10 letnich dań z koperkiem
Koperek (Fot. Shutterstock)
Chłodnik na botwinie z koperkiem
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3-4 (200 g) ogórków
- po 1 pęczku szczypiorku, koperku i rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- po 1/2 l zsiadłego mleka
- i naturalnego jogurtu
- sól, pieprz
- 8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
- 6 łyżek obgotowanych szyjek rakowych
Sposób przygotowania
Botwinkę dokładnie myjemy. Młode buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi botwinki siekamy, a liście kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu o pojemności co najmniej 1,5 litra rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy tarte buraczki i podsmażamy pół minuty. Wrzucamy posiekane łodygi botwinki i dusimy kolejne pół minuty (fot. 1). Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. Taka kolejność dodawania składników jest ważna - zaczynamy od najtwardszych części botwiny, a kończymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie można długo dusić, gdyż straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywała botwinkę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej wody). Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli nasiona są duże, usuwamy je łyżeczką (fot. 2). Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w półplasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt (fot.3). Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z połówkami jajek przepiórczych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek możemy dodać posiekane pieczone mięso (np. cielęcinę) lub wędzoną rybę, a jajka przepiórcze zastąpić kurzymi.
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... | LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Tarator
Dla 4 osób
Składniki
- 1 ogórek
- 1 pęczek koperku
- 800 ml jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
- 3-4 ząbki czosnku
- 20 posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Ogórka obieramy, usuwamy pestki i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy. Jogurt roztrzepujemy (można go rozrzedzić odrobiną wody), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, ogórka i koperek. Doprawiamy solą, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze schładzamy.
Porady i artykuły
Autor
Cveta DomitrovaBugatti Fartuch kuchenny Bu... | FARTUCH KUCHENNY ASHDENE - ... | Darymex Fartuch kuchenny Bo... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ryż z bobem i koperkiem
Składniki
- 1/2 kg bobu
- 200 g ryżu arborio lub carnaroli
- 1 l wywaru warzywnego domowej roboty
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- spora szczypta cukru
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Bób gotujemy i wyłuskujemy. Podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy, dodajemy ryż, znowu mieszamy, wlewamy chochlę wrzącego wywaru, mieszamy, aż ryż go wchłonie, potem następną chochlę, i tak dalej, aż ryż będzie prawie al dente. Dodajemy bób, mieszamy, dodajemy ostatnią chochlę wywaru, mieszamy, dodajemy posiekany koperek, mieszamy, dodajemy pokrojone na kilka kawałków masło, zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy. Po dwóch minutach podajemy.
Autor
Tadeusz PióroPhilips HD 9140/90 | SEB RK100801 | Russell Hobbs 21851 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Muffiny wytrawne z kurkami i koperkiem
Składniki
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 duży bakłażan
- oliwa
- 2 szklanki oczyszczonych kurek
- 3 średnie, pokrojone w kostkę cebule
- 4 jajka
- 3 szklanki śmietany
- 30 dag tartego sera żółtego
- posiekany pęczek koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozmrażamy i delikatnie wałkujemy na placek o grubości 1/2 centymetra. Wykrawamy z ciasta szklanką tyle kółek, ile znajduje się wgłębień w formie do muffinów. Formę natłuszczamy i w każde wgłębienie wkładamy krążek ciasta. Wkładamy formę do lodówki. Przygotowujemy farsz. Bakłażana kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez ok. 7 minut. Na drugiej patelni na oliwie smażymy kurki i cebulę, aż grzyby zmiękną. Łączymy jaja, śmietanę, 2/3 sera, koperek, bakłażana, kurki i cebulę. Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Porcje farszu nakładamy do miseczek z ciasta. Posypujemy z wierzchu resztą sera. Pieczemy muffinki, aż masa się zetnie i wierzch zrumieni (ok. 30 min).
Autor
Magazyn KuchniaBirkmann WIELKANOC 251373 | Duka Forma do Muffinów 1210... | Duka Forma do Pieczenia Muf... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Zapiekana z łososiem i koperkiem
Składniki
- 50 dag liści szpinaku
- 40 dag ziemniaków o zwięzłym miąższu
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 mały pęczek koperku
- 2 żółtka
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub śmietany tortowej (36-proc.)
- 1 łyżka musztardy
- masło do formy
- 1 filet z łososia o wadze 60 dag
Sposób przygotowania
Szpinak grubo pokrój. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do mizerii. Gotuj 5 minut w osolonej wodzie, potem przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Obierz cebulę, posiekaj ją i zeszklij. Dodaj szpinak, posól, popieprz, duś 2 minuty. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj koperek, wymieszaj z żółtkami, śmietaną i musztardą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Nasmaruj masłem żaroodporną formę, na dnie rozłóż szpinak. Na szpinaku ułóż łososia oprószonego solą i pieprzem, przykryj go plasterkami ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie jak łuska. Posmaruj sosem śmietanowo-koperkowym. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut na środkowym poziomie.
Autor
Magazyn KuchniaSkeppshult Forma do zapieka... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Duka Forma do Zapiekania 12... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Słony tort z koperkiem i fetą
Torta salata con feta e aneto
(dla 6 osób)
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 5 dag utartego parmezanu
- 15 dag masła
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 20 dag fety
- 20 dag białego twarogu
- 2 pęczki koperku
- 6 jajek
- 2 łyżki mascarpone
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zagniatamy kruche ciasto z mąki parmezanu i masła. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Robimy farsz. Fetę i biały ser rozdrabniamy widelcem. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy i dodajemy do farszu. Ubijamy jajka, dokładnie mieszamy je z mascarpone, dopra-wiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno oraz brzegi tortownicy. Wlewamy farsz i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Tort możemy podawać na ciepło lub na zimno, posypany kawałkami suszonych pomidorów w oliwie.
Autor
Tessa Capponi-BorawskaLurch FlexiForm forma na ta... | Tescoma DELICIA 28CM 623115 | Kuchenprofi - Forma do Tart... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Sałatka z krewetek z koperkiem
Składniki
- 1 opakowanie (50 dag) mrożonych krewetek
- 1/2 szkl. majonezu
- 2 pęczki kopru
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrażamy i osuszamy. Koperek drobno siekamy. Krewetki mieszamy z majonezem i koprem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy z białym chlebem tostowym.
Autor
Magazyn KuchniaSalaterka 96048 | Alessi Salaterka Programma 8 | Lawenda Salaterka 23cm |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Łosoś marynowany z musztardą i koperkiem
Przygotowujemy go dzień wcześniej
Składniki
- 3 filety z łososia (ok. 1 kg)
- 1 kg cytryn
- 1,5 słoiczka musztardy francuskiej
- 3 pęczki koperku
Sposób przygotowania
Z opłukanych i oczyszczonych z wewnętrznych błon filetów odcinamy skórę. Kroimy je na ukośne paski grubości 1/2 cm. Wkładamy do miski, zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn, dodajemy musztardę i drobno pokrojony koperek. Mieszamy wszystko, przykrywamy folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Autor
Magazyn KuchniaDuka Forma do Zapiekania Kw... | DUKA Forma do zapiekania 12... | DUKA Forma do zapiekania z ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kasza jaglana z wędzonym karmazynem, owocem granatu i koperkiem
Przepis dla 3-4 osób.
Składniki
- 200 g jaglanej kaszy
- 200 g wędzonego karmazyna
- 1 owoc granatu
- 1 pęczek koperku
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Studzimy, a następnie mieszamy z kawałkami ryby. Owoc granatu lekko ściskamy (wtedy pestki będą łatwiej wypadały), przekrawamy na pół i, lekko uderzając drewnianą łyżką, wydobywamy pestki. Usuwamy resztki gorzkiej białej błony. Przygotowane pestki dodajemy do kaszy, wrzucamy posiekany koperek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy odrobiną oliwy.
Autor
Tomek WoźniakAmbition Zestaw Garnków Nox... | Silit Zestaw Garnków Passio... | Altom Valdinox Modern. Komp... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Risotto z koperkiem i bitki cielęce z cytryną
Risotto all'aneto con scaloppine al limone
(dla 6 osób)
Risotto:
- 1 cebula
- 1 duży pęczek koperku
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 kg ryżu typu arborio
- 1 kieliszek białego wina
- 1,5 litra gorącego bulionu (najlepiej drobio-wego)
- 2 łyżki mascarpone
- 10 dag tartego parmezanu
- sól, pieprz
Scaloppine:
- 60 dag kotlecików cielęcych
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy. Koperek myjemy, oddzielamy liście od łodyg. Łodygi siekamy i podsmażamy z cebulą na maśle i oliwie w garnku o grubym dnie. Dodajemy suchy ryż i dalej podsmażamy, aż się zeszkli. Podlewamy winem i, mieszając, czekamy, aż płyn odparuje. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy porcjami gorący bulion. Gdy jedna porcja wyparuje, dodajemy następną. Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy posiekany koperek, mascarpone i parmezan. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Od razu podajemy. W czasie, gdy risotto się gotuje, lekko rozbijamy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na maśle i oliwie z obu stron. Przyprawiamy, dodajemy sok cytrynowy i posypujemy skórką z cytryny.
Autor
Tessa Capponi-BorawskaSKK - Titanium Induction - ... | PENTOLPRESS Głęboka patelni... | Skeppshult Zestaw Master Pa... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |