9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

Baziółka, MG
Bazylia - obowiązkowa w kuchni włoskiej, może zdobić parapet w kuchni przez cały rok i rewelacyjne smakuje - tę już dobrze znamy! Teraz czas na bazylię czerwoną i tajską. Powodzenia
Fot. Baziółka Fot. Baziółka

Kanapka z krewetkami, mango i dressingiem z tajskiej bazyli

Składniki

 

Dressing:

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na dressing zmiksować.

Chili z czosnkiem podsmażyć, dodać krewetki i smażyć około 3 minut. Odłożyć krewetki na bok i na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę tofu aż się zezłoci. Ułożyć wszystkie składniki w bagietce i polać dressingiem.

Zdjęcie Blender Ariete maxi 1827 Zdjęcie Blender Moulinex DD853 Zdjęcie Blender Kenwood SB 056
Blender Ariete maxi 1827 Blender Moulinex DD853 Blender Kenwood SB 056
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Baziółka Fot. Baziółka

Pikantna, smażona wołowina z tajską bazylią, ryżem kokosowym i warzywami

Składniki

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • listki z doniczki bazylii tajskiej
  • 5 cm kłącze startego imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego

 

Sałatka:

  • 8 małych młodych cukinii
  • posiekany ząbek czosnku
  • listki bazylii tajskiej
  • 2 łyżki octu ryzowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100 g uprażonych orzeszków ziemnych

 

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w wodzie zmieszanej z mleczkiem kokosowym i łyżeczką soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, imbir i chili. Dodać wołowinę i smażyć aż zbrązowieje i będzie ?sucha?. Dodać sosy, cukier, listki bazylii i podsmażać jeszcze chwile.

Cukinie pokroić na cienkie plasterki. Zmieszać posiekany ząbek czosnku cukrem oliwa i octem. Polać cukinie i dodać listki bazylii, posypać orzeszkami ziemnymi.

2
Fot. Małgorzata Dacko-Tomańska i Rafał Tomański Fot. Małgorzata Dacko-Tomańska i Rafał Tomański

Laksa

Dla 6 osób

 

Pasta

 

Laksa

  • 60 dag makaronu ryżowego vermicelli
  • 6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 600 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 15 smażonych poduszeczek tofu (tofu puffs, można zastąpić sakiewkami do inari sushi)
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii tajskiej do dekoracji

 

Dodatki (do wyboru)

  • kawałki pieczonego kurczaka
  • ugotowane krewetki
  • obgotowane i pokrojone w plasterki przegrzebki
  • kiełki sojowe
  • pokrojony w słupki ogórek
  • usmażone krokieciki rybne

 

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki pasty, dodając stopniowo ok. 3/4 szklanki wody. Odstawiamy.

Gotujemy makaron ok. 5 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy na sitku.

W dużym garnku rozgrzewamy olej,dodajemy całą przygotowaną pastę i smażymy 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 litry wody i trawę cytrynową. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy śmietankę kokosową, sól, cukier, pieprz i poduszeczki z tofu. Gotujemy 7 minut.

Makaron układamy na sitku i razem z sitkiem zanurzamy na 30 sekund w zupie. Przekładamy makaron do talerzy i zalewamy zupą. Na wierzchu układamy dodatki. Każdą porcję laksy posypujemy grubo posiekaną tajską bazylią.

Dla 6 osób

Pasta

Laksa

  • 60 dag makaronu ryżowego vermicelli
  • 6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • 600 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 15 smażonych poduszeczek tofu (tofu puffs, można zastąpić sakiewkami do inari sushi)
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii tajskiej do dekoracji

Dodatki (do wyboru)

  • kawałki pieczonego kurczaka
  • ugotowane krewetki
  • obgotowane i pokrojone w plasterki przegrzebki
  • kiełki sojowe
  • pokrojony w słupki ogórek
  • usmażone krokieciki rybne

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki pasty, dodając stopniowo ok. 3/4 szklanki wody. Odstawiamy.

Gotujemy makaron ok. 5 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy na sitku.

W dużym garnku rozgrzewamy olej,dodajemy całą przygotowaną pastę i smażymy 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 litry wody i trawę cytrynową. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy śmietankę kokosową, sól, cukier, pieprz i poduszeczki z tofu. Gotujemy 7 minut.

Makaron układamy na sitku i razem z sitkiem zanurzamy na 30 sekund w zupie. Przekładamy makaron do talerzy i zalewamy zupą. Na wierzchu układamy dodatki. Każdą porcję laksy posypujemy grubo posiekaną tajską bazylią.

3
Fot. Baziółka Fot. Baziółka

Lody ananasowe z czerwoną bazylią

Składniki

  • 400 ml soku ananasowego
  • kawałek świeżego ananasa
  • listki czerwonej bazylii oberwane z 1 doniczki

 

Sposób przygotowania

Ananasa pokrój na małe kawałeczki. Do pojemniczków na lody wlej sok, do 3/4 wysokości.

Wrzuć kawałki ananasa i listki bazylii. Zamrażaj kilka godzin.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Domowe pesto alla genovese

Składniki

 

Sposób przygotowania

W blenderze lub malakserze siekamy czosnek, dodajemy orzechy, oba sery, dużą garść ziół i łyżeczkę pieprzu. Miksujemy na gładką masę. Dalej miksując, wrzucamy stopniowo po garści ziół. Na końcu wlewamy oliwę i miksujemy, aż połączy się z ziołami. Solimy, pieprzymy do smaku. Możemy też zastąpić połowę bazylii natką pietruszki. Uwaga: świeże pesto szybko brązowieje. Aby zapobiec dopływowi tlenu, domowy sos w słoiczkach zalewamy cienką warstwą oliwy. Powinien wytrzymać w lodówce do 2 tygodni.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Burger z indyka

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek lub białej części dymki
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • 4 bułeczki
  • 4 liście sałaty

 

Na szklankę salsy:

 

Sposób przygotowania

Zrób salsę: pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i osącz na sitku. Przełóż do miseczki i zmiksuj z resztą składników salsy. Mięso wymieszaj z 1/2 szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, przypraw solą i pieprzem, uformuj 4 kotlety. Usmaż je na pozostałej łyżce oleju (3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty, odwracając po 2 minutach. Bułeczki przekrój na połówki i opiecz. Spody bułeczek obłóż sałatą i mięsem, skrop salsą i przykryj odkrojonymi wierzchami.

6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tajskie curry z krewetek

Zielona pasta curry:

  • 10-14 zielonych papryczek chilli oczyszczonych z pestek i posiekanych
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 15 dag posiekanych szalotek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej trawy cytrynowej
  • 3 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • kawałek (4-5 cm) cienko obranej skórki z limonki
  • kilka (5-8) dokładnie umytych i posiekanych korzonków świeżej kolendry

 

Do smaku:

  • biały pieprz
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i nasion kolendry
  • 2 fileciki anchois (a jeszcze lepiej ćwierć łyżeczki pasty krewetkowej)

 

Oraz:

  • 60 dag surowych, oczyszczonych i obranych krewetek
  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (można zastąpić taką samą ilością soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 15-20 liści bazylii (najlepiej tajskiej)
  • 4 liście kaffiru (można zastąpić łyżeczką startej skórki cytrynowej)

 

Sposób przygotowania

Robimy zieloną pastę curry, kolejno wkładając do blendera i miksując wszystkie podane składniki z 4-5 łyżkami wody (wodę wlewamy na koń-cu). Pozostawiamy 5 łyżek pasty do naszej potrawy, resztę możemy włożyć do woreczka albo plastikowego pojemnika i zamrozić. Przyrządzamy curry: myjemy krewetki, odcinamy i wyrzucamy ich główki. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym, zdejmujemy z wierzchu 4 łyżki gęstej ?śmietanki?. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kokosową "śmietankę" oraz pastę curry, smażymy, mieszając, aż pasta lekko zbrązowieje. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos rybny, pastę tamaryndową, cukier i pół szklanki wody. Mieszając, zagotowujemy i pozostawiamy 5 minut na jak najmniejszym płomieniu. Wlewamy mleko kokosowe, wkładamy krewetki, gotujemy 3-5 minut, aż się zawiną i będą przezroczyste. Przed podaniem posypujemy danie pokrojonymi w paseczki listkami bazylii oraz kaffiru (jeśli ich nie dostaliśmy - skórką cytrynową).

7
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pierogi z łososiem i sosem bazyliowym

(dla 4 osób)

 

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej (typ 2000)
  • jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól oraz pieprz do smaku

 

Farsz:

 

Sos bazyliowy:

 

Sposób przygotowania

Wyrabiamy elastyczne ciasto z podanych składników ? ręcznie lub w mikserze za pomocą haka do ciasta. Formujemy je w kulę, owijamy w folię do żywności. Łososia gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy 15 minut w 180°C. Zdejmujemy skórę, dzielimy rybę widelcem na malutkie kawałki, mieszamy ze skórką z cytrusów, 4 łyżkami oliwy, jajkiem i posiekaną natką, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm, a potem, za pomocą szklanki, wykrawamy z niego kółka. Na środku każdego kładziemy czubatą łyżkę farszu, składamy na pół i formujemy pierogi, sklejając brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Ucieramy w moździerzu lub miksujemy listki bazylii i mięty z odrobiną oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Pierogi podajemy z sosem bazyliowym.

8
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Melon z gorgonzolą

(6 osób)

 

Składniki

  • 2 (schłodzone w lodówce przez 12 godz.) melony
  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g gorgonzoli
  • 30 g gruboziarnistej soli, pieprz
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania

Melony kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą i wkładamy do szklanek, na wierzch kruszymy gorgonzolę. Solimy, pieprzymy i posypujemy bazylią.

9
Więcej na ten temat: bazylia, kulinarny przebój tygodnia, zioła