10 letnich dań z koperkiem

mjk
Koperek

Koperek (Fot. Shutterstock)

Pachnący nieziemsko koperek serwujemy z zupami, młodymi ziemniakami, jajkami, jako dodatek do kalafiora, brokułów czy kapusty. Przygotowywany z koperku sos wzbogaca smak sałatek, dań mięsnych i ryb. Jak jeszcze wykorzystać tę uniwersalną roślinę? Oto nasze propozycje
1 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Chłodnik na botwinie z koperkiem

Składniki

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie myjemy. Młode buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi botwinki siekamy, a liście kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu o pojemności co najmniej 1,5 litra rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy tarte buraczki i podsmażamy pół minuty. Wrzucamy posiekane łodygi botwinki i dusimy kolejne pół minuty (fot. 1). Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. Taka kolejność dodawania składników jest ważna - zaczynamy od najtwardszych części botwiny, a kończymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie można długo dusić, gdyż straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywała botwinkę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej wody). Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli nasiona są duże, usuwamy je łyżeczką (fot. 2). Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w półplasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt (fot.3). Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z połówkami jajek przepiórczych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek możemy dodać posiekane pieczone mięso (np. cielęcinę) lub wędzoną rybę, a jajka przepiórcze zastąpić kurzymi.

Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Tarator

Dla 4 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Ogórka obieramy, usuwamy pestki i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy. Jogurt roztrzepujemy (można go rozrzedzić odrobiną wody), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, ogórka i koperek. Doprawiamy solą, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze schładzamy.

Porady i artykuły

Autor

Cveta Domitrova
Zdjęcie Bugatti Fartuch kuchenny Butterfly Zdjęcie FARTUCH KUCHENNY ASHDENE - Lawenda Zdjęcie Darymex Fartuch kuchenny Bodyguards
Bugatti Fartuch kuchenny Bu... FARTUCH KUCHENNY ASHDENE - ... Darymex Fartuch kuchenny Bo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 10
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Ryż z bobem i koperkiem

Składniki

Sposób przygotowania

Bób gotujemy i wyłuskujemy. Podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy, dodajemy ryż, znowu mieszamy, wlewamy chochlę wrzącego wywaru, mieszamy, aż ryż go wchłonie, potem następną chochlę, i tak dalej, aż ryż będzie prawie al dente. Dodajemy bób, mieszamy, dodajemy ostatnią chochlę wywaru, mieszamy, dodajemy posiekany koperek, mieszamy, dodajemy pokrojone na kilka kawałków masło, zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy. Po dwóch minutach podajemy.

Autor

Tadeusz Pióro
Zdjęcie Philips HD 9140/90 Zdjęcie SEB RK100801 Zdjęcie Russell Hobbs 21851
Philips HD 9140/90 SEB RK100801 Russell Hobbs 21851
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 10
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl

Muffiny wytrawne z kurkami i koperkiem

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 duży bakłażan
  • oliwa
  • 2 szklanki oczyszczonych kurek
  • 3 średnie, pokrojone w kostkę cebule
  • jajka
  • 3 szklanki śmietany
  • 30 dag tartego sera żółtego
  • posiekany pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozmrażamy i delikatnie wałkujemy na placek o grubości 1/2 centymetra. Wykrawamy z ciasta szklanką tyle kółek, ile znajduje się wgłębień w formie do muffinów. Formę natłuszczamy i w każde wgłębienie wkładamy krążek ciasta. Wkładamy formę do lodówki. Przygotowujemy farsz. Bakłażana kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez ok. 7 minut. Na drugiej patelni na oliwie smażymy kurki i cebulę, aż grzyby zmiękną. Łączymy jaja, śmietanę, 2/3 sera, koperek, bakłażana, kurki i cebulę. Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Porcje farszu nakładamy do miseczek z ciasta. Posypujemy z wierzchu resztą sera. Pieczemy muffinki, aż masa się zetnie i wierzch zrumieni (ok. 30 min).

Autor

Magazyn Kuchnia
Zdjęcie Birkmann WIELKANOC 251373 Zdjęcie Duka Forma do Muffinów 1210057 Zdjęcie Duka Forma do Pieczenia Muffinów 1210422
Birkmann WIELKANOC 251373 Duka Forma do Muffinów 1210... Duka Forma do Pieczenia Muf...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 10
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekana z łososiem i koperkiem

Składniki

Sposób przygotowania

Szpinak grubo pokrój. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do mizerii. Gotuj 5 minut w osolonej wodzie, potem przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Obierz cebulę, posiekaj ją i zeszklij. Dodaj szpinak, posól, popieprz, duś 2 minuty. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj koperek, wymieszaj z żółtkami, śmietaną i musztardą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Nasmaruj masłem żaroodporną formę, na dnie rozłóż szpinak. Na szpinaku ułóż łososia oprószonego solą i pieprzem, przykryj go plasterkami ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie jak łuska. Posmaruj sosem śmietanowo-koperkowym. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut na środkowym poziomie.

Autor

Magazyn Kuchnia
Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Duka Forma do Zapiekania 1211749
Skeppshult Forma do zapieka... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Duka Forma do Zapiekania 12...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 10
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Słony tort z koperkiem i fetą

Torta salata con feta e aneto

(dla 6 osób)

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 5 dag utartego parmezanu
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Farsz:

Sposób przygotowania

Zagniatamy kruche ciasto z mąki parmezanu i masła. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Robimy farsz. Fetę i biały ser rozdrabniamy widelcem. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy i dodajemy do farszu. Ubijamy jajka, dokładnie mieszamy je z mascarpone, dopra-wiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno oraz brzegi tortownicy. Wlewamy farsz i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Tort możemy podawać na ciepło lub na zimno, posypany kawałkami suszonych pomidorów w oliwie.

Autor

Tessa Capponi-Borawska
Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm Zdjęcie Tescoma DELICIA 28CM 623115 Zdjęcie Kuchenprofi - Forma do Tarty 28 cm - Pomarańczowa
Lurch FlexiForm forma na ta... Tescoma DELICIA 28CM 623115 Kuchenprofi - Forma do Tart...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sałatka z krewetek z koperkiem

Składniki

  • 1 opakowanie (50 dag) mrożonych krewetek
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 2 pęczki kopru
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Krewetki rozmrażamy i osuszamy. Koperek drobno siekamy. Krewetki mieszamy z majonezem i koprem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy z białym chlebem tostowym.

Autor

Magazyn Kuchnia
Zdjęcie Salaterka 96048 Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie Lawenda Salaterka 23cm
Salaterka 96048 Alessi Salaterka Programma 8 Lawenda Salaterka 23cm
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Łosoś marynowany z musztardą i koperkiem

Przygotowujemy go dzień wcześniej

Składniki

Sposób przygotowania

Z opłukanych i oczyszczonych z wewnętrznych błon filetów odcinamy skórę. Kroimy je na ukośne paski grubości 1/2 cm. Wkładamy do miski, zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn, dodajemy musztardę i drobno pokrojony koperek. Mieszamy wszystko, przykrywamy folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy z pieczywem.

Autor

Magazyn Kuchnia
Zdjęcie Duka Forma do Zapiekania Kwadratowa Czerwona Krata 1211997 Zdjęcie DUKA Forma do zapiekania 12cm żółta 1211727 Zdjęcie DUKA Forma do zapiekania z pokrywką 15cm 1211745
Duka Forma do Zapiekania Kw... DUKA Forma do zapiekania 12... DUKA Forma do zapiekania z ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 10
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Kasza jaglana z wędzonym karmazynem, owocem granatu i koperkiem

Przepis dla 3-4 osób.

Składniki

  • 200 g jaglanej kaszy
  • 200 g wędzonego karmazyna
  • 1 owoc granatu
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Sposób przygotowania

Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Studzimy, a następnie mieszamy z kawałkami ryby. Owoc granatu lekko ściskamy (wtedy pestki będą łatwiej wypadały), przekrawamy na pół i, lekko uderzając drewnianą łyżką, wydobywamy pestki. Usuwamy resztki gorzkiej białej błony. Przygotowane pestki dodajemy do kaszy, wrzucamy posiekany koperek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy odrobiną oliwy.

Autor

Tomek Woźniak
Zdjęcie Ambition Zestaw Garnków Nox 8el 34257 Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion 15175911 Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el
Ambition Zestaw Garnków Nox... Silit Zestaw Garnków Passio... Altom Valdinox Modern. Komp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 10
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Risotto z koperkiem i bitki cielęce z cytryną

Risotto all'aneto con scaloppine al limone

(dla 6 osób)

Risotto:

Scaloppine:

  • 60 dag kotlecików cielęcych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Cebulę siekamy. Koperek myjemy, oddzielamy liście od łodyg. Łodygi siekamy i podsmażamy z cebulą na maśle i oliwie w garnku o grubym dnie. Dodajemy suchy ryż i dalej podsmażamy, aż się zeszkli. Podlewamy winem i, mieszając, czekamy, aż płyn odparuje. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy porcjami gorący bulion. Gdy jedna porcja wyparuje, dodajemy następną. Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy posiekany koperek, mascarpone i parmezan. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Od razu podajemy. W czasie, gdy risotto się gotuje, lekko rozbijamy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na maśle i oliwie z obu stron. Przyprawiamy, dodajemy sok cytrynowy i posypujemy skórką z cytryny.

Autor

Tessa Capponi-Borawska
Zdjęcie SKK - Titanium Induction - głęboka kwadratowa patelnia Zdjęcie PENTOLPRESS Głęboka patelnia 28cm Zdjęcie Skeppshult Zestaw Master Patelnia Głęboka + Patelnia Grillowa P0610-3
SKK - Titanium Induction - ... PENTOLPRESS Głęboka patelni... Skeppshult Zestaw Master Pa...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: dania sezonowe