5 sosów, które zrobione samemu smakują najlepiej

Domowy keczup (Fot. Małgorzata Dzięgielewska)

Domowy keczup
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych odmian)
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- po 1/4 łyżeczki cynamonu
- mielonego ziela angielskiego
- mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 110 g cukru muscovado
- 125 ml octu z czerwonego wina
Sposób przygotowania
Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Układamy je w durszlaku i zostawiamy na jakieś 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Następnie wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak. W innym rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje - jakieś 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji wytrzyma w lodówce przez miesiąc.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Ariete maxi 1827 | KitchenAid 5KFP0922EER | Rozdrabniacz Ariete Choppy ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Majonez - tradycyjny
Składniki
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
- 250 ml delikatnego w smaku oleju, np. słonecznikowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypta cukru
Sposób przygotowania
Wbijamy do miski żółtka, dodajemy musztardę i ocet lub sok z cytryny.
Powoli wlewamy 1/3 oleju, dosłownie kropla po kropli, mieszając trzepaczką. Resztę oleju dolewamy małym strumieniem, także mieszając.
Ucieramy tak długo, aż majonez uzyska gładką, kremową konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Fot. Różalski /Walaszczyk / warsztatkadru.pl

Sos BBQ
Sos używany do przyprawiania mięsa upieczonego na grillu. Skład sosu barbecue różni się w zależności od szerokości geograficznej, pod którą powstał. Na przykład sos winegret i sosy barbecue na bazie musztardy są popularne w niektórych południowych regionach Stanów Zjednoczonych, a w krajach azjatyckich najchętniej używany jest sos na bazie keczupu i syropu zbożowego.
Składniki:
- 40 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 125 ml bourbona
- 350 ml soku pomidorowego
- po 250 ml przecieru pomidorowego
- i octu jabłkowego
- 150 g brązowego cukru
- 80 ml melasy
- 3 łyżki (lub więcej) tabasco habanero
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Podsmażamy na maśle z oliwą cebulę i czosnek (15 minut). Zwiększamy ogień, wlewamy bourbon, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałe składniki (poza sokiem z cytryny i 1 łyżką tabasco). Zmniejszamy ogień i gotujemy 50 minut, aż sos zrobi się gęsty i ciemny. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ostatnią łyżką tabasco.

Guacamole
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor (oczyszczony z pestek)
- 1 papryczka chilli
- garść listków kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Awokado rozcinamy na pół, wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry, rozcieramy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Guacamole nie musi mieć jednolitej konsystencji, dlatego nie trzeba go miksować. Drobno siekamy cebulę, pomidora i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych smaków) i mieszamy z roztartym awokado. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Guacamole najlepiej smakuje z nachosami lub jako dodatek do grillowanego kurczaka.
Uwaga: kto nie lubi kolendry, może ją zastąpić lubczykiem lub pietruszką.
Fot. Marcin Kaban

Sos winegret
Niezastąpiony w sałatkach.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, cukier
- ewentualnie 1/2 łyżeczki musztardy lub sok z 1/2 cytryn lub 1/2 limonki.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki sosu winegret w słoiku lub shakerze.