Niebanalne dania z kurczaka

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami (Fot. Marcin Klaban)

Skrzydełka sezamowe
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta chilli w proszku
- 1,5 kg skrzydełek kurczaka
- 1,5 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu
- posiekany szczypior z 1 dymki
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 210°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy ją olejem. Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy sos sojowy, sos hoisin, miód, olej sezamowy i chilli. W mieszaninie obtaczamy skrzydełka, układamy na blasze. Pieczemy 35 minut, odwracając raz w połowie czasu pieczenia. Upieczone skrzydełka obtaczamy w sezamie i posiekanej dymce, od razu podajemy.

Cytrynowe podudzia kurczaka
Składniki
- 1 cytryna
- 1,5 kg pałek kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 2 ząbki roztartego czosnku
Sposób przygotowania
Włączamy piekarnik, ustawiamy funkcję grillowania. Cytrynę cieniutko obieramy, wyciskamy sok, skórkę kroimy w paseczki. Podudzia przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny, mieszamy, aby całe mięso było pokryte sokiem i przyprawami. Udka układamy na blasze, wsuwamy pod rozgrzany grill i pieczemy 15 minut, odwracając co 5 minut. Mięso przekładamy na półmisek, a powstały w czasie pieczenia sos rozprowadzamy resztą soku cytrynowego, dodajemy skórkę z cytryny, rozmaryn i czosnek. Mieszamy, w powstałym sosie obtaczamy kawałki kurczaka i pieczemy pod grillem jeszcze 3-5 minut.

Podudzia kurczaka w marynacie arbuzowej
Składniki
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z miąższu arbuza
- 125 ml octu balsamicznego
- 50 g cukru trzcinowego
- 60 ml sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w płatkach (ewentualnie chilli, jeśli wolimy ostrzejszy smak)
- 6 podudzi kurczaka
Sposób przygotowania
Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Marynatą polewamy udka, wstawiamy na noc do lodówki. Mięso osączamy, pozostawiając marynatę. Układamy udka w naczyniu do zapiekania, pieczemy 40 minut w 200°C, odwracając co jakiś czas i smarując marynatą.

Piersi kurczaka nadziewane jabłkami
Nadzienie:
- 1 zielone jabłko
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 posiekana cebula
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w ukośne kawałki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 garść posiekanej natki
- 3 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Oraz:
- 1 kg piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki mąki
- 250 ml soku jabłkowego
- 250 ml bulionu drobiowego
Sposób przygotowania
Robimy nadzienie: obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy masło, zbieramy pianę, dodajemy kminek i podgrzewamy minutę, mieszając. Wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy jabłka i seler, smażymy, aż będą prawie miękkie, ale wciąż jędrne. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki nadzienia, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. W każdej piersi formujemy kieszonkę, napełniamy ją nadzieniem i spinamy wykałaczkami lub zaszywamy bawełnianą nitką. Przygotowane porcje kurczaka nacieramy solą, obsmażamy na oliwie, układamy na blasze (oliwy z patelni nie wylewamy) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zasmażamy na rumiano. Mieszając, wlewamy sok jabłkowy i bulion, gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, aż połowa sosu odparuje. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, odkładamy na 5 minut, kroimy na porcje. Do sosu jabłkowego dodajemy sok, który wypłynął z mięsa, mieszamy, polewamy kurczaka.

Morelowy kurczak
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1,5 kg kurczaka
- słodka papryka w proszku
- sól
- 1/2 szklanki dobrego dżemu morelowego (z kawałkami moreli)
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
Sposób przygotowania
Kurczaka dzielimy na 8 części. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy papryką i solą. W małej misce mieszamy dżem, majonez, pieprz i czosnek. Mieszaniną smarujemy mięso. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Po zamarynowaniu pieczemy kurczaka pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180°C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 25 minut, aż będzie lekko rumiany.

Kurczak pieczony z ziemniakami i pomidorkami
(dla 4 -6 osób)
Składniki
- 1 (1,5-2 kg) kurczak z wolnego chowu
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 sparzona cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 gałązki lub 1 łyżka suszonego oregano
- 3-4 ziemniaki
- 500 g pieczarek
- 2 gałązki koktajlowych pomidorków
Sposób przygotowania
Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Do środka wkładamy czosnek w łupinkach i ćwiartki cytryny. Układamy kurczaka w brytfance, wokoło rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka, cząstki obranych ziemniaków, ćwiartki pieczarek i pomidorki na gałązkach.
Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Od czasu do czasu polewamy kurczaka sokami z pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skóra będzie chrupiąca.

Czerwony kurczak na ostro
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 i 1/2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki soli
Mieszanka przypraw:
- 3 ząbki czosnku miażdżymy
- i mieszamy z 1 łyżeczką pieprzu Cayenne
- 2 łyżeczkami słodkiej papryki w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczką mielonego kardamonu
- 1 łyżeczką suszonego oregano
Sposób przygotowania
Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mieszance przypraw (zostawiając czubatą łyżeczkę do przyprawienia sosu) i odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie smażymy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, resztę mieszanki przypraw, kminek i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze ok. 5 minut. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z ryżem.

Kurczak czosnkowo-cytrynowy
Według książki Madhur Jaffrey "Ultimate Curry Bible"
(dla 8-10 osób)
Składniki
- 1 pęczek tymianku
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 cytryny
- 2 kurczaki (po ok. 1,2 kg)
- sól, pieprz
- 5 łyżek oliwy
- 2 duże główki czosnku
- 400 ml domowego bulionu drobiowego
Sposób przygotowania
Siekamy listki tymianku i igiełki rozmarynu. Ścieramy skórkę z cytryn, mieszamy z ziołami. Otarte cytryny kroimy na ćwiartki. Kurczaki myjemy i osuszamy. Nacieramy od środka solą i pieprzem, lekko luzujemy skórkę na piersi, oddzielając ją od mięsa. Pomiędzy skórę i mięso wsuwamy mieszaninę ziół i skórki cytrynowej. Do środka każdego kurczaka wkładamy po 2 ćwiartki cytryny. Oliwę przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy kurczaki. Układamy na blasze piersią do góry. Główki czosnku kroimy w poprzek na połówki, układamy je dookoła mięsa razem z pozostałymi ćwiartkami cytryny. Pieczemy 1,5 godziny w 190°C, co jakiś czas polewając mięso wytwarzającym się sosem oraz bulionem. Po wyjęciu kurczaków z piekarnika, zalewamy blachę pozostałym bulionem, mieszając, zeskrobujemy resztki ?smaku?. Powstały sos cedzimy do rondelka, zagotowujemy i pozostawiamy na mocnym ogniu, aby trochę odparował. Można go zagęścić dodawanym po kawałeczku zimnym masłem lub odrobiną rozprowadzonej w wodzie mąki ziemniaczanej (ew. kukurydzianej). Można także zabielić sos śmietaną albo zaciągnąć go żółtkiem. Tak przygotowane kurczaki świetnie smakują z marynowanym fenkułem

Kurczak pieczony w oliwie z imbirem
Składniki
- 1 korzeń imbiru średniej wielkości
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 6 udek kurczaka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie smażymy na oleju (na małym ogniu) przez 10 min, do chwili, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy patelnię z ognia, osączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem, na którym smażył się imbir. Pieczemy przez 40 min, obracając co jakiś czas udka. Pod koniec pieczenia rozkładamy na skórce kurczaka wysmażony imbir i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z liśćmi sałaty, zroszonymi resztą oleju imbirowego.

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 udka i 4 podudzia kurczaka
- 2 cytryny
- 8 plasterków surowego boczku lub włoskiej pancetty
- 8 gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki. Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek. Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180°C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.

Kurczak z chorizo w czerwonym winie
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki igiełek rozmarynu
- oliwa
- 200 g chorizo
- 4 kawałki kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- 2 puszki fasolki cannellini (po ok. 400 g; w zalewie)
- 2 puszki pomidorów (po 425 ml; pokrojonych, w zalewie)
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej wędzonej)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka cukru (lub mniej)
- sos Worcestershire do smaku
- sól, pieprz
- skórka otarta z 1 cytryny
- natka do posypania
Sposób przygotowania
Czosnek, cebulę oraz rozmaryn siekamy i podsmażamy kilka minut w brytfannie na 1-2 łyżkach oliwy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę chorizo i smażymy 3 minuty, mieszając. Odsuwamy podsmażone składniki na boki brytfanny, wkładamy kurczaka (skórką do dołu) i smażymy na rumiano. Po 2-3 minutach odwracamy mięso, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy osączoną fasolę, pomidory razem z zalewą, wino, ocet i oba rodzaje papryki. Przyprawiamy do smaku cukrem, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy powolutku przez 2 godziny pod przykryciem. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Przed podaniem posypujemy potrawę skórką z cytryny i posiekaną natką. Można podać z białym pieczywem.

Karmelowe skrzydełka
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1,5 kg skrzydełek kurczaka (należy odciąć ostre końcówki, ew. naciąć skrzydełka w stawie)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki grubej soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 limonki
- 3 pomarańcze (o ile to możliwe - czerwone)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej czerwonych)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1-2 łyżeczki ostrego sosu chilli (np. sriracha)
- szczypta chilli w proszku
Sposób przygotowania
Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie z oliwy, soli oraz połowy skórki z limonki i cytryny. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy około godziny w 230°C, co jakiś czas potrząsając blachą. Skrzydełka powinny się mocno przyrumienić.
Wycinamy fileciki z pomarańczy (cząstki spomiędzy błonek) - robimy to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok. Fileciki drobno kroimy, układamy na sitku ponad miseczką z sokiem i lekko naciskamy, aby uzyskać więcej soku. Cukier wsypujemy do rondla, skrapiamy łyżeczką wody, gotujemy, potrząsając rondlem, aż się stopi i nabierze koloru bursztynowego. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok pomarańczowy - także ten z miseczki. Stawiamy na ogniu, gotujemy kilka minut, aż odparuje połowa płynu. Mieszamy z miodem, gotujemy minutę do lekkiego zgęstnienia. Mieszamy z pomarańczami, podgrzewamy 2-3 minuty.
Upieczone skrzydełka wkładamy do miski, polewamy karmelem, mieszamy, dodając resztę skórki z limonki i pomarańczy oraz imbir, sos chilli i chilli w proszku. Podajemy od razu po przygotowaniu - jeśli skrzydełka mają być daniem głównym, podajemy po 4-6 sztuk na osobę, najlepiej z zieloną sałatką w sosie winegret.