Pyszne, domowe dania na koniec lata
Placki ziemniaczano jabłkowe (ARKADIUSZ ŚCICHOCKI)
Sałatka jabłkowa
Do tego kawałek świeżej bagietki i szklaneczka białego wina. Polecam ZAMIAST KOLACJI albo na plotkarskie spotkanie z przyjaciółką
Sos:
- po 1/4 szklanki majonezu i syropu klonowego lub miodu
- 3 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Sałatka:
- 40-50 dag mieszanej sałaty
- 2 zielone jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w słupki
- po 1/2 szklanki rodzynek (lub suszonych żurawin)
- oraz pokrojonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Przygotuj sos: wymieszaj mikserem wszystkie składniki oprócz oliwy i przypraw. Zmniejsz obroty miksera i powolutku, nie przerywając mieszania, wlewaj oliwę. Na koniec przypraw do smaku i wymieszaj. Przygotuj sałatkę: odłóż 1/4 szklanki orzechów, pozostałe składniki sałatki wymieszaj w misce z przygotowanym sosem. Posyp odłożonymi orzechami i podawaj.
Sałatka warzywna mieszana
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 młody kalafior
- 3 ugotowane młode ziemniaki
- 2 papryki (np. czerwona i żółta)
- 15 dag mortadeli
- 1/2 puszki kukurydzy lub groszku
- 2 jajka na twardo
- 2 białe cebule
- 2 ogórki kiszone
- 2 ugotowane marchewki
- majonez
- natka
- sól (niewiele!)
- pieprz
- słodka papryka
Sposób przygotowania
Kalafior sparz na sitku, podziel na różyczki. Obraną cebulę i natkę posiekaj, inne warzywa pokrój w kwadraciki, mortadelę w małą kostkę, jajka w ósemki. Wymieszaj wszystko (oprócz jajek), posyp pieprzem i zalej majonezem. Sałatka raczej nie wymaga solenia. Udekoruj jajkami, posyp papryką.
Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa.
Pierożki z gruszką, serem i pomidorami
Składniki
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki posiekanych porów
- 1 duża dojrzała, ale jędrna gruszka (obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 8-10 dag startego żółtego sera
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 lekko ubite jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zrób nadzienie: roztop masło, włóż pory, smaż minutę. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pory zaczną się rumienić. Dodaj kawałki gruszki i cukier, gotuj bez pokrywki, aż odparuje sos ? około 2 minut. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, a potem dodaj ser i szczypiorek. Rozmroź i rozwałkuj ciasto francuskie, foremką wytnij kółka, każde rozwałkuj do średnicy 15 cm. Na krążkach układkaj nadzienie, brzegi smaruj jajkiem i sklejaj, formując pierogi. Posmaruj je jajkiem, nakłuj wykałaczką, ułóż na blasze i wstaw na 20 minut do lodówki. Potem upiecz w temp. 200°C (około 18 minut). Podawaj na ciepło.
Zapiekane warzywa z kozim serem
Sos:
- spora garść listków bazylii (3/4 szklanki)
- po 1/2 łyżki posiekanego czosnku i szalotek
- po 1 łyżce startego parmezanu
- i uprażonych orzeszków piniowych
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Zapiekane warzywa:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 20-30 dag miąższu dyni
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 3 łyżki oliwy
- 1 posiekana czerwona cebula
- 1 duży pomidor (obrany, oczyszczony z nasion i zmiksowany)
- 2 łyżeczki roztartego czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 35 dag koziego sera
Sposób przygotowania
Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190°C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką.
Bolesławiec Komplet 4 Pojem... | Gadget Master Komplet do pr... | Saco Komplet do przypraw i ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Piersi kurczaka z jabłkami
Nadzienie:
- 1 zielone jabłko
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 posiekana cebula
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w ukośne plasterki
- 1/2 szklanki tartej bułki
- garść posiekanej natki
- 3 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Oraz:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 1,5 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki mąki
- 1 szklanka soku jabłkowego albo cydru
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Sposób przygotowania
Przygotuj nadzienie: obierz jabłko, oczyść je z gniazd nasiennych, pokrój na cząstki. Rozpuść masło, usuń pianę, dodaj kminek i podgrzewaj minutę, mieszając. Wsyp cebulę, zeszklij. Dodaj jabłka i seler, smaż, aż będą prawie miękkie, ale wciąż jędrne. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki nadzienia i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 220°C. W każdej piersi kurczaka natnij kieszonkę, napełnij ją nadzieniem i zepnij wykałaczkami lub zaszyj. Przygotowane porcje kurczaka natrzyj solą, obsmaż na oliwie, a potem ułóż na blasze (oliwy nie wylewaj) i wstaw na 14-16 minut do piekarnika. Do tłuszczu ze smażenia kurczaka wsyp mąkę, zasmaż na rumiano. Ciągle mieszając, wlej sok jabłkowy i bulion i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, aż połowa sosu odparuje. Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, odłóż na 5 minut, a potem pokrój na porcje. Do sosu jabłkowego dodaj cały sok, który wypłynął z mięsa na blachę, wymieszaj, polej kurczaka. Podawaj od razu.
Bisbell SFT Professional Ma... | Mr Gadżet Stojak na noże Se... | Stojak na Noże - Voodoo |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kabaczki z wołowiną
Takim samym farszem można nadziewać PAPRYKĘ, CUKINIĘ I PATISONY
Składniki
- 1 duży, gruby kabaczek o długości największego rondla lub gęsiarki
- 30 dag mielonego mięsa wołowego (najlepszy jest tatar)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej
- 1 cebula
- masło do polania
Sposób przygotowania
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij. Do mięsa dodaj cebulę, żółtko, pianę z białka, sól, pieprz i paprykę, wymieszaj. Kabaczka obierz ze skóry, przekrój w poprzek na pół i ostrą łyżką wydrąż środek z pestkami. Do wydrążonych połówek nałóż nadzienie, zepnij obie połówki szpilkami do zrazów lub wykałaczkami, ułóż w rondlu, polej masłem i piecz 1,5 godziny w temp. 170°C. Co jakiś czas delikatnie odwracaj, uważając, aby połówki się nie rozdzieliły. Po wyjęciu z piekarnika pokrój w plastry i polej sosem. Do kabaczka pasuje sos grzybowy i ryż na sypko.
Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa.
Florina Komplet garnków Sto... | Silit Zestawy garnków 21092... | Berghoff komplet zestaw gar... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kabaczki faszerowane jabłkami
Z tych składników zrobisz też JARSKI GULASZ ? wystarczy udusić kabaczki z jabłkami, curry i cebulą. Gotowe!
Składniki
- 6 łyżek masła
- 1 posiekana cebula
- 1,5 łyżki curry
- 2 zielone jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w kosteczkę
- 2/3 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 szklanki rodzynek lub suszonych żurawin
- 2 spore kabaczki
- lub 8 niezbyt dużych patisonów
Sposób przygotowania
Dokładnie umyj kabaczki (lub patisony). Kabaczki przekrój wszerz na 3 części każdy, z patisonów zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ ze środka, pozostawiając około jednego lub półtora centymetra przy brzegach. Patisony obgotuj na parze lub w niedużej ilości wody (około 15 minut). Ostrożnie wyjmij i osącz. Kabaczków nie gotuj. Roztop w rondlu łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj wydrążony i posiekany miąższ z kabaczków (lub patisonów) i smaż 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Oprósz łyżką curry, mieszając, podgrzewaj minutę. Dodaj jabłka, sok jabłkowy i rodzynki, gotuj, aż odparuje cały płyn. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Roztop pozostałe masło, wsyp resztę curry, podgrzewaj około minuty. Przygotowane masło wlej do miseczki. Częścią tego masła posmaruj dwie blachy, ułóż na nich kabaczki (lub patisony). Oprósz solą i pieprzem, napełnij farszem, skrop (farsz i warzywa) masłem curry. Piecz 40 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Bolesławiec Naczynie Żarood... | Eva Solo Naczynie żaroodpor... | Tadar Naczynie żaroodporne ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Piersi kacze z gruszką
Składniki
- 4 piersi kaczki
- 1 gruszka
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki calvadosu lub armaniaku
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
Sposób przygotowania
Piersi kaczki natrzyj solą, ułóż skórką do dołu na mocno rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż około 20 minut. Gdy skórka będzie chrupiąca i ciemnobrązowa, wylej nadmiar wytopionego tłuszczu, a mięso odwróć i dosmaż z drugiej strony. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. W czasie, gdy mięso się smaży, obierz gruszkę i pokrój ją w cienkie cząstki. Z patelni wylej prawie cały tłuszcz, pozostaw tylko łyżkę i usmaż na niej cząstki gruszki. Wymieszaj sok jabłkowy z mąką. Do gruszki na patelni wlej alkohol, a potem, mieszając, dodaj sok jabłkowy, kostkę bulionową, zielony pieprz i tymianek. Gotuj razem około 2 minut, dość często mieszając. Gdy sos nieco odparuje i zgęstnieje, zdejmij go z ognia i polej kaczkę.
Granchio Natura Olivia 88517 | Schulte-Ufer Brytfanna Rust... | WMF Vitalis Asia Brytfanna ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ciasto gruszkowe
...polane gęstym sosem pachnącym śliwowicą i cynamonem. TYLKO DLA DOROSŁYCH, rzecz jasna
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag miękkiego masła
- 1 i 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka śliwowicy lub grappy
- 1 duża, dojrzała gruszka
- 1/2 szklanki rodzynek lub pokrojonych na kawałeczki suszonych śliwek
- 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych
- lub pokrojonych w słupki migdałów
- mąka i masło do formy
Sposób przygotowania
Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 170°C. Tortownicę nasmaruj masłem i wysyp mąką. W jednej misce wymieszaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej utrzyj mikserem masło z 1 i 1/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Potem zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce cynamonową mąkę na zmianę z mlekiem. Na koniec wlej alkohol i ucieraj jeszcze przez minutę. Gruszkę obierz, oczyść z pestek, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta razem z rodzynkami i orzeszkami. Lekko wymieszaj. Ciastem napełnij formę, wierzch posyp resztą cukru. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 45-50 minut. Ciasto ostudź w formie. Przygotuj sos: utrzyj mikserem jajka z cukrem i cynamonem. Do metalowej miseczki włóż masło i roztop je na parze. Powoli, stale ucierając, wlewaj ubite jajka. Ciągle miksując, podgrzewaj sos na parze jeszcze około 6-7 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną i alkoholem. Ciasto wyjmij z formy, pokrój na porcje i podawaj z ciepłym sosem.
Bosch MUM 54 D 00 | Kenwood HM221 | Kenwood kMix HM790BK |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto brzoskwiniowe
Składniki
- 30 dag masła
- 30 dag cukru
- 5 jajek
- po 15 dag zmielonego maku
- i zmielonych migdałów
- 30 dag mąki
- 1 mała torebka proszku do pieczenia
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- mleko (150-200 ml)
- 1 kg brzoskwiń obranych, bez pestek i obgotowanych w syropie z cukru
- lub 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Sposób przygotowania
Osącz brzoskwinie z syropu, każdą połówkę przekrój jeszcze raz na pół. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, kolejno dodawaj po 1 żółtku. Wymieszaj mąkę z migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia, dodawaj po łyżce do masy na zmianę z mlekiem. Ciasto powinno być dość gęste, użyj zatem tylko tyle mleka, ile to będzie konieczne. Na koniec delikatnie połącz ciasto z ubitymi na sztywno białkami i rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Obłóż brzoskwiniami, piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączonym termoobiegiem).
LESSER&PAVEY Talerzyki dese... | Nuova R2S 4 TALERZYKI DESER... | Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Strudel jabłkowy
Jeśli nie masz ciasta FILO, użyj cienko rozwałkowanego FRANCUSKIEGO. Strudel będzie grubszy, ale równie smaczny
Składniki
- 6 kwaśnych zielonych jabłek obranych i pokrojonych w półcentymetrowe plasterki
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- 1 opakowanie ciasta filo (phyllo)
- olej lub stopione masło
- 1/2 szklanki pokruszonych ciastek migdałowych lub razowych herbatników
- 1/2 szklanki świeżych lub rozmrożonych malin
- 40 dag jogurtu waniliowego
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. Jabłka włóż do rondla o grubym dnie, dodaj rodzynki, cukier i cynamon, wlej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie (10 minut). Ostudź w sosie. Ułóż 2 warstwy ciasta filo jedna na drugiej. Powierzchnię posmaruj olejem albo masłem i posyp pokruszonymi ciastkami. Przykryj 2 warstwami ciasta, posmaruj olejem lub masłem, posyp ciastkami. Przykryj następnymi 2 płatami ciasta, posmaruj olejem i posyp ciastkami. Na tej warstwie równomiernie rozłóż osączone jabłka (soku nie wylewaj), załóż boki ciasta, aby farsz nie wypadł i zwiń w rulon. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i piecz około 25 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotuj sos: jogurt waniliowy wymieszaj z syropem jabłkowym (możesz dodać nieco świeżej mięty, aby sos miał bardziej wyrazisty smak). Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, pokrój na porcje. Podawaj z malinami i sosem.
Duo Serwis kawowy PORTO 50823 | Karolina Serwis kawowy AMEL... | Serwis kawowy SWEET IMPRESS... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto z jabłkami
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
- 9-10 łyżek lodowatej wody
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 szklanki + 1/2 łyżki cukru
- 3 łyżki masła pokrojonego na kawałeczki
- 1,5 łyżki domowej galaretki jabłkowej
- 1 szklanka gęstej śmietany tortowej (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżki calvadosu
Sposób przygotowania
Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj masło, wyrób palcami ? powinna powstać kruszonka. Dodaj wodę, szybko zagnieć. Nie wyrabiaj za długo, bo ciasto nie będzie kruche. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj i przenieś na wyłożoną pergaminem blachę albo do formy na tartę. Brzegi ciasta powinny wystawać 3-4 cm poza boki formy. Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki jeszcze na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 210-220°C. W tym czasie obierz jabłka i oczyść je z pestek, pokrój na cienkie plasterki. Skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z 1/3 szklanki cukru. Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż na nim jabłka, przykryj ciastem z brzegów, pozostawiając wolny środek. Jabłka na środku obłóż masłem, a ciasto posmaruj pędzelkiem umoczonym w wodzie i posyp resztą (1/2 łyżki) cukru. Piecz 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Rozpuść w rondelku galaretkę jabłkową, posmaruj nią upieczone ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika. Ostudź do temperatury pokojowej, podawaj ze śmietaną ubitą z cukrem i calvadosem.
Kitchen Craft KCMCHB86 | Sagaform 5016364 | Sillinie Forma do pieczenia... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Placki ziemniaczano jabłkowe
Pachną majerankiem, smakują jabłkami. Oto ciekawa JESIENNA WARIACJA na temat plackowej klasyki. Dla smakoszy
Składniki
- 50 dag obranych ziemniaków
- 1 cebula pokrojona na cząstki
- kawałek (3-5 dag) korzenia selera
- 1 zielone jabłko (nieobrane, pokrojone na ćwiartki, oczyszczone z pestek)
- 2 jajka
- 1 posiekana dymka (razem ze szczypiorem)
- 1 łyżka posiekanego majeranku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki mąki
- olej do smażenia
- 25 dag gęstej, kwaśnej śmietany lub serka homogenizowanego
- 2 łyżki startego chrzanu
- 25 dag plasterków wędzonego łososia
- posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Pokrój ziemniaki w kostkę, rozdrobnij je w malakserze z cebulą, selerem i jabłkiem. Nie miksuj zbyt drobno! Przełóż otrzymaną masę na sitko wyłożone gazą lub papierowym ręcznikiem, mocno odciśnij nadmiar płynu. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, dymkę i majeranek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp mąkę, wymieszaj. Na patelni porchami rozgrzewaj olej i smaż niezbyt grube placki ziemniaczane (po 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe wkładaj do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Zrób sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem. Placki obłóż plasterkami łososia, udekoruj sosem chrzanowym i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu.
Chasseur Patelnia 29001 28cm | Fissler Patelnia Patelnia d... | Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |