15 przepisów, które każdy student znać powinien

Spaghetti z pesto z pietruszki (Fot. Francesco83/Shutterstock.com)

Spaghetti z pesto z pietruszki
Składniki
- 50 dag spaghetti
- sól
Pesto:
- 7-8 dag posiekanej natki
- 2 ząbki czosnku
- po 4 dag uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych
- 6-7 dag startego parmezanu
- 150 ml dobrej oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać trochę oliwy). Zmiksuj składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przełóż do miski i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewaj oliwę. Przestań dodawać oliwę, gdy otrzymasz spójną pastę. Przypraw do smaku. Makaron przełóż na talerze, wymieszaj z sosem.
![]() |
![]() |
![]() |
CREALYS Garnek do makaronu ... | PENSOFAL Garnek do makaronu... | Tescoma PRESTO (czerwony) 7... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Curry tika masala
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 l rzadkiego przecieru pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru
- garść zmielonych orzeszków ziemnych
- sól
- pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę, albo po prostu z ryżem.

Spaghetti w 10 minut
(dla 3 osób)
Składniki
- 300 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
- 1 puszka sardynek w oliwie
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- czerwona hawajska sól morska
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.

Burger idealny
(dla 4 osób)
Burgerowe Rady Tomka
- Wybierzcie dobrą wołowinę, np. z krów rasy angus lub hereford. Najlepiej jeśli będą to trzy równe kawałki z różnych części tuszy, np. mostka, udźca, łaty lub rostbefu - jedne chude, inne tłustsze.
- Zamiast wołowiny możemy użyć jagnięciny lub kurczaka - zwłaszcza w burgerach dla dzieci.
- Upewnijmy się, że kupowana przez nas wołowina dojrzewała co najmniej kilka dni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Wówczas na pewno będzie krucha i soczysta.
- Wołowina musi być świeżo zmielona, najlepiej zrobić to samodzielnie, wtedy jesteśmy pewni, co jemy.
- Masa, z której ręcznie formujemy burgery, nie może zawierać żadnych dodatków ani przypraw: to musi być 100% mięsa.
- Najlepiej smakuje burger średnio wysmażony, czyli różowy w środku. Idealnie przypieczona bułka powinna być w środku chrupiąca, a na zewnątrz miękka (p. przepis obok).
Składniki
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 4 bułki
- 1 łyżka masła
Dodatki (do wyboru):
- ogórek
- korniszon
- pomidor
- oliwki
- biała i/lub czerwona cebula
- rukola
- roszponka
- liście sałaty
- ser cheddar lub feta
- chrupiący smażony bekon
- jajko sadzone
- musztarda Dijon
Sposób przygotowania
Z mięsa formujemy cztery kotlety o grubości 1,5 cm. Najlepiej zmoczyć ręce wodą i ulepić z mięsa kulki, a potem delikatnie je spłaszczyć. Wkładamy burgery do lodówki na 15 minut, dzięki czemu będą bardziej zwarte. Posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Podczas grillowania dociskamy burgery, aby nie pęczniały. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i lekko opiekamy skórką do dołu w piekarniku z włączoną jedynie górną grzałką. Na cztery połówki bułek kładziemy po porcji keczupu i musztardy, liściu sałaty, plastrze pomidora, cienkim plasterku cebuli oraz burgerze. Zamykamy burgery pozostałymi połówkami bułek, dociskamy i podajemy.

Kremowa zupa z dyni
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 kg dyni (użyłem po 500 g piżmowej i makaronowej)
- 2 gałązki tymianku
- sól,?pieprz
- oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka kwiatów szczypiorku czosnkowego
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego.
Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.

Placki z dyni
Składniki
- 0,5kg dyni
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1-2 jajka
- 3 cm korzenia imbiru
- pieprz, sól
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Dynię pozbywamy pestek i odcinamy skórę. Następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy starty korzeń imbiru, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180C przez ok.15 min). Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym.

Buraczki z kozim serem i zieloną solą
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 ugotowane buraki
- 200 g serka koziego naturalnego (np. rolady Soignon)
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 pęczek oregano
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Ugotowane, obrane buraki kro-imy w centymetrową kostkę, posypujemy pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy.
Autor
Tomek Woźniak
Lazania po bolońsku
Składniki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- 750 g pomidorów
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól do smaku
- 12 płatów zielonej lazanii
- 50 g masła
- 150 g mozzarelli w plastrach
- 100 g tartego parmezanu
Sos beszamelowy:
- 80 g masła
- 80 g mąki
- 1 litr mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200°C.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny
(Dla 4 osób)
Składniki
- 70 g chudego boczku
- 40 dag ziemniaków
- sok z 1 cytryny
- 1 gałązka świeżego tymianku
- sól
Sposób przygotowania
Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.
Autor
Tomek Woźniak
Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym
(dla 10 osób)
Składniki
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża biała cebula
- 4 czerwone cebule
- 50 g masła
- 200 ml 30% śmietanki
- 200 ml wywaru warzywnego
- 100 ml zakwasu na żurek
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.

Paella z jesiennymi warzywami
Składniki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1/2 fenkułu
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
- 50 ml białego wina (możemy pominąć, ale za to dodać więcej bulionu)
- 550-600 ml bulionu warzywnego
- szczypta nitek szafranu
- 150 g ryżu arborio
- sól
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę podsmażamy 3-5 minut na oliwie. Wrzucamy pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smażymy 8 minut, pod koniec dokładamy posiekany czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolewamy wino, mieszamy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia. W dużym rondlu podgrzewamy bulion, rozpuszczamy w nim szafran i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion. Ryż mieszamy ze smażonymi warzywami, doprawiamy solą i przekładamy na półmisek. Na wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywamy na 5 minut. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem i podajemy.

Gulasz z buraków z kawą
Składniki
- 180 g czarnej soczewicy (namoczonej przez godzinę w gorącej wodzie)
- sól i czarny pieprz
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 buraki
- 1/2 korzenia pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 kostki (30 g) gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant)
Sposób przygotowania
Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10?minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.

Tacos z bobem i rzodkiewkami
Dla 4 osób
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 2 limonki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pęczek kolendry
- 4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
- 600 g bobu
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek papryczki chilli
- sos tabasco
Sposób przygotowania
Rzodkiewki i cebulę drobno siekamy, limonki dzielimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki. Obrywamy listki kolendry i wsypujemy do miseczki. Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawamy z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów.
Bób obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy bób i delikatnie mieszamy, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmujemy z ognia. Kółka wycięte z tortilli prażymy na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Wykładamy na nie porcje bobu, awokado, rzodkiewek i cebulki oraz całe listki kolendry. Podajemy na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.

Tarta limonkowa z żurawinami
(na 16 porcji)
Ciasto:
- 200 g mąki
- 40 g cukru
- 150 g masła
- 500 g suchego grochu lub fasoli (do wstępnego pieczenia)
Krem:
- 250 g mascarpone
- sok i skórka otarta z 2 limonek
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego (8 g)
- 2 jajka
- 200 ml ubitej śmietany
- 200 g suszonych żurawin
Dekoracja:
- plasterki limonki
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z cukrem, doda-jemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min, potem rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do natłuszczonej formy na tartę (śr. 26-28 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na godzinę do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem. Pieczemy przez 15 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C), potem wyjmujemy, usuwamy papier i groch. Zmniejszamy temp. do 160°C (termoobieg: 140°C). Robimy krem: mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, łączymy ze śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, przykrywamy kremem i pieczemy 30 min. Studzimy, dekorujemy resztą żurawin i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.

Naleśniki z serem
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 50 ml wody gazowanej
- wody gazowanej, 100 ml wody niegazowanej
- 200 g mąki
- po szczypcie soli i cukru
- 50 ml oleju lub kawałek słoniny
Nadzienie:
Sposób przygotowania
Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.
Autor
Oleg Ishchuk