurczakiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.

 

Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

8 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 biała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka nachos
  • garść startego sera cheddar
  • 1 mały pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

9 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak cacciatore

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (jeśli włączamy termoobieg, do 170°C). Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy, mieszamy z pomidorami i pokrojoną w cienkie piórka cebulą oraz z 3 łyżkami oliwy i octem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane warzywa układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się przyrumieni, a pieczarki będą miękkie (ok. 50 min). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Zmniejszamy temperaturę do 170°C (140-150°C, jeśli jest włączony termoobieg). Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i łyżeczką rozmarynu. W brytfannie rozgrzewamy resztę oliwy, wkładamy kurczaka i smażymy, aż będzie rumiany (po 5-6 minut z każdej strony). Kurczaka przekładamy do miski, a do brytfanny wlewamy wino, gotujemy, aż objętość alkoholu zmniejszy się o połowę (trwa to około minuty). Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dusimy 10 minut. Do brytfanny z powrotem wkładamy podsmażonego kurczaka, wstawiamy na 25 minut do piekarnika (kurczak jest gotowy, jeśli po nakłuciu widelcem wypływa z niego przezroczysty sok). Wyjmujemy, mieszamy z pieczonymi warzywami, dodajemy resztę rozmarynu, połowę bazylii i kaparów. Podgrzewamy razem na małym ogniu
(1-2 min). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy ugotowany makaron, a na nim kurczaka cacciatore. Posypujemy resztą bazylii i kaparów.

10 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kuskus z kurczakiem

Składniki

  • 8 czubatych łyżek kuskusu
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 2-3 kawałki pieczonej (lub konserwowej) papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżeczka
  • 1 łyżka keczupu
  • 1/2 cebuli
  • 4 wędzone udka kurczaka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • 10 dag świeżych kiełków
  • 1 duży pomidor
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kuskus moczymy w gorącym bulionie, aż napęcznieje. Dodajemy odsączony groszek i pokrojoną paprykę. Doprawiamy łyżką sosu sojowego, ketchupem, solą i pieprzem. Obraną cebulę drobno kroimy. Udka obieramy ze skórki, rozdrabniamy palcami i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanej oliwie, soląc i posypując curry. Na płaskim talerzu kładziemy najpierw kuskus z warzywami, potem mięso z cebulą, a na wierzch kiełki i pokrojonego w ósemki pomidora. Całość skrapiamy oliwą i łyżeczką sosu sojowego. Co tu jeszcze pasuje: kawałki dowolnego gotowanego mięsa, resztki kukurydzy z puszki, gotowana marchewka, kilka różyczek brokułu