Wasze dzieci nie chcą jeść warzyw? Zjedzą, jeśli przyrządzicie je wspólnie!
(Fot. Beko)
Wspólne gotowanie - same plusy
Do wartości odżywczych warzyw nie trzeba przekonywać chyba nikogo - oprócz dzieci. Maluchy i starsze dzieci, niestety, często nie spożywają ich w zalecanych ilościach. Tymczasem warzywa i owoce, które są doskonałym źródłem błonnika i cennych witamin, powinny znajdować się w każdym z 5 posiłków, które jedzą w ciągu dnia.
Wzbogacenie diety dzieci o "coś zielonego" to dla większości rodziców nie lada wyzwanie. jest jednak sposób! Z badań przeprowadzonych dla Nestlé wynika, że maluchy, które pomagają w przygotowaniu posiłków zjadają 76% więcej sałatek ze świeżych warzyw oraz 27% więcej chudego mięsa drobiowego od maluchów, które nie były zaangażowane we wspólne gotowanie. Wzrosła także o 25% ogólna liczba spożywanych przez nie kalorii.
Poza tym, wspólne gotowanie to wspaniała okazja do spędzenia wolnego czasu razem z rodziną. To chwile, które dziecko pamięta i które są cenne dla jego rozwoju. Dzięki gotowaniu dla siebie i najbliższych maluchy czują się bardziej niezależnie, a ponadto wzrasta ich poczucie własnej wartości.
Sałatka z arbuza i fety
przygotowanie: 15 min.
Składniki
- 1/2 kg arbuza
- 15 dag sera feta
- 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów pistacjowych
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
Sposób przygotowania
Arbuza i ser feta kroimy w kostkę. Mieszamy w dużej misce, dodając posiekane orzechy, oliwę i pieprz.
Na chwilę przed podaniem polewamy sokiem z cytryny.
Autor
Zuzanna WiciejowskaSałatka owocowa
Dla 3-4 osób
Składniki
- 2 suszone banany
- 4 daktyle
- 4 suszone figi
- 1 garść rodzynek
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 20 truskawek
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Banany, daktyle, figi, gruszkę i jabłko drobno kroimy i mieszamy w salaterce, dodając rodzynki. Nakładamy porcje na talerze. Polewamy jogurtem naturalnym. Dekorujemy połówkami truskawek.
Sałatka z rukolą i mango
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki syropu z marakui (może być zmiksowany miąższ marakui rozcieńczony odrobiną wody)
- 3 łyżki posiekanych szalotek
- 4 łyżeczki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 15 dag rukoli
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1-2 papryczki chilli (niekoniecznie)
Sposób przygotowania
Robimy sos: mieszamy syrop z marakui, szalotki, ocet, musztardę i kolendrę. Następnie ucieramy tę mieszaninę z powoli dodawaną oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatę skrapiamy 1/4 sosu, lekko mieszamy i przekładamy do miseczek, dodając pokrojone w plasterki mango i awokado, połówki pomidorków i krążki chilli. Polewamy resztą sosu.
Autor
Magazyn KuchniaŁatwa sałatka ziemniaczana
Składniki
- 3/4 szklanki majonezu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki, niedużych ziemniaków
- 2 posiekane, ugotowane na twardo jajka
- po 3/4 szklanki posiekanej cebuli cukrowej i naciowego selera
- ewentualnie słodka papryka w proszku do smaku
Sposób przygotowania
Mieszamy sześć pierwszych składników, dodajemy ziemniaki, jajka, cebulę i selera. Znów mieszamy, posypujemy papryką. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Autor
Olga BadowskaSałatka bananowa
Składniki
- 25 dag ryżu
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki curry
- curry
- 25 dag wędzonego tofu
- 2 banany
- 2 korniszony
- 1 jabłko
- 1 zielona papryka
- kilka łyżek majonezu
- 1 pojemnik (200 g) śmietany 18%
- do smaku ocet, sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Szklimy cebulę na oliwie, mieszamy z curry, dodajemy do ryżu. Wkładamy pokrojone w kostkę: tofu, jabłko, korniszony, banany i paprykę. Robimy sos. Łączymy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz octem. Mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami sałatki.
Autor
Magazyn KuchniaSałatka z buraków
Składniki
- 1 słoik buraczków konserwowych
- 1 ogórek konserwowy
- 1 jabłko
- tarty chrzan do smaku
- kubek (20 dag) kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Buraczki dokładnie osącz na sitku. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę jabłko, buraczki i ogórek. Polej śmietaną połączoną z chrzanem, wymieszaj i przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Autor
Magazyn KuchniaSałatka z bobu i sera
Czas przygotowania: 25 minut (dla 6 osób)
Składniki
- 60 dag bobu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 młode marchewki
- 2 małe czerwone cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 sałata lodowa
- 25 dag tłustego twarożku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Bób gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem.
Sałatka grecka
Składniki
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek
- 18 dag sera feta
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- natka
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania
Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.
Autor
Teo VafidisMigdałowa sałatka
Składniki
- 2 pęczki młodych marchewek
- 30 g masła
- sok z 2 i 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki do kawy plus 3 szczypty mielonego kuminu
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 75 g płatków migdałowych
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchewki obieramy i kroimy na plasterki (3 mm). W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewki, dodajemy sok z 2 pomarańczy i pół łyżeczki kuminu. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 12 min - powinny być al dente. Podduszone marchewki przekładamy do salaterki, a gdy ostygną, doprawiamy pozostałym sokiem z cytrusów, dodajemy oliwę, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy mielonym kuminem, posiekaną kolendrą i płatkami migdałowymi.
Autor
Anna WłodekSałatka z zielonego groszku
(4 porcje)
Składniki
- 600 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 120 g chudego boczku
Sos:
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 150 ml słodkiej śmietanki
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Groszek wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy na dużym ogniu przez 6-8 minut, zależnie od wielkości (groszek powinien być miękki, ale nie rozgotowany). Osączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Z boczku odkrawamy skórę, kroimy go w drobną kostkę i wkładamy na 2-3 minuty do garnka z wrzącą wodą; następnie osączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Musztardę mieszamy z octem, dodajemy śmietankę i roztrzepujemy na jednolity sos, doprawiamy solą i pieprzem. Ostudzony zielony groszek i boczek wkładamy do salaterki, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Autor
Magazyn Kuchnia